Manuál správného stavaře: Vybíráme okna. Tipy, jak se zorientovat na trhu a co rozhodně nepodcenit. Učte se od profíků!

Chcete vědět něco o oknech a orientovat se tak i v „zaručených zprávách“? Přinášíme pár informací, které vám pomohou v základní orientaci.

okna Vekra

Kolik ušetříte za teplo?

Výměna oken prakticky vždy přinese větší pohodu a komfort bydlení. Pokud byla stará okna ve špatném stavu a hodně jimi táhlo, tím větší bude úspora po jejich výměně. Kolik ale přesně za teplo ušetříte, to je těžké říci, protože to záleží nejen na oknech, ale také na zvyklostech domácnosti. V domech bez rekuperace vzduchu jde zejména o správnou techniku větrání. „Moderními okny přirozeně projde až o polovinu tepla méně než starými špaletovými nebo zdvojenými okny, v nákladech na vytápění to může přestavovat 15-20 %. Pokud stará okna hodně protahovala, může být úspora i vyšší,“ říká Ing. Jiří Korbelář z VEKRA okna.

Tepelná izolace oken se porovnává podle hodnoty tzv. prostupu tepla celým oknem Uw. „Někdy ale bývá uváděna příznivější hodnota Ug, která ovšem vyjadřuje jen prostup tepla izolačním zasklením bez vlivu rámu a křídla, a tak příliš neříká o celkové tepelné izolaci okna,“ vysvětluje Ing. Korbelář z VEKRY. Dejte si tedy pozor, abyste při srovnávání oken nepoměřovali „jablka s hruškami“.

Jaká okna si vybrat?

Pokud chcete okna s nadčasovými parametry, které udrží v interiéru maximum tepla, pak volte okna se stavební hloubkou větší než 70 mm se třemi rovinami těsnění, zasklené izolačním trojsklem. „Stavební hloubka, počet těsnění v profilu a typ izolačního zasklení tedy použití dvoj nebo trojskla mají zásadní vliv na tepelnou izolaci oken, a to platí pro všechny materiály,“ dodává Ing. Korbelář z VEKRY. Samozřejmostí by dnes měl být i teplý meziskelní rámeček v izolačním zasklení.

Okna byste je především dobré volit podle toho, kde mají sloužit a co od nic očekáváme. Úspora tepla nemusí být jediným důležitým parametrem. Od hluku z rušné silnice například pomohou okna se speciálním protihlukovým zasklením. Malé děti ochrání okenní kličky s dětskou pojistkou nebo klíčkem.

Zabezpečení domu či bytu je pak dobré řešit komplexně, ale měli byste vědět, že již z výroby je možné mít kování oken a dveří osazené magnetickými spínači. Případně je možné nechat si vyrobit okna s více mechanickými bezpečnostními prvky, jako je kování s více bezpečnostními body, podložka proti odvrtání pod kličkou nebo okna se zasklením, které lépe odolává rozbití.

Pokud si nevíte rady nebo váháte, je dobré poradit se s odborníkem, případně si vyslechnout více různých dodavatelů oken. Sami uvidíte, zda vám chtějí jen okna „prodat“, nebo zda řeší vaše potřeby.

Jak poznat kvalitní okna?

Kvalitní okno by mělo především dobře držet tvar a maximálně chránit před nepřízní okolí. U plastových oken, která stojí v cele žebříčku oblíbenosti materiálů, není vůbec jednoduché poznat kvalitu, protože je ukryta hlavně uvnitř profilu. Základem je tak důvěra, že dodavatel oken dodrží slíbené parametry.

Pevnost rámů a křídel u plastových oken musí zajišťovat zejména dostatečně masivní kovová výztuha a lepší pevnostní charakteristiky mají také profil třídy A tedy s nejsilnějšími plastovými stěnami. Při výrobě oken se tak svařuje větší masa plastu, což se pozitivně projeví hlavně na pevnosti svařovaných rohů.

I když plastová okna vypadají na první pohled stejně, při bližším zkoumání zjistíte, že mají zásadní rozdíly. Jedním z důležitých ukazatelů může být například počet uzamykacích bodů na okenním kování. Platí zde jednoznačně „čím více, tím lépe“.

Dřevěná okna potřebují mít hlavně dobrou povrchovou úpravu. Od ní se odvíjí náročnost údržby, vzhled a odolnost vůči vlivu vlhkosti a povětrnosti. Na citlivých dolních částech rámů a křídel by dřevěná okna měly chránit odolné hliníkové okapničky.

Nenechte se zmást mýty a pověrami

Moderní plastová okna s většími stavebními hloubkami již nemá smysl srovnávat podle počtu komor, jako tomu bylo ještě před dvaceti lety. Bohužel ale stále přetrvává představa, že plastová okna se rosí. Pravda je taková, že v domě bez rekuperace vzduchu, je třeba myslet na odvod vlhkosti. Všechna moderní okna – bez ohledu na materiál – totiž byt utěsní.

Přebytečná vodní pára, která dříve samovolně unikala pryč netěsnostmi v oknech, může v interiéru nadělat neplechu, hlavně na nezateplených stěnách domů. Po výměně oken, ale i v novostavbě je nutné naučit se správně větrat, nejlépe krátce a intenzivně. Otevřít okno na ventilaci je vhodné jen v létě, kdy nehrozí, že dlouhé větrání prochladí stěny a nábytek. V zimě je ideální na pár minut otevřít okno dokořán, aby se vyměnil vzduch, klesla vlhkost a současně se neprochladily stěny a nábytek. Po zavření okna se pokoj rychle vytopí opět na příjemnou teplotu.

Dobré je pamatovat si, že pokud při teplotách kolem 20 – 21oC stoupne relativní vlhkost na 50% a více, je potřeba vyvětrat. Než se sžijete s novými okny, dobře poslouží i levnější vlhkoměr s teploměrem umístěný na okenním parapetu.

Nepodceňte volbu dodavatele a montáž

Ať už budete vybírat okna podle jakýchkoliv vlastností, měli byste především myslet na to, že si je pořizujete na desítky let. Dopředu nikdy nevíte, kdy budete potřebovat servis nebo odbornou pomoc, proto se vyplatí vědět, kdo a kde vaše okna vyrobil. Volit dodavatele jenom podle toho, že vám dal nejnižší cenu, může být velmi zrádné.

Nezapomeňte proto, abyste při srovnávání cenových nabídek neporovnávali „jablka s hruškami“ a myslete na to, abyste se i za pět či patnáct let mohli obrátit na výrobce svých oken, který so o vás postará.

Pokud jste zručný kutil a plánujete výměnu oken nebo montáž oken do novostavby svépomocí, měli byste vědět, že neodborná montáž znehodnotí i to nejlepší okno. Důležité je nejenom ukotvení a osazení okna, ale také ošetření připojovací spáry proti průniku vlhkosti. Většina dodavatelů navíc poskytuje prodlouženou záruku na okna, která sami odborně namontují.

TIP: tipy a rady jak na výběr dodavatele, tak i montáž a služby spojených s výměnou oken

Může se zdát, že je „okno jako okno“ a nedá se na tom nic zkazit, ale už první zima s novými okny připravit nepříjemná překvapení. Vyplatí se proto raději neriskovat a vsadit na odborníky. Okna si nekupujeme každý den a taková investice obvykle bývá i citelným zásahem do rozpočtu domácnosti.

Autor: red

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Bydlení v miniaturním domku. Překvapí vás, co vše v něm najdete

Nápady, jak využít palety pro bydlení