Uvařte si své domácí pivo. Jak na to?

Takže jste se rozhodli udělat si doma pivo sami? Gratulujeme! Chystáte se zapojit do úžasného úkolu téměř tak starého jako samotné lidstvo. Ale není důvod se nechat zastrašit. Ačkoli lidé vaří pivo po tisíciletí, základní postup zůstal po celé věky téměř stejný.

domácí pivo

Základní proces vaření piva

Pivo se vyrábí z cukrů ze sladových (částečně vyklíčených) zrn. Při vaření celého zrna domácí pivovar pomocí řady kroků extrahuje tyto cukry z mletých zrn sám. Při vaření extraktu používá domácí pivovar hotový sladový extrakt, který přeskočí proces extrakce cukru úplně.

Extrakční vaření je dobrým výchozím bodem pro většinu nových domácích sládků, protože tento proces vyžaduje minimální pivní zařízení a postupy, zatímco stále vyrábí kvalitní pivo.

Domácí pivo neuvaříte bez konkrétního zařízení

Možná znáte někoho, kdo přeměnil celý svůj suterén nebo garáž na to, co prakticky vypadá jako profesionální pivovar, plný lesklých nádrží a sudů, svařovaných potrubí, mycích stanic a lednic s rukojetí na kohoutek, které vždy vylévají krásné pěnivé pivo.

Ujišťujeme vás však, že není nutné investovat jmění, abyste mohli začít s výrobou vlastního piva. Nejjednodušší způsob je koupit si základní sadu pro domácí vaření.


Výroba piva

Před zahájením vaření si vždy přečtěte všechny pokyny, abyste si byli jisti, že máte po ruce vše, co potřebujete (vybavení, přísady) a že plně rozumíte postupu.

  1. Důkladně vyčistěte a dezinfikujte veškeré vaše varné zařízení.
  2. Začněte tím, že ve varném hrnci ohřejete 2,5 galonu vody. Přidejte (drcená) speciální obilná zrna do vaku na zrno.
  3. Na jednom konci vaku s obilím uvažte uzel a ponechte prostor pro uvolnění zrn ve vaku.
  4. Vložte sáček s obilím do vody.
  5. Pomalu zvyšujte teplotu na 65 °C až 70 °C. Ponechte zrna při této teplotě po dobu 20 minut.
  6. Vyjměte sáček s obilím z hrnce. Nestlačujte vak – stačí nechat tekutinu vytéct z vaku do hrnce.

Nyní máte oficiálně „mladinu“ – nekvašené pivo. Existuje však několik dalších kroků k úplné přípravě mladiny na fermentaci.

  1. Přineste mladinu k varu a buďte opatrní, abyste zabránili převařování.
  2. Jakmile dosáhnete varu, vyjměte varnou konvici ze zdroje tepla.
  3. Nyní přidejte chmel.
  4. Míchejte mladinu, dokud se sladový extrakt úplně nerozpustí.
  5. Veškerý nerozpuštěný extrakt, který zůstane sedět na dně nádoby je potřeba důkladně promíchat, než sladinu vrátíte do varu.
  6. Nechte mladinu vařit 55 minut a poté přidejte aromatický (nebo dokončovací) chmel.
  7. Protože jej vaříte jen pět minut, nepřidává žádnou hořkost, ale přispívá svou vůní k hotovému pivu.

Ochlaďte mladinu

  1. Po 60minutovém varu budete muset mladinu co nejrychleji ochladit na méně než 37 °C.
  2. Nasajte vychlazenou mladinu do primární fermentační nádoby a poté ji doplňte dostatečným množstvím studené vody, abyste měli pět galonů.
  3. Nyní je doba, kdy chcete použít svůj hustoměr k měření původní gravitace mladiny (OG), která v zásadě indikuje množství přítomných fermentovatelných cukrů.
  4. Nyní je čas přidat do sladiny své kvasnice. Během fermentace kvasnice spotřebovávají sladové cukry a produkují alkohol a CO2. Než sladinu nakysnete, měla by být mladina ochlazena na přibližně 25 °C, ale postupujte podle pokynů uvedených na obalu s kvasinkami.
  5. Pečlivě utěsněte fermentor, připojte dezinfikovanou vzduchovou komoru a zátku a naplňte vzduchovou komoru vodou.
  6. Umístěte fermentor na nepřekonatelné teplotně stabilní místo. Měli byste vidět aktivitu během 24-48 hodin, když začne CO2 unikat z přechodové komory. Dokončení fermentace bude trvat jeden až dva týdny, během nichž byste neměli dělat nic, abyste proces narušili.
  7. Sifonujte hotové domácí pivo do kbelíku na stáčení.

Pokud recept vyžaduje přidání jakýchkoli přísad do lahví (například základního cukru) do lahví na plnění, přidejte je hned.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Boom malých pivovarů v Česku. Vydrží?

15 způsobů, jak se dá otevřít pivo. Trénujte!