Velký bratr je všude kolem, jsme ještě vůbec svobodní?

Orwell by se zaradoval, kdyby viděl, kam míří moderní západní společnost. Současný trend je díky moderním technologiím ztrácíme svobodu a především anonymitu. Jsou lidé a instituce, které o nás ví téměř vše. A jejich počet stále narůstá.

Vezměme si jen pár zpráv z poslední doby. Tak například Evropský soud pro lidská práva rozhodl, že váš zaměstnavatel může číst vaši soukromou poštu, pokud jste ji odeslali v pracovní době. Takže když napíšete ze svého mailu dejme tomu na centrumu vaší prsaté přítelkyni, že už se těšíte, až vám ho večer bude kouřit, váš boss si tuhle zprávičku může vyžádat k nahlédnutí. Prý jen nesmí informace v těchto mailech zneužít. Rozhodnutí soudu je závazné pro všechny země EU. Podle soudu nestačí kontrola odeslaných mailů podle hlaviček nebo adresátů. Zaměstnavatel musí znát i obsah zpráv. Jako nástroj šikany a vydírání, případně mobingu, bossingu (a všech dalších podobných svinstev) prostě ideální. Moc děkujeme Evropský soude pro lidská práva. Neměl bys být náhodou na straně práv nás lidí? Asi ne.

Čipy v občance, čipy v těle

Od ledna se vydávají občanské průzkazy s čipem. Tohle samo o sobě není nic proti ničemu, čip má jen funkci elektronického podpisu, takže to ulehčí některým lidem práci nebo byznys. Ale už se moc nemluví o tom, že ministr vnitra Chovanec chce vzkřísit projekt „chytré občanky“, kde už čip bude mít funkcí mnohem víc. A bude obsahovat vaše osobní citlivá data. Kdo se k nim dostane? Banky, úředníci, policisté, nebo ten, kdo vám občanku ukradne. A podle některých názorů bude možné dokonce takovou občanku vysledovat na dálku. To je samozřejmě jen spekulace a nejspíš i blábol, ale pravdou je, že stát toho o nás bude vědět zase o něco víc. Jak to, že ve Spojených státech nic jako občanský průkaz vůbec neexistuje? Jak se bez toho vůbec můžou obejít?

Když jsme u těch čipů, tak jedna švédská firma už nechala očipovat přímo svoje zaměstnance. Čtyři stovky pracovníků dostali nastřelený čip pod kůži, aby se mohli dostat ke kopírce bez legitimace. Být na jejich místě, raději se budu pěkně legitimovat. Nebo půjdu kopírovat někam, kde to ještě lze bez průkazu. Snad to ještě někde ve Švédsku mají.

EET neboli keď sa pozerá veľký brat

Do kategorie Velký bratr spadá i  slavné EET neboli elektronická evidence tržeb, kterou tady fakt nebudeme rozebírat, protože se o tom namluvilo a napsalo dost a asi je každému jasné, o co jde. Další sbírání dat, opět k bohulibému účelu a opět končí kdoví kde a kdoví k čemu. Babiš si zaručeně mne ruce a možná i něco jiného.

Widle a Zukrblík vše vidí

A co takové Windows 10? Vedou se spory o tom, jestli je možné, že operační systém odesílá veškerá data z našeho počítače bůh ví kam. Odposlouchává nás také hlasová asistentka Cortana, pokud si zapneme webkameru, systém pořídí fotografii a pošle někam do centrály CIA. Jasně, zase konspirační hoaxy, ale o tom, co všechno o nás ví třeba takový Google nebo Facebook, už se napsalo mnoho. Facebook uchovává veškerá data, co jste kdy do něj vložili. Je úplně jedno, jestli svůj profil vymažete nebo ne, Marek Cukrblik má všechno stále k dispozici. Je to jeho majetek, ne váš. Google to už je vůbec kapitola sama pro sebe. Zaměřuje vaši polohu pomocí GPS v mobilu. Má údaje o tom, jaké stránky navštěvujete a podle toho na vás cílí reklamu. Dat jsou ohromná kvanta a existuje i vážné podezření, že s nimi Google obchoduje. V loňském roce dostal cenu pro největšího českého slídila. Zcela po právu.

Vítejte v Matrixu!

Podobně bychom mohli pokračovat do nekonečna. Samostatnou kapitolou jsou banky nebo třeba zdravotnické registry. Stále další a další data o nás končí u soukromých nebo státních institucích a nadnárodních koncernech. Může nám to být jedno nebo se tím můžeme rozčilovat. Každopádně tím nic nezměníme. Žijeme v době velkého bratra, a pokud nechceme žít někde na samotě nebo na pustém ostrově, musíme se s tím smířit. Takže vítejte v Matrixu!

Autor: Snaut

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Někdo se dívá aneb jak se stát voyerem

Fotbal je jedno velké hnízdo korupce, bafuňáři berou, sudí berou, proč se na to vůbec dívat?