Orwellovské vize se naplňují – bude vláda vyžadovat hesla k sociálním sítím?

V Americe se chystá jedna velká novinka, která může mít nedozírné následky pro všechny turisty. Strach z terorismu nejspíš povede k omezování svobody takovým způsobem, který nemá obdoby.

Začala s tím už Obamova administrativa, což možná leckoho překvapí. Za předchozího amerického prezidenta se totiž vymyslelo, že někteří vybraní cizinci, kteří přijedou do Spojených států, musejí ukázat své profily na sociálních sítích. Díky nim totiž mohli imigrační úředníci zjistit, kdo to vlastně klepe na dveře, a vyhodnotit potenciální rizika.

Bojácní úředníci

Za všemi těmito plány stojí DHS, tedy Ministerstvo vnitřní bezpečnosti (Department of Homeland Security). O téhle instituci možná ani nevíte, ale vznikla v reakci na teroristické útoky z 11. září a postupem let se vypracovala v třetí největší ministerstvo celé americké vlády! Alespoň co do počtu zaměstnanců, kterých má na 240 tisíc. Její zřízení bylo největší změnou ve struktuře federálních vlád za posledních víc než 50 let. A vzhledem ke strašáku terorismu je důležitost DHS stále nedozírná.

Ovšem Obamova vláda se se zkoumáním online aktivit příchozích návštěvníků nehodlala spokojit a měla i návrh na zjišťování hesel k profilům na sociálních sítích. K tomu už nakonec nedošlo, ovšem, jak se dalo čekat, Trumpova administrativa nemá k těmto krokům daleko. John F. Kelly, nový ministr pro vnitřní bezpečnost, se nechal slyšet, že by v tomhle nápadu rád pokračoval.

Bezpečí nade vše

Konkrétně by zavedl takto přísné podmínky pro všechny návštěvníky ze sedmi potenciálně nebezpečných zemí – Íránu, Iráku, Sýrie, Jemenu, Somálska, Súdánu a Libye. Tyto státy jsou převážně muslimské a USA tak vysílají jasný signál, který se časem může ještě zpřísňovat. Dokážete si představit, že byste při vstupu do cizí země museli hlásit takhle soukromé informace? Pro Českou republiku a další státy, které za oceánem nepovažují za nebezpečné, to zatím nic neznamená, ale klíčové je samozřejmě slovíčko „zatím“.

Časem se tahle bezpečnostní opatření totiž mohou rozšířit na další země či jakékoli jiné, podle DHS nežádoucí skupiny cestovatelů. Hlídací pes demokracie by měl být na pozoru, jelikož takové praktiky se začínají nebezpečně podobat technikám Velkého bratra z Orwellova 1984 či podobných antiutopických vizí!

DHS doufá, že tímto krokem posílí bezpečnost, zapomíná ovšem na jeden drobný problém – teroristi žádné profily na sociálních sítích mít nebudou! Pokud totiž jedete do cizí země s cílem vykonat tam nějaký útok, stojí vás to bezesporu spoustu příprav a plánování. A v takovou chvíli jen těžko zapomenete ze svého facebookového profilu vymazat veškerý kontroverzní materiál či ideálně celý účet. Je skutečně naivní se domnívat, že takové opatření může reálně vést k dopadení nebezpečných zločinců.

Co si o těchto nápadech myslíte vy? Souhlasíte se zpřísňováním bezpečnostních podmínek, nebo vám to přijde zbytečné? Napište nám pod článek.

Autor: Rimsy

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

 Cenzura na internetu – které země utahují šrouby?

Cenzura v Česku. Kraus, Prima a ti druzí. Jak to bude dál?