Postup na MS musí vybojovat hráči! Poprava trenéra Jarolíma byl vrchol trapnosti

Před českou fotbalovou veřejností pokračovalo v těchto dnech bizarní divadlo, které mělo tentokrát na pořadu dějství s názvem hodnocení reprezentačního trenéra Karla Jarolíma. Opět se v něm ukázalo, že český fotbal není v dobré kondici jak po stránce hráčské, tak řekněme v oblasti generality. Vztahy v této oblasti jsou prachbídné.

Vše se pochopitelně začalo odvíjet ze situace, kdy česká fotbalová reprezentace opět nepostoupila na Mistrovství světa v Rusku. Měli jsme jednu z nejlehčích skupin, přesto jsme nedosáhli ani na druhé místo v tabulce. Není cílem tohoto článku zevrubně rozebírat proč, ale základy neúspěchu by se daly shrnout v několika bodech. Bídný útok a produktivita, nedostatek fotbalových osobností, protáčení hráčů respektive hledání ideální sestavy, kterou trenér Jarolím za celou skupinu nedokázal najít.

Veřejné zostuzení „krále fotbalu“

Ponechme teď stranou schopnosti hráčů a celkovou situaci v hráčském kádru. Hlavní postavou týmu je vždy trenér a ten nese zodpovědnost za úspěchy i neúspěchy. V tomto případě Jarolíma čekala nutnost předstoupit před výkonný výbor Fotbalové asociace ČR. A následovalo to, co asi nikdo nečekal. Současný král českého fotbalu, jinak toliko místopředseda FAČR, Roman Berbr po jednání výboru veřejně doslova zostudil Jarolíma a to přes to, že Jarolímovi bylo umožněno dále šéfovat reprezentaci.

Bylo to nedůstojné a také doposud nevídané divadlo. Špinavé prádlo se většinou pere za zavřenými dveřmi a veřejnost se pak jen dozví výsledek, zda byl trenér odvolán nebo pokračuje. Tady Berbr předestřel veřejnosti obraz Jarolíma jako člověka, který se zuby nehty drží své funkce, má tučnou smlouvu, která je navíc napsaná tak, že nelze vypovědět a prý z celé fotbalové blamáže nejen že nevyvodil žádnou osobní odpovědnost, ale navíc ani prý nereflektoval vlastní chyby.

Kdyby…

Nádavkem pak přidal informaci o tom, že Jarolím bere u repre 641 300 korun měsíčně, což je mimochodem nejvíce ze všech dosavadních reprezentačních koučů historie. Jarolím prý navíc podléhá vlivu hráčských agentů, z jeho realizačního týmu prý také není nikdo nadšený a celá analýza neúspěchu je jen obecné blábolení o tom, že doba je zlá. Kdyby Jarolím přinesl rezignaci, FAČR by jí podle Berbra přijal.

Jarolím a Tvrdík reagují

Naprosto nevídané dehonestování trenéra samozřejmě mělo rychlou odezvu. Jarolím v médiích všechna nařčení odmítl, zejména pak to o tom, že by podléhal vlivu hráčských agentů. Prohlásil, že jeho smlouvu podepsal sám Berbr a na výši svého platu (kterou potvrdil), nevidí nic divného ani jí nikdy netajil. Současně prohlásil, že se chce znovu sejít s Berbrem a výborem FAČR, protože v takovéto atmosféře se nedá pracovat.

Do věci se vložil také tradiční odpůrce Berbra šéf fotbalové Slavie Jaroslav Tvrdík, který pohrozil, že pokud další jednání budou v tomto duchu, Slavia nedodá hráče pro další reprezentační zápasy. Je otázka, jestli by svou hrozbu skutečně splnil, nicméně tím poukázal na hlavní problém, kterým je neuvěřitelná trapnost celé situace. Ať Jarolím zbabral kvalifikaci jakkoliv nebo na výkonném výboru FAČR pronesl cokoliv, není možné, aby byl veřejně probírán jeho plat a aby nejvyšší představitel českého fotbalu dehonestoval v přímém přenosu hlavního reprezentačního trenéra.

Doba fotbalového temna nekončí

Situace se sice následně uklidnila, Jarolím se s FAČR znovu sešel a došlo k jakémusi všeobecnému usmíření (Jarolím byl potvrzen jako trenér a bude fungovat podle smlouvy až do roku 2020), ale celá  eskapáda ukazuje na velmi zvláštní a nezdravé poměry v českém fotbale. Chybou není to, že se prohrála kvalifikace, byť to samozřejmě mrzí fanoušky ze všeho nejvíce. Problémem je, že fotbalu nejprve celé roky šéfoval člověk, který je nyní až po uši namočený v korupční kauze a jeho protipól a druhé mocenské centrum ve fotbale vytvářel člověk tak pochybné pověsti a také chování, jako je Berbr. I ligové fotbalové kluby jsou rozděleny na ty, kteří ho podporují a kteří ho naopak odmítají, volba předsedy FAČR je kvůli tomu zablokovaná, a do toho Ministerstvo školství hrozí tím, že nebude posílat na fotbal peníze, protože prý končí bůhví kde. Odcházejí sponzoři a část veřejnost je situací ve fotbale pobouřena.

Pád na dno

Samozřejmě postup na Mistrovství světa vždy musí vybojovat hráči na trávníku a v současnost asi nemáme k dispozici úplně nejsilnější kádr, který by to dokázal, ale stejně tak jsou podstatné i podmínky a celková atmosféra ve fotbalu. Ta je nedobrá a nevypadá to, že by se to mělo nějak brzy zlepšit. Pokud se pan Berbr veřejně zlobí, že jsme jako země spadli na úroveň Jamajky a Maroka, měl by si také přiznat, že na tom má jako nejmocnější muž českého fotbalu svůj podíl.

A co si myslíte vy, měl by Jarolím zůstat nebo skončit?

Autor:  Snaut

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Pelta v base, Berbr na trůnu, Severokorejci se bijí s Asiaty a fotbal míří do zkázy

Sparta vs Slavia? Slabý odvar, ve světě fotbalu jsou větší rivalové a někdy jde i o život