Jak získat práci, když nemáte žádné kontakty? Jde to!

Znát ty správné lidi, to je základ. Ale co když fakt o nikom použitelném nevíte? Tady máte pár tipů, jak zvládnout i tuhle situaci. Hlavně se nebát!

Když nikoho neznáte, je to trochu průšvih. Tak to prostě je. Podle jedné studie z poslední doby mohou doporučení až za 40 % získaných prací, což je skoro dvojnásobek výsledku kariérních stránek a zdaleka nejčastější způsob, jak k vysněnému džobu přijdete. Nemluvě o tom, že tihle známí obvykle dostanou i o trochu víc peněz. Navíc až 80 % volných pozic se podle článku z Wall Street Journal vůbec nenabízí online! Což už zní docela děsivě. Jak ale tuhle nepříjemnou situaci využít ve váš prospěch? Pár vychytralých způsobů existuje.

Najděte si oběť

I když nikoho z vaší vysněné firmy neznáte, nesmíte se bát ty správné lidi opravdu poznat. Zjistěte, kdo tam pracuje, ideálně o úroveň výš, než kam míříte. Jak? Třeba pomocí vyhledávání na pracovním portálu LinkedIn. Když už víte jméno, stejným způsobem (či prostě hledáním na Googlu) najdete i mailovou adresu nešťastníka, kterého potřebujete k získání práce snů.

V mailu použijte předmět „Rychlá otázka“, který podle jednoho výzkumu také funguje podezřele dobře. V textu pak onomu člověku trochu polichoťte, představte se a zeptejte se na něco smysluplného z vašeho oboru. Nežadoňte o práci, nýbrž se zajímejte o jeho názor jakožto odborníka. Je dost možné, že pak bude ochotný se s vámi i setkat, což je ideální scénář.

Na setkání, případně v delší mailové konverzaci stále nežádejte o práci, spíše se vyptávejte na váš společný obor zájmu a detaily fungování u něj ve firmě. Klíčovou otázkou je, jaké největší výzvě jeho tým aktuálně čelí. A asi už pomalu chápete proč. Další zhruba týden totiž strávíte tak, že se tenhle problém budete snažit vyřešit. Až se k něčemu doberete, znovu kontaktujte onoho vytipovaného člověka a předneste mu své myšlenky. Tohle by už vážně mělo stačit k tomu, aby vám nějakou formu spolupráce navrhl sám!

Ne není odpověď

Pak už nastává standardní proces přijímacího řízení, kde budete odpovídat na všetečné otázky u vstupního pohovoru. Ty se naštěstí dost opakují, takže si hlavně připravte krátký příběh o sobě a co jste dělali (čím víc měřitelných dat dokážete dodat, tím lépe), vymyslete si otázky o společnosti a pozici, o kterou se ucházíte. A rozmyslete si odpovědi na všechna ta otravná klišé jako:

  • Co byl váš největší úspěch?
  • Zvládnete pracovat v týmu?
  • Proč chcete pracovat u nás?
  • Jak se vyrovnáváte se stresem?

Bla bla bla. Ale proběhnout to musí. Smutné je, že na po tomhle všem je stále dost dobře možné, že vás stejně nevezmou. Zkuste ještě poslední fintu – neberte první odmítnutí jako odpověď. Zní to možná drsně, ale může to fungovat. Pokud se vám po pohovoru už neozvou, zkuste se třeba za týden nebo dva připomenout. A když dostanete zamítavou odpověď, zkuste ještě poslední zprávou danou osobu přesvědčit, že na to máte a že když dostanete příležitost si ještě s někým promluvit, tak je určitě nezklamete. Agresivní? Určitě. Funkční? Možná ano. Tak se nevzdávejte.

Které tipy při hledání práce fungují vám? Podělte se o zkušenosti pod článkem!

Autor: Rimsy

MOHLO  BY VÁS ZAJÍMAT:

Přichází Workplace, nová sociální síť do práce. Má šanci uspět?

Práce pilota není tak vzrušující, jak se zdá!