Padla na vás hlídací taťkovská služba? Vsaďte na dětskou chůvičku. Dosáhne i na zahradu! Budete mít vystaráno! Jak si vybrat tu pravou?

Být rodičem není jen tak. Přináší to nejen chvíle radosti, ale také starosti. Už od narození potomka jsme neustále ve střehu. Nemá hlad? Nebolí ho bříško? Je spokojené? Každou chvíli stojíme nad postýlkou a všechny tyto otázky se nám honí hlavou. Odbíháme od rozdělaného oběda a kontrolujeme, zda děťátku něco nechybí. Co vám tohle všechno ulehčí?

V dnešní době už nám ale péči o naše nejmenší mohou zpříjemnit mnozí techničtí pomocníci. Jedním z nich jsou i dětské chůvičky, které nám dají vědět, když se děťátko probudí a dožaduje se naší pozornosti.

Dětské chůvičky tvoří dětská jednotka (vysílač) a rodičovská jednotka (přijímač). Tu dětskou nainstalujete do dětského pokoje, rodičovskou nosíte u sebe. Některé chůvičky přenáší jen zvuk, jiné i obraz. Cena odpovídá množství funkcí, způsobu přenosu a také dosahu.

hlídací chůvička

Doma nebo na zahradu?

Před pořízením dětské chůvičky si ujasněte, zda ji budete používat pouze doma, nebo i venku. Při výběru to totiž hraje velkou roli. Pozorně si pročtěte parametry a podívejte se, na jakou vzdálenost chůvička funguje ve volném prostoru a na jakou v prostoru uzavřeném.

Analog nebo digitál?

Elektronické chůvičky fungují v několika pásmech. Dříve nebylo na výběr a byly pouze analogové chůvičky, které fungují na velmi krátkých vlnách (FM). Nyní jsou tyto chůvičky pomalu vytěsňovány digitálními chůvičkami (DECT), které jsou spolehlivější. Pro analog hovoří dosah. Pokud máte velký dům, chcete chůvičku používat i na zahradě apod., volte raději analogovou chůvičku. A výhoda digitálního přenosu? Nestane se, že na své chůvičce uslyšíte dítě sousedů.

Audio nebo video?

Postačí Vám, když své děťátko uslyšíte? Nebo jej chcete kontrolovat pohledem alespoň na dálku? Audio chůvičky jsou levnější a mají kvalitnější a stabilnější signál. Nemůžete ale sledovat své děťátko třeba z terasy.

Důležitá je spolehlivost

Velmi důležitým kritériem při výběru by měla být spolehlivost. Vybírejte takovou chůvičku, která Vás včas upozorní, abyste přepnuli na jiný kanál a nepřišli o spojení se svým dítětem.

Jednocestná nebo dvoucestná?

Jednocestná chůvička přenese zvuk z dětské jednoty do rodičovské a tím to končí. Pokud ale chcete mít možnost děťátko svým hlasem utišit, aniž byste k němu došli, zazpívat mu písničku apod., volte chůvičku dvoucestnou.

A co další funkce jako mp3, osvětlení?

Za tyto funkce si připlatíte. Na druhou stranu, proč kupovat více zařízení, když stačí jedno? Ve výsledku Vám to vyjde finančně nastejno a ušetříte místo. Pokud je váš potomek úzkostný a rád usíná za světla, lampičku určitě oceníte. To samé platí pro mp3 přehrávač. Některé děti rády usínají za zvuku šumění přírody, tlukotu srdce, bílého šumu. Pustíte mu, co je libo.

Napájení

Další velmi důležitý parametr pro výběr chůvičky. Funguje pouze když je připojena do sítě? Nebo funguje na tužkové baterie? Má možnost dobíjení baterie? A co nabíjení pomocí USB? Pokud chcete chůvičku používat na zahradě, na dovolené apod., volte ideálně tu s USB nabíjením. Pokud jí dojde „šťáva“, zapojíte powerbanku a jedete dál. Napájení je třeba zkoumat u obou jednotek. Každá může být nabíjena jiným způsobem. Dětské jednotky totiž často fungují na kabelu nebo s bateriemi.

Autor: red

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Manuál správného stavaře: Vybíráme okna. Tipy, jak se zorientovat na trhu a co rozhodně nepodcenit. Učte se od profíků!

Uspávání dětí. Tady je devět praktických rad, jak můžete partnerce pomoci s uspáváním dětí! Přiučte se