Práskněte dveřmi mamahotelu, život pod křídly rodičů není pro chlapy

Už jste o nich taky slyšeli. Mamáni, nájemníci Mama hotelu, prostě týpci, kteří klidně ještě v pětatřiceti bydlí doma u maminky. Pragmaticky vzato má tenhle režim velkou spoustu výhod, ovšem i tak by se do tohoto módu neměl žádný soudný chlap přepínat. Ukážeme si proč.

„Vydělal jsem si na barák, klidně ho zaplatím z ruky,“ řekl mi jeden nejmenovaný známý. Fígl nespočívá v tom, že by měl nějak přehnané příjmy, rozhodně to není žádný pracháč. To podstatné nejsou příjmy, ale výdaje. Tenhle konkrétní člověk prakticky žádné nemá, protože se o něj stará maminka. Vaří, pere, uklízí, zkrátka dotyčný má doma o vše postaráno. Občas pustí nějaký ten symbolický chlup, jakože přispívá na domácnost, ale ve výsledku žije prakticky zadarmiko. A to mu prosím táhne na čtyřicítku. Má stabilní práci, na účtech něco přes milion, ale proč hledat vlastní bydlení, osamostatňovat se a celkově se nějak stavět na vlastní nohy, když to přece tak hezky ekonomicky vychází. Konto tuční a člověk si může dělat, co chce.

Ženské za vámi do mamahotelu nepůjdou

O výhodách mamahotelu se tu nemusíme sáhodlouze přesvědčovat. Cílem nemusí být šetření finančních prostředků, ale klidně jen pohodový život bez větších starostí. Věc má ale i stinnou stránku, a dovolím si tvrdit, že ta převažuje. Mamáni jsou pro ženy velmi málo atraktivní, když to řekneme kulantně. Na slibnou otázku, která může padnout na prvním nebo některém následujícím rande: Půjdem k tobě, není dobré odpovědět: Jasně, ale nesmíme rušit mamku, ještě se dívá na Ordinaci. Jakmile dotyčná zjistí, že místo útulného bytečku na ní zřejmě čeká cimra, která je jakousi podivnou odrůdou dětského pokoje, a za dveřmi si potencionální tchýně dělá pedikúru, zaručeně to s vámi skončí.

Situace se dá nějakou dobu maskovat tím, že budete dotyčnou mást a zvát ji na hotel a podobně, ale mamánství je něco, co se projeví velmi rychle a ženy mají jakýsi detektor, kterým jej neomylně odhalí. Mamán je prostě ňouma, týpek, co si neumí najít ani studentský privát. A co je horší, nejspíš bude na své drahé máti také dost závislý. O vztazích snach a tchýní by se daly napsat stohy knih, každý ví, jak bouřlivé tyhle záležitosti umí být. Ale většinou až v pozdějších fázích vztahu. Pokud ale žijete s matkou, tak prostě o ženskou nezavadíte, a když jo, rychle vám uteče, jakmile zjistí, jaký styl života vyznáváte.

Mamán jako alkoholik

Nejde jen o bydlení jako takové, jde o to, že máti (a nesmíme zapomínat ani na tátu) vám nejspíš stále mají co mluvit do života, nebo je dokonce posloucháte. Když dorazíte na rande s hodinovým zpožděním s tím, že jste museli mámu nečekaně odvést ke kamarádce nebo s ní jít vybírat novou pohovku, projde vám to jednou, maximálně dvakrát. Pak ona dáma zřejmě zvedne kotvy a půjde hledat někoho samostatnějšího. Pokud zabloudíte někdy na nějaká ta dámská diskusní fóra, tak zjistíte, že stížnosti na nesvéprávné mamány jsou jen o něco málo méně časté, než nářky nad alkoholiky, skrblíky a domácími násilníky. Onen známý, o kterém píšu v úvodu, je ostatně už sedm let sám a neměl za tu dobu prakticky žádný vážný vztah. Jak sám říká, stále nenarazil na tu pravou. Asi mu nedochází, že zakopaný pes bude někde jinde.

Mamán je každý třetí

Abychom nebyli příliš příkří, je třeba říct, že ono mamánství není česká specialita a ani není vždy úplně vina na straně těch, které takto označujeme. Finanční krize, která položila na lopatky před časem půlku Evropy, přivodila opravdový vzestup mamánů. Například v Itálii nebo Španělsku je mamánů více než třetina. Mladí muži tam prostě obtížně shánějí práci, tudíž ani nemají příjmy na vlastní bydlení. Navíc tam je tradice rodinných pospolitostí, kde se bydlení s rodiči bere přecejenom trochu jinak, než u nás. Ovšem i v takové Velké Británii je podle sociologického výzkumu v mamahotelu každý třetí muž ve věku mezi 20-40 lety. To je naprosto šílené číslo, Velká Británie není v žádném ekonomickém kolapsu, přesto se ani tam muži nehodlají postavit na vlastní nohy.

Práskněte dveřmi mamahotelu!

Česko nemá s nezaměstnaností nejmenší problém, práci tu má každý, kdo pracovat chce. Takže pokud i tak bydlíte pod křídly rodičů a přitom byste klidně nějaký ten podnájem nebo dokonce hypotéku utáhli, pak si nejspíš musíte nalít čistého vína. Ano, je to ekonomicky výhodné, ale prostě se to nehodí. Jsme chlapi a máme se postarat alespoň minimálně o sebe. Mamánství, pokud není vynucené nějakými zvláštními okolnostmi, jako je nemoc, není společensky přijatelná volba pro sebevědomého muže. Najděte si kvartýr a dokažte sobě, kámošům a ženským, že nejste totální trouba, co se nechá živit. Budete se cítit líp a věřte tomu, že i ty ženské to ocení. Takže práskněte dveřmi zatuchlého mamahotelu a vyrazte vstříc skutečnému životu!

A co vy, bydlíte ještě s rodiči nebo už jste vykročili vlastní cestou?

Autor: Snaut

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

10 věcí, které před námi ženy tají. Nebuďte naivní!

Jsou z nás chcípáci bez autority? Smělé tvrzení šokuje!