Češi a fenomén piva. Znáte zajímavosti o pití piva v České republice?

Určitě se mezi vámi nachází mnoho vášnivých milovníků piva, kteří na zrzavou tekutinu s bílou pěnou nedají dopustit. Ročně každý pivař vypije několik set půllitrů, což v celkovém součtu dává neuvěřitelný objem, který se v České republice vypije.

pití piva

Také velké pití piva však nejsou jedinou zajímavostí, kterou se tuzemské pivovarnictví pyšní. Zahraniční turisté se do České republiky totiž vydávají nejenom za přírodními a historickými památkami, ale právě také za slavným pivem, jemuž se nerovná žádná světová konkurence.

Češi vypijí nejvíce piva v přepočtu na obyvatele

První statistický ukazatel vás asi nepřekvapí, protože v něm jsou Češi dlouhodobě nejlepší na světě. Nezáleží totiž na tom, do které pivovarnické velmoci se vydáte, protože v našich hospodách a domácnostech se jednoduše vypije více zlatavého nápoje. Podle některých odborníků se dokonce

Česká republika drží v tomto žebříčku na 1. místě už dlouhých 21 let, což není úplně krátká doba. A kolik piva tedy vypije každý obyvatel naší vlasti? Například v roce 2013 připadalo na jednoho obyvatele České republiky ročně 147 litrů piva. Pro vaši představu je to asi o 40 litrů víc, než v kterémkoliv jiném státě. Nutno podotknout, že tato kvóta je stanovena na všechny obyvatele včetně kojenců, žen a seniorů.

Všichni Češi jsou posedlí pivem

Pro mnoho Čechů představuje pivo speciální kategorii alkoholických nápojů a pití piva doslova sportovní disciplínu. Pravý pivař svůj oblíbený nápoj nikdy nezařadí po bok vína, tvrdého alkoholu nebo šampaňského. Pivo je pro českého konzumenta jednoduše něco víc, na co nikdy nedá dopustit. Nezáleží na tom, jestli jste vysoce postavený manažer, obyčejný dělník nebo politik, protože pivo jste si určitě zamilovali.

V naší historii to ostatně dokazuje například bývalý prezident Václav Havel nebo Jaroslav Hašek ve svém legendárním Švejkovi. V něm je dokonce pasáž naznačující zkázu každé vlády, která se pokusí v dobré víře rapidně zvednout ceny piva.

Otevření prvního pivovaru v roce 993. A pití piva začalo

V původním českém království bylo vaření piva obrovsky populární, a to i přes fakt, že města musela disponovat speciálním právem. I přesto v západní části dnešní České republiky vznikl jeden z nejstarších pivovarů ve střední Evropě, a to jen díky závisti k sousednímu Bavorsku.

Češi byli tak hrdým národem, že odmítali kupovat pivo z ciziny, a proto se pustili do výstavby vlastního pivovaru v Břevnově. Ve zdejším klášteře vznikl roku 993 nejstarší doložený pivovar na území České republiky, na nějž dodnes navazuje moderní pivovar.

Za krádež chmele trest smrti

Středověk byl z dnešního pohledu poněkud zvláštní dobou. Dokazuje to i nařízení krále Václava II., který se musel ve 13. století vypořádat s častými krádeži chmelu. Panovník dobře věděl, jak je tato komodita důležitá nejenom pro královskou ekonomiku, ale také pro spokojenost obyvatel českého království.

Ostatně i proto vydal nařízení zakazující krádeže chmelu pod hrozbou trestu smrti. Díky tomu se mohla v českých zemích uchovat dlouholetá tradice pěstování vyhlášeného Žateckého chmelu, který je považován za jeden z nejvíce ušlechtilých druhů chmele na světě.

Komunismus zmrzačil pivovarnictví v Čechách

Ať už máte na totalitní režimy jakýkoliv názor, faktům jednoduše odporovat nemůžete. Na počátku 20. století v době první republiky bylo v Československu téměř 1 000 malých pivovarů. Nicméně po spadnutí Železné opony začal do té doby vzkvétající pivovarnický průmysl rapidně klesat.

Výsledkem byl nepovedený růst velkých pivovarů zaměřujících se na masovou produkci, zatímco většina minipivovarů byla znárodněna nebo zlikvidována. Naštěstí po pádu komunistického režimu v roce 1989 se Češi opět snaží o založení nových lokálních minipivovarů. Stále se však nepodařilo dorovnat počty z první republiky, neboť nyní se v Čechách nachází přibližně 500 minipivovarů.

Pivo je nepochybně obrovským fenoménem, kterému Češi zcela propadli. Nedostali jste v průběhu čtení náhodou chuť na sklenici dobře vychlazeného zlatavého moku s pěnou?

FOTO: 123RF

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Boom malých pivovarů v Česku. Vydrží?

Uvařte si své domácí pivo. Jak na to?