Proč se červenáme, zíváme, máme ranní erekci nebo husí kůži? Důvody vás možná překvapí!

Některé tělesné procesy jsou zcela běžné, přesto se nad nimi člověk nezamyslí, jak je rok dlouhý. Pak se ovšem může začít červenat, stydíc se za to, že se ve společnosti nedokáže erudovaně zapojit do debaty, proč že se lidé vlastně červenají…

Proč zíváme, červenáme se nebo máme husí kůži?

Proč se červenáme, když se stydíme?

Červenání může mít různé příčiny od alergie na jídlo až po příliš vysoké množství oblíbené pálenky. My však mám na mysli situace, kdy se červenáme z pocitu studu, při kterém někteří jedinci vypadají jako nefalšovaní „rudokožci“. Na vině je zvýšený krevní tlak, neboť v některých situacích srdce buší jako o život, a to díky vyšší produkci adrenalinu. Řešením může být zklidněný dechu a pomalé uklidnění. Pokud vás tedy uvede do rozpaků milenka, myslet na manželku nedoporučujeme.

Co vlastně způsobuje ranní erekci?

Jeden by řekl, že za ranní erekci mohou divoké sexuální sny. I když i ty jsou příčinou, tento fenomén komplexně nevysvětlují. Je totiž dokázáno, že daný jev se objevuje již v děloze. Vědci se ovšem opět neumí shodnout, a tak se jeho vysvětlení liší. Může jít o důsledek vyšší hladiny testosteronu v REM fázi spánku, o následek uvolňování oxidu dusnatého, který rozšiřuje cévy, a podle některých hypotéz má tento fenomén dokonce zabraňovat v pomočování. Vysvětlení však může být mnohem lakoničtější. Vaše tělo se zkrátka a dobře snaží o udržení zdraví vašich pohlavních funkcí. Ostatně u žen, i když méně často, dochází ve spánku k erekci klitorisu.

Musí se skutečně penis v chladu zmenšovat?

Musí! Pokud je vám chladno, tělo se tomu usilovně brání, protože chce přežít. Díky tomu se tedy snaží udržet teplotu v centrálních částech, jako je srdce, břicho nebo plíce, a toho dociluje i tím, že do nich přivádí krev z jiných tělesných partií. A na vaše „nádobíčko“ už se jaksi nedostává a působí tak nějak zvadle. Není proto žádným překvapením, že pánové koupání na „Adama“ u studených řek příliš nevyhledávají. Potenciální roztržka s muži zákona je pouze jedním, nikoli jediným důvodem.

Jakou funkci má husí kůže?

V chladnu přestává být mužská chlouba chloubou, ale objevují se i další průvodní jevy, jako např. husí kůže. I tento jev, kdy se chlupy vztyčí a pokožka vypadá jako u oškubané husy, má vícero vysvětlení. Neobjevuje se totiž pouze při zimě, ale také při návalu silných emocí. Tělo díky husí kůže nejen lépe izoluje, ale také, světe, div se, zastrašuje protivníka. Jenže nic naplat, co funguje u zvířat, která se naježením chlupů opticky zvětší, u člověka jaksi ztratilo na síle. Svalovce z posilovny „husina“ na evolučně prořídlé srsti asi zastraší jen těžko.

Mají krkání a prdění stejnou příčinu?

I když jsou pro některé jedince určité tělesné zvuky zdrojem pobavení, jiní se ptají, proč nás vlastně příroda obdařila takovými podivnými vlastnostmi, jako je eruktace a flatulence. A navíc se lze ptát, zda mají oba procesy stejnou příčinu. Pokud znáte pořekadlo: „Krk je prd hrdelní, který pohrdá cestou prd*lní“, jste doma, ačkoli se oba procesy přeci jen liší. Říhání způsobuje vzduch ze žaludku, který do sebe dostáváme při jídle a pití -hlavně nadměrně sycených nápojů. Prdění má sice stejnou příčinu, nicméně vzduch se do střev dostává i z krve a velkou část plynu vytváří bakterie, které v tomto nehostinném (anebo naopak pohostinném) prostředí žijí.

Proč zíváme? A proč je to nakažlivé?

Zíváme, když jsme unavení, anebo když vidíme nějaký „dokonalý“ film. Ani v tomto případě nejsou vědci za jedno. Někteří tvrdí, že se tímto způsobem okysličuje mozek, jiní míní, že se takto mozek i krev ochlazují. Ať už je důvod jakýkoli, zajímavější je nakažlivost zívání, která byla už mnohokrát potvrzena. Vysvětlení je totiž velmi zajímavé. Má se za to, že se takto jedinec podvědomě přizpůsobuje stavu skupiny, čímž se upevňují vazby mezi lidmi. Význam je tedy ryze sociální!

K čemu slouží tvorba slz?

Slzy se nevyskytují pouze u člověka, ale také u některých další živočichů. Především u Homo sapiens lze ovšem rozlišit hned tři druhy. Existují tzv. bazální neboli trvalé slzy, jež mají udržet vlhké oči a jejich funkce je ochranná. Pak roníme reflexní slzy, které jsou reakcí na podráždění. Ano, vznikají při krájení cibule, případně při požití velmi pálivé potraviny. A do třetice máme emocionální slzy. Ty se objevují především ve stavech smutku. A význam? Tento proces může zřejmě zklidňovat a navíc dává signál okolí o tom, jak jsme na tom aktuálně emocionálně.

Autor: Petr81

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Jasná zpráva: Kdo prdí, zdraví si tvrdí!

Mýty o lidském těle. Bílé zuby jsou zdravější, otisky prstů jedinečné, a svaly rostou při posilování. Skutečně je to tak?