Děsivé závislosti 21. století. Co ohrožuje nás i naše potomky?

Svět se neustále vyvíjí. Změny s sebou ovšem přinášejí i různá negativa. V současné době například musíme čelit závislostem, o kterých předešlé generace neměly ani páru. Takže co nás to vlstně ohrožuje, aniž bychom to tušili?

Na současnost můžeme pohlížet z různých hledisek. Jedni budou do nebes vynášet všechny moderní vymoženosti, další žehrají na všeobecný shon a stres. A skutečně žijeme v hodně rozpolcené době, kdy si můžeme během několika málo sekund vyhledat vše, co nás zajímá, na druhou stranu se stáváme v mnoha ohledech otroky. Pozitiva a negativa současnosti se pak prolínají a mohou se vyvinout v rozmanité druhy závislostí. Jsou sice často podněcovány, nikdo je však nemůže popřít!

Závislost na elektronice

To, že si už náš život neumíme představit bez elektroniky, je prostý fakt. Mnoho lidí (zejména mladých) však těmto zařízením propadá stále více. Jak by také ne? Zatímco za okny panuje šedivá realita, sociální sítě a videohry naopak poskytují takřka nekonečnou zábavu. Únik do těchto světů ovšem může být velmi nebezpečný, neboť často výrazně nabourává sociální život a vztahy, ale také školu či práci a koneckonců může mít i neblahé zdravotní důsledky. Schválně se tedy zkuste zeptat sami sebe, zda ve svém okolí nemáte takového „závisláka“, který by potřeboval vaši pomoc.

Nomofobie: Divná závislost na funkčnosti mobilního telefonu

Víte, co znamená „nomofobie“? Jedná se o český přepis anglické zkratky z „no mobile phobia„. Jak se tato diagnóza projevuje? Lidé, kteří jí trpí, nemohou žít bez signálu a zároveň se velmi obávají vybytí baterie anebo ztráty telefonu. Co kdyby je totiž někdo sháněl, anebo sami něco potřebovali sdělit někomu blízkému? Mohlo by se zdát, že „nomofobiků“ zase tolik nebude, nicméně opak je pravdou. Podle některých výzkumů závislostí na funkčnosti telefonu trpí každý druhý Čech! Nevíte, zda do této skupiny také patříte? Pak zkuste svůj telefon alespoň na pár hodin vypnout!

Závislost na vzhledu

Dbát o sebe není ničím špatným. Jenže i to se může zvrhnout a stát se jistou formou závislosti. Každá nedokonalost těla pak vyvolá neadekvátní reakce. Mnozí lidé se v důsledku toho vrhají do všemožných diet, bezhlavého cvičení, zkoušejí různé „zaručené“ rady, jak vypadat lépe, anebo podstupují desítky plastických operací. Že se to týká pouze žen? Omyl. Jistý Američan Justin Jedlica absolvoval už přes 190 plastických operací! To vše proto, aby se co nejvíce podobal plastovému Kenovi, který je pro mnohé symbolem dokonalého vzhledu. Šílené, nemyslíte?

Závislost na cukru

Sladkosti jsou pro část lidstva naprosto neodolatelnou záležitostí. Podle některých odhadů je takto závislých více než 10 % populace západního světa. Cukr zkrátka láká. Netřeba však nijak zvlášť zdůrazňovat, že přehnaná konzumace této látky může způsobit nemalé zdravotní komplikace. Bujení srdečních chorob či cukrovky jsou také jasným důkazem, že se nejedná o nic zanedbatelného. Mimochodem víte, jak říkají barvenému cukru původní obyvatelé Sibiře, kteří se s touto pochutinou seznámili později než my? Bílá smrt!

Závislost na nakupování aneb oniománie

Oniománie je dalším fenoménem posledních desetiletí. Závislost na nakupování má přitom některé podobné příznaky jako alkoholismus. Charakteristická je totiž silná touha a zároveň tahy, mezi nimiž mohou být i delší pauzy. Myslíte si, že se i tak nejedná o nic závadného? Pak vězte, že tato závislost někdy vede k velkým finančním problémům, které mohou skončit návštěvou exekutora! Někteří lidé jsou navíc závislí na slevových akcích. Vždyť kdo by nechtěl ušetřit třeba 100 Kč denně? Co na tom, že to často zabere 2 hodiny běhání po obchodech. Pracovali byste však za 50 Kč na hodinu? Asi ne…

A čím trpíte vy?

Autor: Petr81

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Závislost na virtuální realitě. Pozná se takhle!

Závislost na sociálních sítích? Jestli děláte tohle, tak to je jasný!