Proč mají některé filmy tak divné názvy?

Taky si občas říkáte, proč se některé filmy jmenují tak divně? A co to asi znamená? Pak jste tady správně.

Určitě jste už slyšeli názvy filmů, které vás dostaly do kolen. Některé mohou být vtipné, absurdní, vulgární či dokonce vyzradit celou pointu. Takto odvážný postup je ale spíše výjimkou. Obvykle se filmaři snaží skloubit svou uměleckou vizi se zapamatovatelností pro diváka a naplněním komerčního potenciálu pro producenty. Podívejme se ale na některé vyložené divnonázvy. Proč se některé filmy jmenují naprosto ujetě? A o čem to asi svědčí?

K smrti odsouzený uprchl

Drama z roku 1956 se vrací do zajateckého tábora druhé světové války. Do něj přichází nový vězeň, člen francouzského odboje. Ihned po svém uvěznění začne zosnovat plán útěku a krůček po krůčku ho naplňovat. Samotný hrdina pak všechno své počínání komentuje a vysvětluje. Až potud to zní docela zajímavě, že? Jenže název očividně obsahuje docela zásadní spoiler. Režisér Robert Bresson tím dal najevo, že není důležité, jak to nakonec dopadne, nýbrž co k tomu směřuje. Zarputilá snaha vězně o útěk a jeho myšlenkové pochody tvoří natolik zajímavou kombinaci, že vám ani nevadí, že znáte konec dopředu. Klobouk dolů před takovou filmařinou!

Stůj, nebo maminka vystřelí!

Brr. Tady je potřeba se důsledně obrnit a nenechat se těmito hrůzami vykolejit. Dvě největší akční hvězdy 80. let, Sly Stallone a božský Arnie, se začátkem let devadesátých upsaly k pohromám skoro až biblických rozměrů. Takže zatímco si Arnold dělal ostudu v propadácích jménem Junior, Policajt ze školky a Rolničky, kam se podíváš, jeho silácký kolega nechtěl zůstat stranou. Stůj, nebo maminka vystřelí je rodinná komedie, kde se Sylvestrovi plete do vyšetřování případu jeho rázná máti. Děsivý název tak příhodně koresponduje s děním na plátně:

https://www.youtube.com/watch?v=OJ4qZ2Dco4E

Dr. Divnoláska aneb Jak jsem se naučil nedělat si starosti a mít rád bombu

Těžká váha mezi divnonázvy. Režisér Stanley Kubrick se vymkl standardům a originálně vložil hlavní hrozbu přímo do názvu své atomovou energií nasáklé satiry. Nedělat si starosti a mít rád bombu je koneckonců docela užitečná rada, obzvláště hrozí-li možnost atomové války mezi USA a Sovětským svazem, která by zajišťovala kompletní zničení obou velmocí. Postava šíleného doktora tak jen celou výbušnou atmosféru umocňuje.

Neuvěřitelně podivná stvoření, která přestala žít a stala se zmutovanými zombie

Těžko říct, nakolik tohle můžeme brát vážně. Ale asi moc ne. Hororový muzikál (!), který pojednává o zombících, to je silná kávička sama o sobě, ale v kombinaci s takovým názvem tvoří doslova smrtící koktejl. V padesátých a šedesátých letech se točila spousta béčkové produkce s prapodivnými názvy, jejichž jediným cílem bylo zaujmout. Do jisté míry se to samozřejmě dařilo, ale všeho moc škodí…

Které další poklady vás napadají? Podělte se s námi v komentářích.

Autor: Rimsy

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Filmy, které nás nepřestanou bavit snad nikdy

Nejujetější propagandistické filmy