Filmy, které vás hned navlečou do uniformy!

Náborové filmy, to je kategorie sama pro sebe. Které utahují agitační smyčku kolem krků nebohých diváků nejsilněji? Podívejte se.

Armády vždycky potřebují doplnit stavy. Nebo už jste snad slyšeli, že by byl vojáků naprostý dostatek? Tak vidíte. Během dvacátého století sice povinné odvody ustoupily z módy, ale zelené mozky přišly na nové způsoby, jak do khaki oblečení napasovat nové ovečky – filmy. Filmaři, stejně jako většina umělců, jsou obvykle proti válce a násilí, proto jsme se mohli dočkat dlouhých řad pacifistických a antimilitantních snímků, zobrazujících hrůzy války velmi syrově. Na druhou stranu se však najdou i výjimky. Představme si několik filmů, v nichž jsou hrdinství a obrana národa až na prvním místě a které proto dokázaly nejednoho nerozhodného mladíka zviklat do armádních služeb.

Top Gun – uhlazená letecká akrobacie

Slavný režisér Tony Scott (Poslední skaut, Nepřítel státu) prorazil v roce 1986 s navoněnou stíhačskou show Top Gun. Tehdy mladí Tom Cruise a Val Kilmer si to rozdávají ve vzdušných soubojích, bojují o krasavice a celkově služba v armádě, nebo minimálně v letectvu, vypadá jako krásný a stylový způsob života. Rebelská postava Mavericka udělala z Cruise hvězdu první velikosti, kterou v podstatě zůstal dodnes. A film se samozřejmě proslavil také svou druhou interpretační linií, která zdůrazňuje homosexuální vztahy v armádě – jen si to poslechněte od samotného Quentina Tarantina:

Černý jestřáb sestřelen – moderní podoba armády

A v rodině Scottů ještě chvíli zůstaneme. Tonyho starší a přece jen slavnější bratr Ridley si totiž začátkem tisíciletí připsal další slavnou verbovačku. V roce 2001 jsme se dočkali audiovizuálních hodů plných výbuchů a nepřetržité akce, to vše za asistence tehdejší hollywoodské herecké špičky. Celkový dojem ale kazil scénář, který opravdu fungoval jen jako propaganda americké armády. Film byl dokonce podpořen přímo z Pentagonu, který využil skutečné vojáky jako poradce a komparz, o technice nemluvě. Ale jak se snažila US Army sdělit, akce si při obraně národa užijete dosyta:

Zelené barety – militaristická etuda krále westernu

John Wayne, symbol amerického westernu, byl koncem šedesátých let tak znechucen přístupem k válce ve Vietnamu, že s tím musel něco udělat – a co jiného než natočit film. Zelené barety z roku 1968 vznikly přímo ze spolupráce s vládou, pro kterou byla ochota takové herecké ikony požehnáním. Potřebovala totiž napravit špatný mediální obraz vietnamského konfliktu a tomu Wayne skvěle posloužil. Zjednodušený popis konfliktu tak zobrazuje hrdinné Američany, bojující za svobodu a demokracii celého světa, proti zlým a komoušským Vietnamcům pod vlivem Sovětského svazu. Vůbec bychom se nedivili, kdyby na projekcích měli zelené mozky svůj náborový stánek

Bonus – reklama na severokorejskou armádu

KLDR byla před svou jižní sestřičkou vždycky o krok napřed a tohle chytlavé a přitom realistické video to jen potvrzuje! Také se vám hned chce naskočit do Kimových služeb?

Kterému dílu jste nedokázali odolat a nakonec kvůli němu skončili v kasárnách? Podělte se v komentářích.

Autor: Rimsy

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Americká uniforma oslavila 240. narozeniny

Perfektně načasované vojenské snímky