Dominik Feri vinen: Odvolací soud potvrdil tříletý trest za znásilnění

Pražský odvolací soud dnes potvrdil verdikt nižší instance, podle kterého jde Dominik Feri na tři roky do vězení. Případ, který vyvolal rozruch nejen v médiích, ale i na politické scéně, tak získává na definitivnosti.

Dominik Feri vinen

Dominik Feri, bývalý člen TOP 09 a známý influencer, byl definitivně odsouzen na tři roky vězení za znásilnění dvou dívek, z toho jedné nezletilé, a pokus o znásilnění jedné další. Dnešním dnem odvolací soud potvrdil prvotní rozsudek, čímž rozhodnutí nabývá na pravomocnosti. Feri, který v důsledku trestního řízení rezignoval na poslanecký mandát a opustil politickou scénu, stále může podat dovolání k Nejvyššímu soudu.

Podrobnosti rozsudku

Soudce Libor Vávra z odvolacího senátu pražského městského soudu připomněl, že oběti byly mladé a nesporně nezkušené, a že pro ně byl vstup do většího světa lákavý, ale i zdrojem nejistot a psychických problémů. „Násilí vyvinuté proti nim nemuselo být razantní, ale souhra okolností vytvořená panem Ferim vedla k tomu, že postavení obětí bylo v danou chvíli velmi zeslabené,“ uvedl soudce Vávra.

Obrana a obvinění

Dominik Feri během odvolacího zasedání hájil svou nevinu, zpochybňoval věrohodnost dívek a kritizoval soud za to, že nepředvolal svědky, které navrhl, a že spoléhal na neobjektivní znalecké posudky. „Já se velmi divím, že je mi vyčítán nedostatek sebereflexe. Nemohu se omlouvat za něco, co se nikdy neodehrálo,“ prohlásil Feri v soudní síni.

Feri
Odvolací soud potvrdil tříletý trest vězení za znásilnění.

Vyjádření státního zástupce

Státní zástupce Aleš Cimbala poukázal na Feriho nulovou sebereflexi, teatrální vystupování a snahu přesunout vinu na oběti. „Pro doposud bezúhonného člověka je tříleté vězení přísným trestem, nikoliv však nepřiměřeně přísným,“ komentoval situaci zástupce.

Budoucnost a dopady

Případ odsouzeného vyvolává širokou veřejnou debatu o ochraně obětí sexuálního násilí a o spravedlnosti. Adéla Hořejší, zmocněnkyně poškozených dívek, zdůraznila potřebu adekvátního odškodnění a reflektování závažnosti trestného činu v rozsudku. Tento případ je připomínkou neustálé potřeby adekvátní ochrany obětí a zároveň spravedlivého soudního řízení.

MOHLO BY SE VÁM HODIT

Andrej Babiš a Monika oznámili rozchod