Pevnost Boyard bojuje o přežití, potřebuje miliony!

Památná Pevnost Boyard, dějiště známé televizní soutěže, stojí před vážným nebezpečím způsobeným nevyzpytatelným počasím a nápory vln. Správní celek Charente-Maritime varuje, že tato historická vojenská pevnost, nacházející se mezi ostrovy v Atlantickém oceánu, vyžaduje do roku 2028 investici 44 milionů eur na nezbytné opravy, jak zdůrazňuje zpráva AFP. Bez těchto zásahů je pevnost odsouzena k zániku.

Kritický stav památky

Pevnost Boyard, známá jako dějiště oblíbené televizní hry, čelí vážnému ohrožení. Kvůli nedostatečné ochraně před nápory mořských vln ji správní celek Charente-Maritime označil za „odsouzenou ke zkáze“. Tento alarmující stav vyžaduje rychlé řešení, protože bez zásahu by se mohla ikonická stavba z 19. století nevyhnutelně zhroutit. Podle informací agentury AFP, původně vojenská stavba potřebuje do roku 2028 práce za 44 milionů eur (1,1 miliardy Kč).

pevnost-boyard
Historie ve vlnách

Plány na obnovu

Pro záchranu pevnosti bylo naplánováno zahájení prací v roce 2025 s dokončením očekávaným na přelomu let 2027 a 2028. Obnovitelné struktury zahrnují rekonstrukci původních ochranných prvků, přičemž se využije beton imitující původní žulu. Cílem je obnovit pevnost do její dřívější slávy a zároveň ji chránit před dalším poškozením.

Financování a budoucí přístupnost

Celkové náklady na obnovu se odhadují na 44 milionů eur. Úřady počítají s finanční podporou od státu, regionu Nová Akvitánie a Evropské unie. Po dokončení prací se plánuje pevnost opět otevřít veřejnosti, což by mělo přispět k dalšímu turistickému a kulturnímu využití této jedinečné památky.

Televizní soutěž Klíče od pevnosti Boyard

Ikonická znělka legendární soutěže

Památka nezískala svou slávu pouze jako vojenská stavba z dob Napoleona Bonaparte, ale především jako místo, které se stalo globálně známým díky televizní soutěži zahájené v roce 1990. Tato show, která kombinuje fyzické výzvy, zápasy v bahně, skoky na laně a mentální zkoušky jako logické hádanky a překonávání strachu z různých živočichů, přitahuje miliony diváků po celém světě. Kromě toho, že se soutěž adaptovala v mnoha zemích, včetně České republiky, také podstatně přispěla k udržení zájmu o samotnou pevnost jako historickou a kulturní památku. Tento televizní formát, který propojuje historii s moderní zábavou, významně pomáhá v promoci pevnosti a v osvětě o jejím kulturním dědictví.

MOHLO BY SE VÁM HODIT

Jak dnes žijí hvězdy TV Nova, které znáte z devadesátých let?