Osobní bankrot může nově vyhlásit každý. Co se změnilo a proč je novela zákona sporná?

Osobní bankrot neboli oddlužení je stav vyhlášení insolvence, který umožňuje zbavit se dluhů, které jsou v podstatě likvidační. Nutnost splatit do pěti let třetinu dlužné částky se teď změnila a osobní bankrot je tak dostupnější všem.

Osobní bankrot může nově vyhlásit každý. Co se změnilo?

Krajní způsob, jak se zbavit jinak likvidačních dluhů a zajistit ochranu před exekutory. To je vyhlášení insolvence. Tzv. osobní bankrot za sebe může vyhlásit pouze sám dlužník, zastoupený advokátem, notářem, soudním exekutorem nebo insolvenčním správcem. Podmínky pro vyhlášení jsou, když má dlužník své závazky po více než 30 denní splatnosti a není schopen je nadále plnit, nebo v případě, že tato lhůta ještě nenastala, ale i tak hrozí následek úpadkem. Osobní bankrot je tak odpuštěním části dlužné částky.

Osobní bankrot je nově dostupnější všem. Co se změnilo?

Žadatel o oddlužení státem musel předem doložit, že je schopen do doby pěti let splatit alespoň 30 % z celkové výše dlužné částky. Díky tomu byl například pro některé fyzické osoby s nízkým příjmem osobní bankrot mimo dosah. To změnila novela zákona o insolvenci, která má jako podmínku pouze vyplnění formuláře s návrhem na oddlužení pro soud. Soupis všech příjmů a závazků tak není potřeba.

Dvě varianty splácení

Průběh splácení dluhů sleduje insolvenční správce a soud se jím zabývá až po uplynutí stanoveného termínu, tedy po skončení doby tří nebo pěti let, podle toho, jaká varianta byla při počátku insolvence zvolena dlužníkem. Tyto možnosti jsou nyní dvě: splatit 30 % dluhu ve lhůtě pěti let nebo 60 % dluhu ve lhůtě tří let.

I přes nesplnění lze dostat výjimku

To navíc není všechno. Aktuálně lze využít výjimku, kterou může uložit soud. To v případě, kdy po uplynutí lhůty dlužník nesplatil celých 30 % svého závazku, ale insolvenční správce přijde s prohlášením, že se dlužník snažil splácet a i tak přesto to nestačilo. Při splácení se jako první umořuje jistina, takže sankce a úroky nejsou rozpočítány v celé délce splácení, ale přesouvají se až na konec. Důvodem k tomu je fakt, že se tak mnozí věřitelé k sancím ani nedostanou, což by mělo být motivací k poskytování férových půjček.

Osobní bankrot může nově vyhlásit každý. Co se změnilo?

zdroj: 123RF.com

Osobních bankrotů zatím nepřibylo

Nová pravidla pro osobní bankrot nabyla platnost už v červnu 2019, takže už bylo možné zhodnotit stav insolvencí za uplynulé měsíce. Navzdory odhadům expertů přes snadnější dostupnost osobního bankrotu ale počet žadatelů o oddlužení nevzrostl. Vysvětlují si to aktuálně nízkou mírou nezaměstnanosti a také faktem, že se nabídka nebankovních půjček v České republice kultivovala, stejně jako informovanost jejich klientů a potencionálních dlužníků. Pak je tu také fakt, že se spousta dlužníků pohybuje v „komfortní zóně“ šedé ekonomiky a nehodlá to měnit. Jejich doložený příjem je tak nízký, že nejsou postižitelní.

Zvýhodnění pro neplatiče

Nutno podotknout, že je novela velice sporná právě z důvodu nahrávání těmto šmejdům, kteří žijí pouze na dluh, své závazky nesplácí a o oddlužení státem žádají i potřetí. Nyní tak získali veliké zvýhodnění, které jim umožňuje v jejich škodění a nesplácení závazků pokračovat ještě snadněji. Spořádané rodiny, kde lidé pracují a starají se o domácnost, mají vždy snahu i vysoké dluhy zaplatit a nálepky dlužníka se zbavit. To je hlavní důvod, proč žádosti o osobní bankrot nerostou.

Autor: Eduard Havel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Absurdní ukázky byrokracie v praxi. Vlády nechávají miliardy vyletět oknem

Princ Charles jako klimatický podnikatel a další skandály britské královské rodiny. Kolik má královna Alžběta ulito v daňovém ráji?