Zakázané Město 40. Ozjorsk byl desítky let utajený. Jak se žije v místě, kde se rodí plutonium

Ozjorsk je zvláštní město. I když dnes má přes 80. 000 obyvatel, pořád je tahle perla Čeljabinské oblasti víceméně nezmapovanou zemí. Nikdo totiž nemůže dovnitř ani ven. Tato oblast je známá jako Město 40. Celé sídlo s přilehlým okolím je uzavřené armádou a vnější svět se dozvídá jen kusé informace o tom, co se děje za jeho ploty. Jaký je důvod?

Tajemné Město 40 a život uvnitř. Ozjorsk je místem, kde se rodí plutonium

Většina místních pracuje v kombinátu Majak, závodě na zpracování radioaktivních materiálů. Pro jaderné zbraně, reaktory elektráren, ledoborců i ponorek. K dostání je tu ledacos: pokud chcete kobalt-60, iridium-192, uhlík-14 nebo rovnou plutonium, jste na správném místě. Tady se rodil sovětský nukleární program i první rudá atomovka. Což vysvětluje, proč podléhá Ozjorsk extrémnímu utajení a panuje zde hodně ostré klima bezpečnosti.

Americká inspirace

Městečko na břehu jezera Irtjaš vzniklo v roce 1947. Vězni z pěti gulagů, dohromady nějakých 40 000 párů pracovitých rukou, jej stavěli pět let. Většina z nich robotu nepřežila, systém neměl zájem na tom, aby se o vzniku města někdo dozvěděl.

Sověti se při jeho zakládání inspirovali Spojenými státy a jejich uzavřeným komplexem v Los Alamos. Práce jde líp kupředu, když jsou všichni experti hezky pohromadě, ne? Nejdřív se tady tomu říkalo Čeljabinsk 40, pak Čeljabinsk 65 a nakonec se mu neříkalo nijak, protože to oficiálně neexistovalo.

Tajemné Město 40 a život uvnitř. Ozjorsk je místem, kde se rodí plutonium

zdroj: wikipedia

Hlídáme vás před vámi

Takže s malým překvapením pro všechny neinformované „vznikl“ Ozersk (Ozjorsk) teprve v roce 1994, kdy získal statut města. Pro jeho obyvatele se toho ale moc nezměnilo. Ven pořád nesmí. Systém vrátnic, check-pointů a bran je zdvojený: stráže hlídají z obou stran. Takže uvnitř žijí „za Uralem, ale mimo realitu“ jako v bublině minulých časů. Kromě volného pohybu mimo vyhrazenou zónu jim ale nic nechybí.

Ostrůvek luxusu za Uralem

Ozjorsk má všechno: kina, restaurace, bary, obchody. A navíc obchody velmi dobře zásobené, lékařskou péči velmi kvalitní, dopravu vynikající, zásobování elektřinou výtečné… protože je to jeden uzavřený a kompletně izolovaný ostrov, zlatá klec. Zatímco jinde se stály fronty na chleba, tady si pochutnávali na banánech a čokoládě. Lidé tu žijí v luxusu, o kterém by si jinde v Rusku jen mohli nechat zdát.

Zamořený hřbitov

Čerstvý vzdoušek, procházky v nádherně udržovaném příměstském parku nebo kolonáda podél jezera? Krása. Má to samozřejmě háček. Celé okolí je zamořené radioaktivitou, a to že zemřete na rakovinu nebo nemoc spojenou s ozářením tu hraničí s jistotou.

Došlo tu k několika extrémním únikům a nehodám, které by do kapsy strčily Černobyl. O těch se ví. O spoustě menších nikoliv. I to je výhoda uzavřeného města. Nikdo venku se nedozví, co se děje uvnitř.

Dozor na prvním místě

Bezpečnostní kamery jsou všude, na každém nároží, sloupu veřejného osvětlení. Fungují? Kdo ví. Ale určitě fungují stovky kamer skrytých, stejně jako odposlechy instalované třeba v kostelích i domácnostech. Velký Bratr může i na vaši toaletu, a obyvatelé skutečně nesmí mít žádná tajemství. Tajná služba tu monitoruje všechno, a lidé hrají hru na to, kdo je tajným agentem ruské rozvědky. Nejspíš všichni navzájem, ale pšššt, to je tajemství.

Nikdy jste nežili!

Lidé uvnitř žijí v legislativním vzduchoprázdnu. Například děti zde narozené nemají žádné doklady. Těžko jim mohli přiznat rodný list, když se narodily v neexistujícím místě. Nemůžete si zařídit pojištění, vzít půjčku, dát výpověď. Protože v systému nejste vedení.

Politické změny, rozpad Sovětského svazu, federace nebo zvolení Putina prezidentem, to jsou události, které sem dorazí jen ve formě nepatrných ozvěn a nezpůsobí změnu. Je jedno, jaký režim panuje v Kremlu. O radioaktivní materiál bude mít zájem vždycky.

V Rusku momentálně funguje dvaačtyřicet měst, uzavřených před světem, podobně jako Ozjorsk. Co se děje uvnitř? To se nedozvíme. Jejich obyvatelé jsou prý naprosto spokojení. Zeptat se jich ale nemůžeme.

Autor: Radomír Dohnal

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Zářivý odchod na věčnost. Co se stane, když v kremační peci skončí radioaktivní tělo

Minisérie Černobyl vás dostala. Vyrazte do města duchů. Zajeďte si na dovolenou. Musíte ale dodržovat pravidla