Proč milujeme pivo? Máme k tomu minimálně 5 důvodů

Pivo. Národní nápoj. Mana po níž roste vana. Co nás na něm tak fascinuje? Podívali jsme se pivu na zub.

Hrdost

Co si budeme povídat, ono toho zase tolik není, co Češi opravdu umějí. U piva se ale nemusíme bát to říct: Umíme vařit dobré pivo. Někdy si dokonce myslíme, že to nikdo jiný neumí tak dobře jako my. To už je samozřejmě nesmysl. Ale i tak za naše pivo zasloužíme klobouk dolů.

Málo alkoholu

Možná to zní nelogicky, ale je to tak. Jenom díky tomu, že pivo nás opíjí pomalu, u něj vydržíme sedět hodiny a hodiny…..a hodiny. Navíc jsme ráno celkem i použitelní (porovnejte třeba s Rusy a jejich vodkou).

Vitamíny

Není třeba si nic nalhávat, Češi péči o své zdraví mnoho nedají a jídelníček mají pochybný. Samozřejmě pijí pivo, protože jim chutná a je u toho zábava. Ale mnohdy jde mimo jiné také o podvědomé doplňování vitamínů, které tělo prostě nemá kde jinde brát. Pivo obsahuje i komplex vitamínů B, anebo kyselinu listovou. (Ovšem jako výmluva pro to, že jdete s klukama „na dvě“, to úplně nefunguje.)

Chuť

Málo platné, pivo nám prostě chutná. Osvěžující kombinace hořkosti a nasládlosti nás fascinuje už po staletí a nezdá se, že by nás měla v nejbližší budoucnosti opustit. Vždyť Češi vypijí v průměru nejvíc piva na hlavu za rok na celém světě! Víc než 160 litrů piva na osobu. Včetně kojenců a abstinentů! Pravda, na paty nám zkouší šlapat Němci a Irové, ale i tak je to z úctyhodné vzdálenosti víc než šedesáti piv na hlavu a rok.

Tradice

Nebo jinými slovy zvyk. Nám samozřejmě nevadí si dát sklenku něčeho ostřejšího, míchaný nápoj nebo třeba víno. Ale stejně nakonec, když jdete do restaurace, baru nebo hospody, řeknete doma: „Jdu na pivo“. A proč? Protože my Češi zkrátka pijeme pivo tak, jako jiní vodu. Jsme tak zkrátka zvyklí.  A dobře nám tak!

Pár zajímavostí

  • Češi vévodí světovému žebříčků konzumace piva v přepočtu na obyvatele.
  • V ČR pije pivo 91 % mužů a 60 % žen.
  • muži v průměru vypijí 7,6 piva na hlavu týdně.

Našli byste ještě jiný důvod proč mít pivo rádi? Jaký k němu vlastně máte vztah vy?

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Jak zaručeně zamaskovat kocovinu v práci

Jaký k vám sedí alkohol. Otestujte se!