Den nenávisti. Kdy a jak se naplno může projevit vaše frustrace?

Eduard to má celkem zajímavé. Na jeho svátek se „slaví“ Mezinárodní den nenávisti. Proto je někde dokonce povoleno šikanovat číšníky i partnery! Jak se něco takového vůbec dostalo do kalendáře a kdy oficiálně máte nárok (i za poplatek) roztřískat všechno, co vám přijde pod ruku?

Rasismus, diskriminace, násilí. Mezinárodní den nenávisti není klasickým svátkem, zvlášť když se jeho poslání a význam napříč světem značně kříží. Některé prameny uvádějí, že mezinárodní skupina odborníků na duševní zdraví určila Mezinárodní den nenávisti na den 31. srpna.

V tento den jsou lidé vyzýváni, aby se domáhali svých práv, hovořili se svými protějšky o ožehavých tématech, lili nápoje na číšníky, když se pinglové neusmívají, a vůbec aby dělali všechno pro vybouření negativních emocí, které po zbytek roku nemají šanci se projevit.

Nedusit, ventilovat, vážení!

Ač to zní jakkoli nesmyslně, někteří tento nápad považují za velmi přínosný. Například švýcarský psychiatr Julius Finneberg, který vedl sympozium v Haagu, tvrdí, že když má jedinec „legální“ možnost vyjádřit všechen nakumulovaný vztek, dramaticky se mu sníží hladina stresu.

„Právě stres vás dusí a nedává průchod vašim skutečným pocitům. A k čemu to vede? Logicky se stáváte člověkem, který nenávidí každého, koho potká. Vy nemáte rádi okolí, okolí nemá rádo vás. Nakonec je to důvod, proč je společnost v depresi, nervózní a rozrušená. Stačí podívat se okolo sebe. Utrácíme miliony za léky, abychom zastavili všechnu tu námi vytvořenou a nakumulovanou bolest a smutek,“ objasnil odborník s odkazem na vlastní poznatky.

V dnešní době naprostá nutnost

„Náš výzkum dokazuje, že Mezinárodní den nenávisti, tedy období trvající 24 hodin, preventivně léčí stres. Když to všechno ze sebe dostanete, svět se stane lepším místem,“ dodal a znovu otevřel starou známou pravdu, že potlačované a vytěsněné emoce se snaží dostat na povrch ještě razantněji, čímž mimo jiné ničí i sociální kontakty. Takže, pěsti do akce? Zní to tak krásně, ovšem aby to nebylo tak jednoduché, u nás v Česku vám asi průchod vzteku v rámci hesla „na plné pecky“ neprojde.

Příležitost k restartu duše i těla

Jednak se Mezinárodní den nenávisti připomíná v jiné datum, a to 18. března, ale taky je především žákům základních a středních škol vštěpováno, že na nenávisti není co oslavovat. Naopak by si každý měl sáhnout do svědomí a uvědomit si, jak zloba a vztek dokáže ničit lidské životy. Zvládli jste to v sobotu?

Některá sdružení a komunity pořádají posezení, během kterého se promítají filmy například o uprchlících, nebo emocí dobrovolníků, kteří se jim snaží pomoci. Jinak žádná facka, žádné násilí.

Rady psychologů, jak ze sebe vztek a nenávist dostat

1. Něco rozbijte

Pokud možno vlastního, ať se na vás ještě někdo nezahojí. Ideální je sklo. Dobře se uklízí a jeho praskání fakt uklidňuje. Pokud si nechcete ničit nic, na co jste si poctivě vydělali, nebo je vám majetku líto, navštivte některou z „antistresových firem“, kterých u nás přibývá.

Ta vám nabídne úlevu v podobě možnosti rozmlácení nábytku (třeba i basebalovou pálkou), házení křehkých předmětů o stěnu či puštění muziky totálně nahlas. (Vše možno realizovat i jako firemní teambuilding.) Cena jedné terapie se pohybuje v rozmezí 990 korun v případě zdemolované kanceláře až po 4 490 korun, pokud se ventilem vaší frustrace stane auto.

2. Zahrajte si na hysterku

Najděte si místo, kde vás nikdo nebude rušit, a prostě si od plic zakřičte. Používejte věty a formulace, které byste vychrlili na dotyčnou osobu či situaci „tady a teď“. „Blanko, ty krávo nebeská!“

3. Zrušte se u práce

Běh, posilovna, kolo, plavání. Je úplně jedno, jakému koníčku, zálibě nebo sportu se věnujete, hlavně, když teče pot. Vizualizujte si, jak s každou jeho kapkou z vás pomalu odchází veškerá zloba. Posední její zbytky spláchnete pod proudem vody ve sprše.

4. Vyjadřujte vděk

Místo nenávisti či hněvu, který způsobuje stres a nutí tělo k tvorbě adrenalinu, se soustřeďte na vděk. Poděkujte za každou zkušenost, byť je sebeodpornější, a nahrazujte zlobu či jinou negativní emoci příjemným pocitem – takovým, díky kterému jste tím, kým jste. Představujte si, že vás negace posunula zase o něco dál.

A jak nenávist krotíte vy?

Autor: Adam

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Desatero Facebookového idiota. Kdo nám pije věčně krev?

Byli nevinní, přesto strávili desítky let v base, koho by tohle nezlomilo?