Kuriózní způsoby, jakými se lidé snažili o předvídání budoucnosti

Budoucnost je nejistá. A proto je po čertech lákavé nahlédnout do ní a vidět, co vás nejspíš čeká a nemine. Neúspěšných nápadů, jak předvídat věci příští, už lidé vyzkoušeli hezkou řádku. A my se teď podíváme na ty nejdivočejší.

předvídání budoucnosti

Předvídání budoucnosti dříve – zapomeňte na výklad osudu z tarotových karet, hloubání nad čajovými lístky nebo chiromantii, tedy čtení z ruky. Zásadní rozhodnutí přeci nesmíme ponechat malicherné náhodě, a proto raději vsadíme na alektryomanství.

Co to? Zjevení budoucnosti při něm přináší kohout. Kterého necháte šlapat po podlaze s mozaikou z písmen. To, kudy přesně bude kráčet, kde mu spadne peříčko a kde kuřinec, pak procesu znalým věštcům mnohé napoví. Nápad s jasnozřivou drůbeží pochází z Asýrie, a ujal se dobře i v Persii.

Co vám chce kohout sdělit?

Římané se nad tím zamysleli, a brzy dospěli k inovaci celého procesu: pokud kohout zná budoucnosti, musí jí mít „vepsanou“ do sebe. A stačí jen ostrý nůž, abychom se podívali, kde přesně. Kuchání zvířat a čtení z jejich vnitřností, tzv. hepatoskopie, se pak stala nesmírně populární. U věštců.

Těm totiž metoda garantovala, že nikdy nebudou mít nouzi o čerstvé maso na vývar. Kohouti pak možná nešlapali pařátky v budoucnosti, ale v nudlích. Pod sekáček pak kvůli věštbám často putovaly kočky, psi, divočáci, husy… prostě podle chuti.

Pokud je nočník prázdný, máte už dlouho hlad…

Kvůli tomu, abyste věděli, kam všechno spěje, jste ale nemuseli hned mordovat zvířata. Dost dobře jste si mohli vystačit jen s tím, co jste si vyrobili sami. Nápad věštit z kvalit vlastní tuhé stolice, tedy skatomantie, je doma v Indii. A pokud chcete být obdařeni jasnozřivou vizí, musíte se do tématu skutečně ponořit.

Důležitý není jen tvar, napojení, kompaktnost… ale i mazlavost a celkové aroma. Člověk by se skoro bál, jaké odpovědi na něj v nočníku čekají. Jen o drobet lépe pak pořídíte s uromancií.

Medicína a předvídání budoucnosti k tomu zdarma

Ano, tady se základem věštby stane „čistá“ zbožštělá kapalina zlatavé barvy, pravidelně opouštějící naše tělo. Věštění z moči má v Evropě tradici, a z úletu, se kterým přišli Řekové, se stala na staletí základní metoda lékařské diagnózy. Barva, zákal a ano, i chuť, napovídala mastičkářům, co by vás tak mohlo trápit.

Pokud šlo o předvídání budoucnosti, bylo třeba cvrknout do nového hrníčku, a ten pak rozbít. Do počůraných střepů (včetně počtu jejich kusů) se promítla vůle bohů.

FOTO: 123RF

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Budoucnost je nejistá a stejně nepřesné jsou i její odhady. Kde se lidé s předpovědí vůbec netrefili?

Budoucnost chytrých telefonů. Už aby to bylo!