Filmy, které nás nepřestanou bavit snad nikdy!

Nestárnoucí legendy filmového plátna nenechají v klidu žádného opravdového fanouška. My je známe. A vy?

Některé snímky byly značně poplatné době a dnes jsou spíše k smíchu. Stačí vzpomenout na všechny ideologicky zabarvené braky, které se točily především v zemích bývalého východního bloku. Pokud nejste masochisti, tak se na takovéhle škváry dnes už dívat nebudete.

Ale podívejme se raději naopak na ty filmy, do kterých se zub času rozhodně nezakousl. A přestože tyhle filmové cívky už pěkných pár křížků mají, i v dnešní době nás nepřestávají fascinovat. Nemáme na mysli Pulp fiction, Forresta Gumpa a další novodobé klasiky. Ve srovnání s naším výběrem to jsou totiž ještě junioři! Co tedy máme na seznamu? A proč?

Tenkrát na Západě

Klasika všech klasik. Nemusíte být fanouškem westernů, abyste tohle veledílo Sergia Leoneho ocenili. Širokoúhlé záběry na vyprahlou krajinu či detaily tváří pistolníků dokážou na velkém plátně vyrazit dech i dnes, téměř půl století od natočení! Mrkněte na jednu z méně profláklých scén:

Dvanáct rozhněvaných mužů

Přestože už na svou dobu (rok 1957) byl film Sidneyho Lumeta značně minimalistický, diskuze o morálce a spravedlnosti je jednoznačně nadčasová. Dvanáctičlenná porota rozhoduje o osudu chlapce obviněného z vraždy. Jen jednomu z nich však případ není ukradený a zvídavými otázkami se nekompromisně dobírá pravdy. Slza nám neukápla, ale příběh o odvaze a smyslu pro spravedlnost je skutečně koukatelný až dodnes.

Metropolis

Slavné dílo Fritze Langa z roku 1927 nebylo ve své době úplně pochopeno a nelze se tomu divit – předběhlo svou dobu o pěkných pár desítek let a na dlouho se stalo kánonem filmové science fiction. Efekty jsou dnes už přece jen trochu nevěrohodné, ale síla snímku spočívá v něčem jiném – v zobrazení zdevastované a mechanizované společnosti a tato vize se do jisté míry skutečně naplnila ani ne o dekádu později v nacistickém Německu. A když se podíváte na prázdné pohledy pracujících dělníků, uvědomíte si, že tahle témata jsou stále aktuální…

Hoří, má panenko

A došlo i na českého zástupce, a to právě pro vystižení národního charakteru, které se Miloši Formanovi náramně povedlo. Jen málokterý tuzemský film dokázal tak nekompromisně ukázat ty nejhorší české vlastnosti, ať už máme na mysli zbabělost, sobectví nebo starou dobrou záludnost. Tohle by se mělo pouštět rovnou dětem, aby věděly, do čeho jdou!

Co říkáte na náš výběr? A jací jsou vaši favorité ze staré školy? Pište do komentářů.

Autor: Rimsy

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Nejkrvavější filmy 80. let

Jak Kurosawa změnil tvář současného filmu