Pelta v base, Berbr na trůnu, Severokorejci se bijí s Asiaty a fotbal míří do zkázy

Fotbalová reprezentace poslední léta zrovna moc neválí, což je už tak nějak všeobecně známo. Na klubové úrovni to také není žádná sláva, tedy alespoň když se podíváme na účinkování českých týmů v pohárech. A nyní k hernímu marasmu přibyl i marasmus na vedení, jak se hezky říká, mezi bafuňáři. Válka o moc je v plném proudu a výsledkem je, že je zase všechno při starém.

Fotbalový boss Miroslav Pelta skončil v base, tedy přesněji řečeno ve vazební nemocnici v Brně. Prasklo na něj to, co už se delší dobu šuškalo – že si umí sehnat peníze a ne vždy je to úplně legální. A tak si pro Peltu došla policie. Jenže do toho se měl zrovna volit nový předseda Fotbalové asociace ČR (neboli FAČR). Pelta byl jediný kandidát.

Kandidatura z vězení

A začaly se dít věci přímo neuvěřitelné. Spekulovalo se o to, že Peltu by mohli pustit z basy dřív, než bude volba. Nebo že by vlastně klidně mohl kandidovat z vězení.  No proč ne, náš fotbal už zažil leccos, takže by klidně mohl mít uvězněného předsedu. Pelta dokonce snad těsně před svým zavřením stihl poslat oficiální kandidaturu. Nakonec se mu to v base nějak rozleželo a poslal zase rezignaci. Český fotbal ztratil svého krále a je potřeba říct, že ronit slzy pro něj (snad kromě jeho domovského Jablonce) nebudou vůbec nikde. Pelta ztělesňoval to, co lidem na fotbale vadí nejvíc. Pupkaté strejdy, kteří nejen, že manipulují s ohromnými částkami peněz, ale nejspíš je různě ulívají nebo rovnou kradou.

Ti volal Pelta, jo?

“Ti volal Pelta, jo? Čurák, a co chtěl? Nic. Nic jo? A cos mu na to řekl ty, vole? No nic.“ Vzpomínáte? Tyhle přepisy daly vzniknout dokonce slavnému Čtvrtníčkovu divadelnímu představení. To byli ti slavní kapříci, co připluli, nosiči vody, a padík na kříž. Tohle by nikdo nevymyslel, ani kdyby se snažil. Od těch dob, a že už je to pěkně dávno, ztratil český fotbal svůj kredit a dobré jméno. Kolem fotbalu se motali lidé jako Ivan Horník a Jaroslav Starka, kteří se kolem něj ale motají stále. A nikomu nějak zvlášť nepřišlo divné, že předseda fotbalové asociace vlastní fotbalový klub. Divoká léta, která ale jakoby neskončila.

Úprk sponzorů

Teprve teď, po mnoha letech, kdy se čachrovalo s dotacemi, kupovaly se zápasy a posílali kapříci, se Pelta poroučel za mříže. Trpělivost už mezitím došla sponzorům, liga už se zase nebude jmenovat ePojisteni, protože ePojisteni nechce zkorumpovaný fotbal podporovat, prchnout chce i Pepsi a další. Jenže co bude po Peltovi?

Voldemort fotbalu

Ano, tušíte správně, jedno podstatné jméno jsme totiž zatím nezmínili. Voldemort českého fotbalu Roman Berbr. Jestliže Pelta byl zlo, pak je těžko najít nějaký výraz pro Berbra. Peklo? Možná. Tenhle bývalý estébák si dokázal vytvořit armádu rozhodčích, bafuňářů a funkcionářů, kteří ho celá léta neochvějně podporují. Sám je prý nazval armádou Severokorejců, co budou volit jako jeden muž na jeho příkaz. To se ani nezmiňujeme o jeho partnerce Dagmar Damkové, která byla kdysi brána jako skvělá rozhodčí. Jediná žena, která prorazila do vysokých pater fotbalu, a stala se dokonce šéfkou rozhodčích. Jenže za jejího šéfování se výkony rozhodčích když ne nezhoršily, tak rozhodně ne nezlepšily. Brzy se začalo spekulovat, že právě Berbr ve skutečnosti řídí muže v černém. Fotbalový národ na tuto paní od těch dob velmi zanevřel.

Boj Severokorejců a Asiatů

Je to ale Berbr, kdo je skutečnou žábou na prameni, což se nakonec ukázalo i při volbě předsedy. Kandidáti byli tři, reálné šance měli dva. Martin Malík byl podporován Berbrem, Petr Fousek byl nominantem moravských klubů a těch, kteří mají Berbra ve fotbale plné zuby, což je například šéf Slavie Jaroslav Tvrdík. Berbr se před volbou holedbal, že jeho armáda Severokorejců zvolí, koho jim ukáže. A skutečně, „Češi“ volili jako jeden muž Malíka. Jenže „Moravané“ , kterým Berbr říká Asiati, volili Fouska. Sice ne všichni a rozhodně to nestačilo na vítězství, ale dostal dostatečný počet hlasů, aby volba i po třech kolech dopadla patem. Zvolen nebyl nikdo.

Král je mrtev, ať žije Berbr

Ale to není žádné velké vítězství, naopak všechna moc zůstává po rezignaci Pelty v rukou Berbra.  „Zlámal (místopředseda) bude vládnout fotbalu navenek, já uvnitř,“ řekl sám Berbr už po zatčení Pelty. Takže kdyby byl někdo na pochybách, jak to s fotbalem bude teď, tady má jasná slova.

Někdy do konce roku se bude volba předsedy opakovat. Jak to dopadne, není jisté, ale celkem jistě se dá odhadnout, že Berbrovo království se nezmenší a jeho moc zůstane nezměněná. Jen sponzoři si asi sbalí své reklamní nápisy, a také miliony sponzorských příspěvků, a odejdou. Fotbal nečeká nic dobrého. Na celé věci je nejsmutnější, že si zřejmě velká většina bafuňářů neuvědomuje, že fotbal pod jejich taktovkou ztratil své dobré jméno a stal se symbolem korupce. A protože ryba smrdí od hlavy, nedá se čekat, že by ani sportovní výsledky na hřišti byly v příštích letech nějak zářné.  Jedno staré přísloví říkalo, že fotbal je krásná hra, kterou vždy vyhrají Němci. U nás platí, že fotbal je krásná hra, kde zatím vždy vyhrává Berbr.

A co vy, pánové, chodíte ještě fandit, nebo už se vám to taky ekluje?

Situace se vyvíjí každým dnem. Miroslav Pelta byl ve středu odpoledne propuštěn z vazby, takže je nyní na svobodě. Je tedy možné, že bude kandidovat znovu na předsedu. Možná už lituje, že poslal na svaz svou rezignaci, ovšem podle právníků mu právě tento krok pomohl k tomu dostat se z vazby. Takže uvidíme, jestli bude v čele fotbalu dál Pelta, Berbr nebo někdo jiný.

Autor: Snaut

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Vladimír Růžička: Z pekla do nebe a zpět!

Tleskat Kajínkovi je hloupost, jen baštíme Zemanovi jeho návnadu