Podrobný rádce, jak najít ztracený nebo ukradený telefon s Androidem či iOS

Většina z nás je dnes bez mobilu zoufalá. Chytré telefony se už zkrátka naučily, jak nás svést a získat nad svým majitelem kontrolu. Smartphone je teď nejlepší kámoš i univerzální milenka, život bez něj si mnozí už vůbec nedokáží představit – tedy do chvíle, než o něj přijdou. Naštěstí však existují způsoby, jak takový ztracený telefon najít…

Začněme návodem pro majitele populárních telefonů s OS Android. Vzbudíte se po kalbě a pomalu si přehráváte dění minulého večera. No jasně, blondýnka, líbačka, dala vám na sebe přece kontakt! Jenže ouha, telefon nikde, zmizel kdesi v alkoholovém oparu, možná už v klubu, možná až v tramvaji po cestě domů…Co všechno můžete udělat, aby se vám vrátil zpět?

Android Device Manager

Máte-li OS Android ve verzi 2.2 či vyšší (pokud nepoužíváte mobil z muzea, nejspíš máte), můžete to zjistit! Google totiž do přístrojů s Androidem automaticky instaluje software Android Device Manager, který lze využít k lokalizaci přístroje. Stačí do prohlížeče zadat adresu www.android.com/devicemanager a voilá! Pak se jen přihlašte ke svému účtu (pokud jste tak neučinili už dříve) a rázem se vám nabízí několik zajímavých funkcí pro vzdálené ovládání vašeho telefonu. Kromě lokalizace, která vám ukáže polohu mobilu na mapě (pokud je zapnutý a připojený k internetu), můžete přístroj na dálku vymazat nebo na úvodní obrazovce nechat vlastní zprávu pro chmatáka/nálezce. Jen pozor – pokud vám mobil někdo ukradl a vrátil telefon do továrního nastavení, Device Manager už jej nebude schopen najít . Pokud vymění jen SIM, telefon bude však stále dohledatelný.

Jsou i lepší aplikace

Pokud patříte mezi zodpovědné jedince, kteří věří v sílu prevence, můžete zkusit některou ze specializovaných bezpečnostních aplikací třetích stran. Pro zkušené uživatele (k instalaci je totiž třeba přístup k ROOT) připadá v úvahu například populární Cerberus Anti Theft. Ten nabízí všechny myslitelné funkce, včetně ovládání SMS příkazy, pořízení fotografie uživatele, který se snaží odemknout váš telefon, vzdáleného zapnutí nahrávání audia či pořizování videa. Aplikace jde navíc skrýt, takže zloděj vůbec netuší, že ho máte v hrsti. Podobně vychytaná, leč méně náročná z uživatelského hlediska, je appka Prey Anti Theft. Uživatelé doporučují ještě další aplikace (např. Avast Anti Theft), tyto však podle nás patří k absolutně nejlepším (a ještě jsou zadarmo). A navíc – poradit musíme ještě majitelům iPhonů!

Abrakadabra – Najít iPhone!

Majitelé telefonů od Apple si po ztrátě nebudou počínat o mnoho jinak než vlastníci Androidu. I oni mají v telefonu předinstalovanou appku právě pro tyto případy. V nastavení zařízení Apple jste si možná všimli volby „Najít iPhone“. Tato služba funguje obdobně jak Android Device Manager v telefonech s OS Android. Pokud jste někam zašantročili vaše milované Jablko (software umí kromě iPhonů vyhledávat i iPody a iPady) a volbu v něm máte zapnutou, určitě neházejte flintu do žita. Místo toho na počítači navštivte adresu www.icloud.com/#find. Nebo si půjčte kámošův přístroj a spusťte aplikaci Najít iPhone na něm.

Následně zkuste vyhledat svůj telefon. Jeho poloha by se vám měla zobrazit na mapě. Kromě lokalizace můžete využít ještě několika funkcí – např. uzamknutí telefonu na dálku, napsání zprávy, která se zobrazí na zamčené obrazovce přístroje nebo přehrání zvuku. To pokud jste opravdu marní a telefon máte někde v bytě, jen ho v tom bordelu nedokážete najít.

A to je vše přátelé. Přejeme vám minimum ztracených telefonů!

Autor: Pseudofilosof

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Nejlepší appky pro řidiče. Používáte je?

Používáte WhatsApp? Dejte sbohem svému soukromí!