Přej si něco, padá server! Které útoky otřásly internetem?

V poslední době se s útoky hackerů na velké světové weby roztrhl pytel. Jak takové útoky probíhají? A hlavně – o co komu jde?

Koncem října se řada velkých světových serverů musela potýkat s dalším rozsáhlým DDoS útokem. O čem že to mluvíme? DDoS znamená Distributed Denial of Service, tedy volně přeloženo rozdělené odmítnutí služby. Hm, pod tím si asi taky nic moc nepředstavíte, co? Tak to zkusíme jako s auty. Když chtěli stávkovat taxikáři, zablokovali nějaký důležitý dopravní spoj, čímž výrazně omezili dopravu. Některá auta stále projela, jiná však jela mnohem pomaleji a zdálo se, že se vlastně nehýbou.

A přesně o to se snaží DDoS útokyzahltit server prostřednictvím obrovského množství fiktivních uživatelů, kteří se na webové stránky snaží dostat. Některým skutečným lidem se pak podaří na web dostat bez větších problémů, většina ovšem uvízne „v zácpě“ a než se na web dostanou, prohlížeč stránku vyhodnotí jako nefunkční a přestane se o cokoli pokoušet. Síla takových útoků se měří počtem gigabitů za sekundu, kterým musí daný server čelit. Podívejte se na pár zajímavých útoků z nedávné doby.

Nejnovější incident

Cílem posledního obrovského útoku tohoto typu byl provozovatel serverů Dyn, pod něhož spadá řada celosvětově oblíbených služeb – například Twitter, Spotify, Amazon, SoundCloud a mnoho dalších. Takže samé velké ryby. Možná jste tyhle problémy ani pořádně nezaznamenali, nejvíce jimi totiž byli postiženi uživatelé v USA. Na takhle velké služby si už nějakou dobu nikdo netroufnul, proto jejich výpadek nedávno řešil celý internet.

Silnej ročník

A bude hůř. Internet se totiž dostává do stále většího množství zařízení a začíná vznikat takzvaný internet věcí (internet of things). Součástí online dění se tak stávají i průmyslové kamery, domácí spotřebiče a vůbec skoro veškerá myslitelná elektronika, což do budoucna zvyšuje možnosti jejich využití ze strany hackerů. Takže si pořádně hlídejte svoje ledničky, pánové, aby náhodou neshodily třeba váš nejoblíbenější web Prochlapy.cz!

Ještě před dvěma třemi lety se lámaly rekordy na hranici kolem 300 GB/s. S rostoucím množstvím elektroniky připojené k internetu, jejíž počet dnes sahá k deseti miliardám, se tahle čísla daří poměrně rychle zvyšovat. Třeba na začátku roku se husarský kousek povedl i skupině, která si říká New World Hacking. Ta totiž shodila hned tři obrovské stránky – oba celosvětové weby BBC a také stránku Donalda Trumpa. Zástupci skupiny se vyjádřili v tom smyslu, že pouze testovali možnosti, kam až se dá zajít. No, tady si ukrojili docela slušnou porci. Dosáhli totiž síly přes 600 GB/s!

A v září se podařilo překonat magickou hranici jednoto terabitu za sekundu. Do útoku na web KrebsOnSecurity, který se zabývá internetovou bezpečností (sic!) se prý zapojily tisíce spotřebičů, především fotoaparátů a videokamer. Absurdní představa, která se ovšem stává realitou…

Nejen zbytečné útoky

Nezapomínejte ovšem na to, že hackeři občas poslouží i dobré věci. Nejsou to jen oblíbené zpravodajské či zábavné weby, na nichž si chtějí tajemní šikulové otestovat své schopnosti, ale také třeba komunikační cesty teroristů. Světově nejznámější hackerská skupina s názvem Anonymous tímhle způsobem vyhlásila válku Islámskému státu a opakovaně shodila jejich webové stránky či účty na sociálních sítích. Takže alespoň v tomhle ohledu můžeme bez obav říct – jen tak dál!

Autor: Rimsy

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Schyluje se ke konci torrentů? Aktuální dění růžově nevypadá!

Autorské právo podle EU – nastane temná doba internetu?