Petardy a prskavky aneb jak vznikla zábavní pyrotechnika

Zábavní pyrotechnika se stala nedílnou součástí oslav konce roku a příchodu toho následujícího. Petardy a barevné ohňostroje bereme často jako krásnou podívanou, která se barevně rozprskne na nebi. Jenže v mnoha státech (zejména pak v místě vzniku petard a prskavek) se jedná o něco s hlubší symbolikou a účelem.

pyrotechnika

Pojďme si prozradit, kde se zábavní pyrotechnika a vůbec celá tahle silvestrovská paráda vlastně vzala a proč?

Na počátku byl oheň 

Na samotném počátku nebylo nic jiného než pouhopouhá fascinace ohněm. Záliba v plápolajícím ohni, která člověka doprovází na cestě životem už dlouhá staletí. A tak vznikly petardy.

Není tajemstvím, že tam kde byl oheň, byla také radost či smích. Právě při takových kratochvílích se budovaly zážitky. Oheň byl navíc záležitostí každodenní, a tak bylo jenom otázkou času, kdy se vyrukuje s něčím, co s ohněm mělo co dočinění.

Objevení střelného prachu a strach z duchů 

Fascinace ohněm byla ale jenom jedním z faktorů, který se jakousi měrou podílel na vzniku petard nebo ohňostrojů. Dalším v pořadí bylo objevení střelného prachu. V té době se látky, z nichž posléze střelný prach vzešel, používaly pouze k lékařským účelům, ale lidé jsou vynalézaví. Zejména pak Japonci a Číňané osídlující asijský kontinent. Když se k tomu všemu přidal strach z duchů a další pověry týkající se nejen začátku, respektive konce roku, zábavní pyrotechnika byla na světě.

Zatímco dnes ohňostroji prskajícími na nebi oslavujeme konec něčeho starého a naopak začátek něčeho nového, v Číně je to prostředek právě pro zahánění zlých duchů. Pyrotechnika nahradila speciálně upravené bambusy, jež vydávaly obrovský hluk a jež se, dalo by se říct, staly předchůdci současných ohňostrojů, prskavek a petard jako takových.  

Bambusové trubičky házející se do ohně během oslav Nového roku však Číňanům brzy přišly málo. A tak se tento vynález naplněný směsí střelného prachu nakonec vyvinul v dnešní petardy, jejichž používání bylo snazší a mimo jiné i bezpečnější. Ostatně plnilo to stejný účel – zahnáním duchů si následovně zajistili štěstí a blahobyt po celý nadcházející rok.

Pověry a povídačky

I když petardy vznikly v Číně, zmiňovaná legenda je spíše takovou babskou povídačkou, která sice dává smysl, ale věří jí jen zlomek lidí. Nejsou na to důkazy (jako ostatně na žádnou pověru). A dnešní lidé důkazy potřebují. Vůbec první zmínky či známky toho, že k výrobě petard docházelo, pochází ze 13. století. Tehdy však nevypadaly tak, jak je známe nyní. Jednalo se o bambusové trubky přivázané k šípům.  

V tomto provedení se vynález také dostal postupně do celého světa, nejdříve však do Evropy.  

Nejen k vojenským účelům 

A ano, i když se střelný prach zejména zpočátku používal hlavně k vojenským účelům, později se, stejně jako v Číně, zjistilo, že jsou možnosti jeho využití daleko širší. Stal se tak nedílnou součástí oslav nejen příchodu Nového roku, ale také oslav narozenin, svateb nebo korunovačních rituálů.  

Do Evropy se střelným prachem dorazil známý mořeplavec a cestovatel Marco Polo. Přivezl ho právě ze svých cest po Asii. I na jeho dlouho očekávaný příjezd se nakonec pořádaly takové oslavy, které zahrnovaly i výbuchy střelného prachu coby petard a ohňostrojů.  

Pyrotechnika na českém území

Když se na chvíli přemístíme ryze do oblasti dnešní České republiky, zjistíme, že pyrotechnika zaujala hlavně jednoho z panovníků, kteří na území našeho státu vládli. Byl jím Rudolf II. Habsburský. Svou vášní k umění, vědě a alchymii jako takové, se doslova proslavil. Z dostupných pramenů vyplývá, že právě za jeho vlády došlo k sestavení největšího počtu ohňostrojů, co se jenom pamatuje.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Obrázková galerie, se kterou začít nový rok (29 fotek)

8 tipů, co dělat na Silvestra. Letos se nudit nemusíte!