Občanky s čipem budou vydávány zdarma, přesto si zaplatíme! Jak to?

O občanské průkazy s čipem doposud nebyl zdaleka takový zájem, jaký autority nejspíš původně předpokládaly. Zatímco v roce 2012, kdy byla novinka uvedena, úřady vydaly přes 14 tisíc exemplářů, loni už to bylo jen něco přes 3 tisíce kousků. Vláda snad i proto (ale hlavně abychom se v tomto ohledu vyrovnali zbytku zemí EU) na návrh Ministerstva vnitra zvažuje, že se OP s čipem budou od příštího roku (pravděpodobně od března) vydávat všem, a nově opět zcela zdarma.

Doposud jste za občanský průkaz s čipem zaplatili správní poplatek 500 korun, podle návrhu novely zákona by nás to brzy nemělo stát ani korunu. Tak to alespoň podává vláda ve svém prohlášení. Jde však o celou pravdu? Jak se to vezme… Za samotný průkaz skutečně platit nebudeme, pokud však hodláte naplno využívat všechny možnosti integrovaného čipu, šrajtofli zatím neschovávejte. Je sice pěkné, že na čip bude možno zdarma nahrát elektronický podpis, jeho pořízení (včetně odpovídajícího certifikátu) však zůstává zpoplatněné. A protože tyto certifikáty mívají roční platnost, připočítejte ke každoročním výdajům nějakých 400-500 korun (konkrétní cena se odvíjí od vybraného poskytovatele/certifikační autority).

Další stokoruny padnou na čtečku

Půjde-li vše podle očekávání a od března příštího roku skutečně vstoupí v platnost zmiňovaná novela zákona o občanských průkazech, budeme se díky OP s čipem snadno úřadům prokazovat také z domova. K tomu však bude kromě výše zmiňovaného elektronického podpisu třeba také speciální čtečka čipových karet (smart card). Na tu si vyhraďte něco mezi 2-4 stovkami.

Co bezpečnost?

Máte-li, tak jako mnozí další, obavy hlavně z možnosti zneužití, pak vás (alespoň trochu) uklidníme. Elektronická identifikace OP s čipem by totiž měla být plně pod vaší kontrolou. Při výdeji byste tak měli mít možnost odmítnout aktivaci této identifikace (pokud se později rozmyslíte, stále ji však budete moci aktivovat). Pokud však používáte platební kartu, nejspíš si s čipovaným OP nijak výrazně nepohoršíte. Z hlediska zabezpečení i používání to by to mělo být velmi obdobné. Také k novému OP bude třeba k použití znát osobní PIN, a i zde budete moci ztracený OP instantně zablokovat.

Co umožní OP s čipem:

  • Jednoznačnou elektronickou i standardní identifikaci jedince.
  • On-line komunikaci s různými úřady státní správy v ČR i na úrovni EU.
  • Založení firmy, podání daňového přiznání, získání různých výpisů (např. z rejstříku trestů), pro něž nyní musíte na Czech Point apod.
  • Díky elektronickému podpisu také podpis libovolných smluv přes internet.
  • Účast v e-volbách.

Tak co vy na to?

Autor: Pseudofilosof

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Velký bratr je všude kolem, jsme ještě vůbec svobodní?

Šílené zákony, které dodnes platí! Pobavíte se!