PC hry, které jsme pařili v devadesátkách. Pamatujete si je?

Devadesátky jsou dobou, kdy jsme objevovali kouzlo internetu a hráli první hry po síti. To bylo něco! Jaké hry jste měli nejraději vy? Přinášíme seznam těch nejoblíbenějších PC her. Zavzpomínáte si?

PC hry

DuckTales: The Quest for Gold

Mezi devadesátkové PC hry patří i DuckTrales. Hra začíná, když Flintheart Glomgold vejde do kanceláře Scrooge McDucka a vyzve ho, aby zjistil, kdo je nejbohatší na světě. Za předpokladu, že přijde do role Scrooge, dostane hráč 30 dní na sbírání pokladů z celého světa. Scroogovi pomáhají jeho pravnuci Huey, Dewey a Louie a pilot Rampa McQuack.

Létání do různých cílů je jednou z mnoha různých sekvencí ve hře. Mnoho z těchto destinací je fiktivních nebo nápaditých, města na mapě jsou často hříčky skutečných míst a některá byla uvedena v epizodách seriálu. Některé existují ve skutečném světě, například Carlsbad Caverns.

hry

Vzpomínáte si na tuto jedinečnou hru z devadesátek? (zdroj foto: www.youtube.com)

Jazz Jackrabbit

První hra Jazz Jackrabbit byla vyvinuta a vydána společností Epic MegaGames v roce 1994 pro počítače IBM se systémem DOS. Jazz musel zachránit Carrotovu princeznu Evu Earlongovou, kterou unesl jeho nemesis Devan Shell. Sharewarová edice byla mimořádně populární a hra byla PC formátem pojmenována Arcade Game of the Year.

Pokračování, Jazz Jackrabbit 2, bylo vyvinuto společností Orange Games, vyrobeno Epic Games a vydáno v roce 1998 Gathering of Developers v Americe a Project 2 v Evropě. Jazz a jeho bratr Spaz se spojili, aby získali zpět Evin ukradený snubní prsten. I přes mírný úspěch v Evropě se jednalo o první PC hru Gathering of Developers, která kdy prodělala peníze.

PC hry

První hra Jazz Jackrabbit byla vyvinuta a vydána společností Epic MegaGames. (zdroj foto: www.pinterest.com)

PC hra Prince Of Persia

Prince of Persia je série her vytvořená Jordanem Mechnerem. Tato franšíza je postavena na sérii akčních adventur zaměřených na různé inkarnace prince ze starověkého a středověkého Íránu. Tyto hry byly vyvinuty a publikovány několika různými společnostmi.

První dvě hry v sérii, Prince of Persia a Prince of Persia 2: The Shadow and the Flame, vydalo nakladatelství Broderbund. Prince of Persia 3D, první hra, která používá 3D PC grafiku, byla vyvinuta společností Red Orb Entertainment a publikována The Learning Company na PC.

PC

Prince of Persia patří dodnes k oblíbeným. (zdroj foto: www.techglimpse.com)

Pac-Man

Pac-Man je bludišťová arkádová hra vyvinutá a vydána společností Namco v roce 1980. Původní japonský název Puck Man byl pro mezinárodní vydání změněn na Pac-Man. Mimo Japonsko byla hra vydána společností Midway Games v rámci licenční smlouvy se společností Namco America. Hráč ovládá Pac-Mana, který musí sníst všechny tečky uvnitř uzavřeného bludiště, a přitom se vyhnout čtyřem barevným duchům.

Postavy ve hře byly vyrobeny tak, aby byly roztomilé a barevné, a aby tak zaujaly mladší hráče. Původní japonský název Puck Man byl odvozen od tvaru hokejové puku titulní postavy.

PC

Pac-Man je bludišťová arkádová hra, kterou nemusíme blíže představovat. (zdroj foto: www.theguardian.com)

Mezi PC hry devadesátek patří i DOOM

Doom je klasická PC střílečka z pohledu první osoby (FPS) z roku 1993 vyvinutá společností id Software pro MS-DOS. Hráči převezmou roli vesmírného mariňáka, populárně známého jako Doomguy, který se probojuje hordami útočících démonů z pekla.

První epizoda, skládající se z devíti úrovní, byla volně distribuována jako shareware, a během dvou let ji hrálo odhadem 15–20 milionů lidí. Celá PC hra se dvěma dalšími epizodami byla prodána prostřednictvím zásilkového prodeje.

Aktualizovaná verze s další epizodou a obtížnějšími úrovněmi, Ultimate Doom, byla vydána v roce 1995 a prodána v maloobchodě. Spolu se svým předchůdcem Wolfensteinem 3D pomohl Doom definovat žánr FPS a inspiroval řadu podobných her, známých jako Doom klony.

Je to jedna z nejvýznamnějších PC her v historii, často uváděná jako jedna z největších her všech dob. Je průkopníkem online distribuce a technologií včetně 3D grafiky, síťového hraní pro více hráčů a podpory vlastních úprav prostřednictvím zabalených souborů (WAD). Jeho grafické násilí a pekelné snímky z něj také učinily předmět kontroverze.

PC

Doom je klasická PC střílečka. (zdroj foto: www.arstechnica.com)

Znáte všechny tyto PC hry?

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Nejděsivější hororové hry, u kterých vám bude tuhnout krev v žilách

Hry, které vydělaly miliardy. Už dávno neplatí, že v zábavním průmyslu vedou filmy