Už zase vás pálí žáha? 15 tipů, které vás pálení žáhy zbaví

Pálivá bolest a tlak za hrudní kostí, to jsou typické projevy pálení žáhy, které zná každý. Jak se ale tohoto nepříjemného pocitu zbavit ví málokdo. Pálení žáhy naštěstí není signálem vážného onemocnění, ale jde o běžnou a poměrně častou situaci. Přitom existují potraviny, které dokážou pálení žáhy zmírnit nebo odstranit a ušetří vám tak cestu do lékárny. Jaké jsou naše tipy, díky kterým se pálení žáhy rychle zbavíte?

pálení žáhy

Co je pálení žáhy?

Pálení žáhy, odborně pyróza, je pocit, který dokáže člověka potrápit. Většinou se dostavuje ve vlnách a dochází k němu díky návratu žaludečního obsahu přes jícnový svěrač do jícnu. Za pocity známé jako pálení žáhy tak mohou kyselé žaludeční šťávy, které dráždí sliznice jícnu. Výsledkem dráždění jsou typické příznaky všem dobře známé jako pálivá bolest na hrudi, kyselý pocit v ústech nebo bolest horní části břicha.

Koho pálení žáhy nejvíc trápí?

S pálením žáhy se můžeme setkat i tehdy, jsme-li zcela zdraví. Mezi běžné příčiny patří hlavně konzumace kořeněných a smažených jídel. Žáha častěji pálí ty, kteří trpí obezitou nebo vedou nezdravý způsob života. U žen se pak často objevuje v těhotenství jednak díky hormonálním změnám, ale i v důsledku zvětšující se dělohy, která tlačí na žaludek. Naštěstí obtíže většinou po porodu samy odezní. Pálení žáhy se může projevit také jako důsledek některého onemocnění, např. hyperkalcémie (nadměrná hladina vápníku v krvi), infekce bakterií, poruchy ve funkci jícnového svěrače aj.

Jak se zbavit pálení žáhy snadno a rychle?

1. Zázvor

Zázvor je velmi oblíbený pomocník a je jedno, v jaké formě ho budete konzumovat. Má protizánětlivé a antibakteriální účinky, a díky tomu pomáhá zmírnit či dokonce odstranit pálení žáhy. Kromě toho zázvor pomáhá potlačit bolest za hrudní kostí, která s tím souvisí.

Zázvor lze konzumovat jako hlavní složku domácí limonády, můžete ho přidat do polévky, masových směsí, salátů a mnoha jídel. Oblíbený je zázvorový čaj, jehož příprava je velmi jednoduchá. Na kousky nakrájený zázvor stačí vařit ve vodě po dobu pěti minut, přecedit a vypít.

2. Česnek

Česnek má antibakteriální a protizánětlivé účinky a snižuje projevy pálení žáhy. Lze ho konzumovat v jakémkoliv jídle, ale někteří dávají při problémech přednost žvýkání syrového stroužku česneku.

3. Med

Med je od pradávna jedním z nejoblíbenějších prostředků na mnoho zdravotních obtíží. Užitečný je také na pálení žáhy. Med dokáže vytvořit jakýsi ochranný obal kolem sliznice jícnu a díky tomu nedochází k působení dráždivých žaludečních kyselin. Med můžete přidat do čaje nebo do sklenice teplé vody.

4. Skořice

Skořice se pyšní mnoha blahodárnými účinky na naše zdraví a pomáhá i na zmírnění příznaků spojených s pálením žáhy. Jednu lžičku skořice stačí povařit cca 15 minut ve vodě, poté přidat med a popíjet mezi jednotlivými jídly.

5. Kurkuma

V posledních letech koření zvané kurkuma získává na oblibě. Kurkuma je ideální nejen proti pálení žáhy, ale také díky schopnosti urychlovat proces trávení. Kurkuma také pomáhá obnovovat sliznici jícnu poškozenou v důsledku pálení žáhy. Do polévek, salátů i na maso, tam všude najde kurkuma uplatnění.

6. Mandle

Pokud vás pálí v krku, dejte si hrst mandlí denně a s pálením žáhy se můžete rozloučit. Mandle totiž neutralizují žaludeční kyseliny a urychlují proces trávení.

7. Celozrnné potraviny

Místo pečiva z bílé mouky si dejte celozrnné, které je bohatým zdrojem vlákniny, urychluje proces trávení a omezuje tvorbu žaludeční kyseliny zodpovědné za pálení žáhy.

8. Bazalka

Čerstvá bazalka podporuje činnost žaludku a střev, a proto je doporučovaná také jako pomocník proti pálení žáhy. Bazalku lze konzumovat jako přísadu salátů, ale i jako čaj.

9. Jedlá soda

Jedlou sodu jako první pomoc při pálení žáhy zná téměř každý. Jednu lžičku sody můžeme smíchat ve 250 ml vody a vypít. Sodu ale neužívejte dlouhodobě.

10. Jablečný ocet

Jablečný ocet pomáhá s trávením a snižuje kyselost. Na pálení žáhy rozmíchejte dvě lžičky ve skleničce vody a vypijte při prvních příznacích.

11. Hořčice

I hořčice je skvělým pomocníkem na pálení žáhy. V případě obtíží stačí rozmíchat lžičku hořčice ve sklenici naplněné z poloviny vodou. Pak už jen stačí vypít a je po bolesti.

12. Čerstvé ovocné a zeleninové šťávy

Čerstvé šťávy zmírňují projevy pálení žáhy, protože pomáhají zředit kyselý obsah žaludku. Doporučováno je vyhnout se šťávám z citrusů, které by projevy mohly zhoršit.

13. Poloha při spánku

Ano, i taková věc může mít vliv. Při spánku je vhodné si podložit hlavu polštářem a lepší je spát na levém boku.

14. Sáhněte po bylinkách

Na zklidnění problému s pálením žáhy jsou vhodné také bylinky ve formě čajů a připravených čajových směsí. Oblíbený je zejména heřmánek, pampeliška či meduňka.

15. Žvýkejte

A to nejjednodušší na závěr. Dejte si obyčejnou žvýkačku. Žvýkačka zvyšuje produkci slin, které jsou alkalické díky přítomnosti hydrogenuhličitanových iontů. Ionty reagují s kyselinou žaludku, což vede k neutralizaci kyseliny.

Zapomeňte na mléko

Pokud při problémech s pálením žáhy jdete do lednice pro sklenici mléka, děláte chybu. I když jde o velmi oblíbený babský recept, vaše obtíže se po chvíli nejspíš zhorší. Po vypití mléka následuje úleva, ale vápník v mléce způsobí, že žaludek začne produkovat ještě větší množství kyseliny.

Zdroj: cs.medlicker.com

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Veganství jako cesta ke zdraví? No ne tak docela

Zpověď zdravotní sestřičky, která slouží už přes 20 let. Přečtěte si její pohled