Uspávání dětí. Tady je devět praktických rad, jak můžete partnerce pomoci s uspáváním dětí! Přiučte se

Před narozením potomka si většina z nás plánuje, jak dítě nikdy nebude uspávat v ruce či při krmení, nebude ho houpat a už vůbec s Vámi nebude spát v jedné posteli. Plány jsou to krásné, realita je ovšem mnohdy značně jiná.

uspavani

Den co den každý večer chodíme po bytě s dítětem v náručí a snažíme se mu vysvětlit, že už opravdu nastal čas, aby šlo spinkat. Že i my si chceme odpočinout. A pánové, ruku na srdce, kolik z Vás partnerce nabídlo pomocnou ruku a vzalo si večerní uspávání na starost?

Ačkoli si všichni plánujeme, že právě to naše dítě bude usínat raz dva a prospí celou noc, toto štěstí má jen málokdo. Ve světě dítěte „prospat celou noc“ znamená asi 5 hodin spánku. Pak už se o slovo hlásí hlad. Než se ale k těm 5 hodinám nepřerušovaného spánku dítě dopracuje, nějakou dobu to trvá. A uspávání? Tak to je teprve olympijská disciplína.

Určitě jste se ocitli v situaci, kdy dítě nechce usnout, máma už sotva stojí na nohou, oči se jí klíží a potomek ne a ne zabrat. Jistě jste si také položili otázku, zda je něco, čím partnerce můžete pomoci a dítě uspat?

Přeberte část zodpovědnosti o uspávání na sebe

Vystřídejte partnerku, podejte jí pomocnou ruku. Zkuste večer potomka uspat Vy.

Dejte dítě spát již při prvních náznacích únavy

Nečekejte, až bude úplně unavené. Bude trvat mnohem déle, než zabere. I vám se špatně usíná, když jste úplně grogy.

Hlas

Při uspávání na dítě mluvte, zpívejte mu, těm větším můžete přečíst třeba pohádku. Známý hlas dítě uklidní a bude se mu lépe usínat.

Hudba

Na našem trhu je mnoho produktů, které disponují režimem hudby. Obsahují skladby, které pomáhají dítěti usnout – např. šumění moře, tlukot srdce, zvuky přírody…. Na výběr máte z dětských usínáčků, hudebních kolotočů nebo třeba chůviček, které můžete napojit na mp3 přehrávač. Na youtube také najdete osmihodinové video, které uspí téměř každého.

Bílý šum

Pořiďte si nahrávku, která připomíná zvuk nenalazeného rádia. Tento zvuk uklidňuje, prodlužuje dobu spánku a spánek je kvalitnější.

Zvuk vysavače nebo fénu

Možná si teď říkáte, co je to za nápad. Když se spí, má být klid a ne běhat po bytě s vysavačem nebo si fénovat vlasy. Dětem ale tyto zvuky připomínají pobyt v děloze a uklidňují je. Vyzkoušejte a uvidíte! V případě, že nechcete běhat o bytě s vysavačem, nahrávku najdete i na youtube.

Auto

Vezměte dítě na krátkou projížďku. Usne dřív, než stihnete dojet na konec ulice.

Pravidelnost

Dávejte dítě spát každý den ve stejnou dobu. Zaveďte rituál, který budete dodržovat. Pravidelnost Vám nejen v boji s uspáváním pomůže. Neznamená to ale, že když se Vám někdy nepodaří dodržet přesný čas, dítě neusne. Pro pár minut se svět nezboří a když máte třeba rodinné posezení a dítěti večerku posunete, je to v pořádku.

Obrňte se trpělivostí

Nic nejde změnit z minuty na minutu. A i když Vám potomek každý večer pláče, má k tomu jistě důvod. Zachovejte klid, buďte trpěliví. Časem se vše obrátí a vy budete s láskou vzpomínat na ty chvíle, kdy jste večer houpali, vozili v autě nebo zpívali ukolébavky.

Autor: red

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Rich Kids: Děti zbohatlíků na internetu drsně uráží všechny, kteří nežijí v luxusu!

Proč je Ester Ledecká olympijskou šampionkou? Může za to trenér, vůle, podpora týmu, rodina nebo měla jenom štěstí?