Dejte partnerce letos k Vánocům perly. Jak poznat ty pravé?

Rozhodli jste se vaši drahou obdarovat krásným perlovým šperkem? Určitě nešlápnete vedle. Jak ale poznat pravé perly od těch falešných?

Na co je třeba si dát pozor, abyste vaše peníze skutečně investovali do pravého perlového šperku a ne do podobně vypadající, ale přece jen obyčejné bižuterie? K určení pravosti perel použijte několik způsobů. Jak tedy vybrat ten pravý dárek pro ženu?

Nekupujte na tržišti

Určitě nedoporučujeme, abyste perly kupovali na tržištích, respektive na netypických místech a v časovém stresu. Určitě kupujte šperk u ověřených prodejců a nákupu věnujte patřičný čas. U internetových nákupech nezapomeňte sledovat různé zkušenosti zákazníků s příslušným obchodem.

Pravost perel

Kvalita perel se posuzuje podle několika parametrů. Jde hlavně o tvar, lesk a procento vad. Kvalitu perel ale nelze objektivně změřit. Záleží především na serióznosti obchodníka, jak perly označí. Ovšem s pravostí je to jinak. Ta se dá zjistit poměrně snadno. Samozřejmě nepředpokládáme, že by vám prodejce dovolil rozřezat některou perlu, abyste mohli sledovat jednotlivé vrstvy perleti. Existují ale i nedestruktivní amatérské způsoby, podle nichž by pravou perlu od nepravé mohl rozlišit i laik.

Dívejte se a sáhněte si

Určitě zkoumejte perly na dostatečném světle. Odraz světla v pravých perlách je duhový, v nepravých je skleněný. Na povrchu pravých perel je možné vidět drobné nedokonalosti, nerovný povrch, rozdílný lesk. Pravé perly jsou tedy ty méně dokonalé – nepravé perly jsou na povrchu absolutně dokonalé. Další věc je, že pravé perly vznikají v omezeném prostoru, mají proto jen určitou maximální velikost. Ty větší mají průměr něco více než 1 cm.

Napodobeniny můžete rozpoznat i dotykem. Pokud vám to prodejce dovolí, zkuste lehce otřít perlu o zub. U pravé perly ucítíte zrnitou strukturu, nepravá perla po zubu hladce sklouzne. Pokud nemáte možnost udělat si takový test na zubu, zkuste to alespoň nehtem – po přejetí po povrchu pravé perly cítíte jemnou, zrnitou strukturu povrchu.

Požádejte o certifikát

Jistotu, že skutečně kupujete pravý perlový náhrdelník (šperk) samozřejmě zvýšíte, pokud od prodejce budete požadovat certifikát pravosti. Seriozní prodejce vám ho dá ke šperku automaticky. Takový šperk lze koupit i přes internet. V tomto případě je certifikát nutnost!

Kolik vás to bude stát

Cena perel se odvíjí od několika faktorů. Původ, druh, kvalita, tvar a barevnost perly to vše má vliv na cenu samotné perly.

Ve zlatnictví se dnes používají pravé mořské perly nebo pravé sladkovodní perly, obojí jsou kultivovány člověkem na perlových farmách. Do perlorodek se vkládá pevné jádro, keré perlorodka obaluje vrstvou perleti.

Pro srovnání cen perel použijeme jako vzor jednoduché perlové náušnice s perlou kolem 7-8 mm a se zapínáním na puzetku. Cena říčních perel v kombinaci se stříbrem a říční perlou je řádově od několika set korun. Pokud stojí náušnice méně, je nejspíš perla falešná, nebo je použit bižuterní kov místo stříbra.

Stejné perlové náušnice s říční perlou, které jsou vyvedeny v bílém zlatě, už zvýší cenu perel na několik tisíc korun. Pokud budou náušnice zlaté a použita bude mořská perla Akoya, cena perel stoupne na jednotky tisíc korun. Zvolíte-li pravé Tahitské perly se zlatým zapínáním, přijdou vás takové náušnice řádově už na desítky tisíc korun.
Za nejdražší náušnice z pravých perel jižních moří můžete zaplatit vyšší desetitisíce korun i více.

Co říci závěrem? Šťastnou ruku při výběru luxusního šperku, který ocení každá žena. Samozřejmě nemusí zůstat pouze u jedné perly nebo perlového náhrdelníků. Proč jí nekoupit rovnou celý perlový set?

Autor: red

Zdroj: www.buka.cz

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Věci a hlavně skutky, kterými zaručeně udělá muž ženě radost

To nejhorší, co můžete dostat k Vánocům. Jste připraveni?