Přehřívání varlat: Banalita nebo vážný problém?

Varlata jsou často považována za hlavní symbol mužnosti a nutno podotknout, že právem. I když mohou svému majiteli při některých činnostech občas překážet nebo být zdrojem humorných situací, jsou varlata tím nejcennějším, co muž má. Právě proto by si je každý chlap měl hýčkat a dostatečně o ně pečovat. Přehřívání varlat je mnohdy podceňovaný faktor, který ovšem zásadně ovlivňuje mužskou plodnost a zvyšuje riziko vážných onemocnění. Víte, co ho způsobuje a jaké následky vám přehřívání varlat může přinést?

přehřívání varlat

Varlata: poklad každého muže

Mužské pohlavní žlázy neboli varlata jsou nedílnou součástí každého muže. Ve varlatech se odehrává důležitý vývoj pohlavních buněk (spermií), jež jsou nezbytné pro reprodukci. Kromě toho také produkují varlata i pohlavní hormony.

Za zmínku jistě stojí pohlavní hormon testosteron, který má vliv na růst vousů, plešatění, sílu kostí, tvorbu svalové hmoty, srdeční funkci i na další faktory, které zkrátka z mužů dělají muže. Varlata se tedy dají považovat za vzácnou schránku mužnosti, a proto si zaslouží velkou pozornost svých majitelů, kteří by si svůj poklad měli střežit a pečovat o něj. 

Správná teplota hraje prim

Správná teplota je pro varlata životně důležitá. Ovlivňuje plodnost, potenci, hormonální rovnováhu, fyzickou i srdeční kondici i celkové zdraví. Nejspíš právě z toho důvodu to matka příroda zařídila tak chytře a umístila šourek, jenž ukrývá mužský poklad jménem varlata, mimo tělo.

Při vysokých teplotách je šourek svěšený, čímž může docházet k ochlazování spermií a naopak při nízkých teplotách se šourek stáhne, aby byla varlata chráněna před zimou. 

Když je vaší chloubě horko

Varlata mají zpravidla o 2°C nižší teplotu, než je teplota ve zbytku těla. Přehřívání varlat a jejich zvýšená teplota se nepříznivě odráží na vývoji spermií, jejich kvalitě, ale i kvantitě. Zvýšená teplota varlat v kombinaci spolu s častým vystavováním znečištěnému životnímu prostředí způsobuje zvýšení oxidačního stresu ve varlatech, což může mít nevratný vliv na plodnost, potenci i libido muže.

Vyšší teplota ve varlatech způsobuje jejich nižší počet, ale má za následek i sníženou tvorbu pohlavního hormonu. A jak jistě víte, nízká hladina testosteronu je zabijákem mužské touhy.

Co způsobuje přehřívání varlat?

Moderní doba a pozoruhodný pokrok techniky posledních let představuje pro každého z nás kromě velkých benefitů i svou stinnou stránku. Kupříkladu vyhřívaná sedadla, která si ve svém novém autě především v zimních měsících nemůžete vynachválit, představují pro vaše varlata obrovské riziko.

Stejně tak varlata trpí i vašimi dalšími běžnými každodenními zvyky. Abyste předešli zbytečnému přehřívání varlat, můžete například používat při práci na notebooku stolek nebo podložku a nepokládat si jej přímo do klína. Nošení telefonu v kapse u kalhot také není pro vaše varlata příliš pohodlné.

Se sníženou plodností se často potýkají muži, jenž tráví hodně času v sedle kola a mají uvězněnou svou chloubu v úzkém cyklistickém dresu, nebo ti, kteří každodenně pracují několik hodin v kanceláři za stolem v úzkých kalhotách. Stejně tak těsné spodní prádlo varlatům příliš neprospívá. Buňky varlat totiž raději spáchají sebevraždy, než aby se přehřály. 

Jak předejít přehřívání varlat?

K tomu, abych muži zbytečně neohrožovali svou mužnost, nejsou potřeba žádné složité rituály. Chcete-li mít intimní partie v co nejlepší kondici, dopřejte jim tolik volnosti, kolik můžete. Upnuté kalhoty nebo spodní prádlo jednoduše zahoďte, při práci u počítače se alespoň občas protáhněte ve stoje, a po cyklistickém závodě nechte svůj “pytlík” pořádně odpočinout, než ho opět nacpete do kalhot.

Poskytněte svým varlatům prostor a vzduch. Vždyť vám by taky nebylo příjemně, kdybyste strávil několik hodin denně v neoprenu. 

Velkou pomocí jsou pak speciální chladivé náplasti nebo gely, které jsou tu od toho, aby varlata ochladily na tu správnou teplotu. Zejména pak v letních měsících, kdy je organismus pod palbou tropických teplot, budou takoví pomocníci sázkou na jistotu.

FOTO: 123RF

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Poruchy osobnosti: Na které jsou muži náchylní?

Jaké jsou příčiny nízkého krevního tlaku a jak jej léčit?