5 způsobů kde vzít peníze, abyste mohli rozjet podnikání

Rozjet své vlastní podnikání nemusí být nic snadného. Zejména, pokud vám v kapse neleží potřebné peníze pro tento krok. Jen málokdo by se však vzdával při vidině svého snu, kterému věří, proto hledáme možnosti, jak svého šťastného konce dosáhnout. Naštěstí možností, jak zafinancovat své podnikání na naprostém začátku, je víc než dost, a tak sen nemusí zůstávat pouze snem.

rozjet podnikání

Když podává pomocnou ruku rodina

Vlastní zdroje jsou samozřejmě nejlepší možnou cestou, jak rozjet podnikání. Jak ale bylo zmíněné na začátku, ne každý doma sedí na truhle zlata. Kdo však může podat pomocnou ruku je rodina, případně jiní příbuzní nebo přátelé.

V porovnání s tradičními půjčkami bank jsou přátelé a rodina naprosto ideální. Neúčtují si zbytečné úroky a velmi často nemusíte půjčku ani brzy vracet. Ne nadarmo se však říká, že peníze a přátelství se nemají míchat. Abyste se proto vyhnuli možným konfliktům v budoucnu (mluvíme o velmi choulostivé věci), raději si před převzetím potřebných peněz ujasněte pravidla, respektive si stanovte, jak by mělo splácení probíhat apod. Můžete si sepsat i nějaký jednoduchý splátkový kalendář nebo smlouvu.

Peer-to-peer financování

Určitě si vybavíte reklamu s nápadnou žirafou, která neustále opakuje slogan: „Lidé lidem.” I tato nejmenovaná nebankovní společnost funguje na principu peer-to-peer financování čili na financování člověka člověku. 

V praxi vypadá tento způsob financování tak, že jiný člověk zaplatí váš byznys s tím, že mu budete částku vracet podobně jako bance (pravidelné splátky, konkrétní úroky, termíny splacení).

Od tradičních bank se tento způsob zafinancování liší například tím, že se peníze nezískávají za přehnaně zásaditých podmínek. A po stránce úvěrové mluvíme taktéž o velmi sympatickém řešení, jak sehnat peníze a rozjet podnikání.

Oslovte investory

Když člověk svému podnikatelskému plánu věří, může požádat o pomoc i investory, kteří by se finanční stránky realizace projektu mohli ujmout. Obvykle se jedná o spolupráce, ze kterých investor získá určité procento nebo bude vlastnit podíl v dané společnosti. Konkrétní podmínky spolupráce jsou však na obou stranách a jejich domluvě, v každém případě mluvíme o velmi přijatelném způsobu, jak začátek podnikání zafinancovat.

V současné době můžete investory oslovovat přímo (je však dobré mít vybudovanou online nebo offline prezentaci), nebo se můžete porozhlédnout po nějakých platformách, kde se investoři shlukují či kde se shromažďují projekty toužící po zafinancování. 

Pokud se rozhodnete jít touto cestou, dejte si pozor na jednu věc – investoři (zejména pokud mají velké pravomoce) velice rádi mluví do vašeho podnikání a chtějí ovlivnit vaše rozhodnutí, případně vás nasměrovat tím směrem, jaký je v jejich očích ten správný. 

Požádejte o dotaci

Další možností na seznamu způsobů, jak sehnat peníze do začátku a díky nim rozjet podnikání, je dotace. Stát pravidelně vypisuje jednotlivé termíny pro získání konkrétní dotace, která by mohla být tou potřebnou odrazovou plochou nejednoho začínajícího byznysu.

Obvykle se musí splnit nějaké podmínky, případně se musí doložit podnikatelský plán či cokoliv, na co peníze zrovna potřebujete. Zásadní roli ale hraje čas a plnění zmiňovaných termínů. Obvykle jsou uvedeny jak termíny, do kterých se musí potřebné dokumenty zařazující vás do výběrového řízení zaslat, tak i hraniční termíny, do kdy se vůbec můžete přihlásit. Kontrolujte si to.

Tradiční bankovní úvěry

Mezi podnikateli velmi oblíbené jsou však tradiční bankovní úvěry, které nabízí prakticky každá banka. Jsou sice v řadě případů opředené nemalými úroky, na druhou stranu banky poskytují opravdu vysoké půjčky, které mohou zafinancovat i velký byznys, nejen menší e-shopy nebo freelancera. 

Banky jako takové vás však budou kontrolovat po všech směrech. Zajímat je bude vaše minulost a také to, jestli jste dostatečně bonitní, a tedy schopní splácet.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Nastartujte úspěšné podnikání v několika krocích

Finance kdykoliv a kdekoliv pod kontrolou. Vyzkoušejte tyhle vychytané appky