6 horkých novinek z Ženevy

Je to největší svátek všech automobilových nadšenců. Z díry na okraji Švýcarska se opět na pár dní v roce stává pupek automobilového světa. Zjišťovali jsme, která auta se zde představila a budou letos v prodeji.

© Photopro.Event / D. Keller

Nechceme se opakovat. Některá auta, která budou v Ženevě, jsme vám představili už před měsícem. Tentokrát vynecháme koncepty a podíváme se na reálná auta, která budou už velmi brzy sjíždět z výrobní linky.

Alfa Romeo Giulia

Italové už vzdali boj s technickými dravci v oboru a soustředí se mnohem více na pocity, emoce a nadšení z auta. A to je dobře. Popravdě, bez všech různých moderních asistentů a srágorek se obejdeme, ale když uvidíte Alfu, chytne vás za srdce a to je správně. Konečně je tu auto, které nevypadá jako všechny ostatní a je osobností. Auto si budete moci objednat od dubna a vždy to bude pěkná raketka. Nejslabším motorem je naftová 2,2 s výkonem 110 kW. Na vrcholu se pak ještě stále drží šestiválec (jupí!) o objemu 2,9 litru. Samozřejmě benzínový! Ceny zatím neznáme, ale připravte si minimálně mega.

Kia Optima Sportwagon

Kia hodně naslouchá evropským zákazníkům, takže moc dobře ví, že milujeme velké kombíky. S obřím kufrem. Přímo šéfdesignér značky tak v Ženevě představil Kia Optima Sportwagon. Můžete ho nazvat korejským Superbem a nic na tom nezkazíte. Obří kufr se těžko maskuje, tak to ani příliš nezkoušeli – vždyť se není za co stydět. Design je velmi umírněný a nadčasový, jak se u aut ve střední třídě sluší a patří. Podrobnosti ještě nevíme, ale pokud bude Sportwagon za hezké peníze, má šanci Evropany oslovit.

Bentley Mulsanne Grand Limousine by Mulliner

Ruku na srdce – na autosalony se nejezdí proto, abyste koukali na novou Kiu. Jezdí se tam proto, abyste viděli auta, jejichž showroom je vám hloupé navštívit, protože vaše  auto stálo asi tolik, jako stojí příplatek za vyhřívané sedačky tohoto modelu. Třeba tohle britské Bentley. Vejde se do něj 6 pasažérů. Řešit zde nějaké motory nebo dostupnosti na českém trhu nemá smysl. Výkon je dostatečný a pokud na něj máte, oni už si vás sami najdou.

Renault Scénic

Zpátky na zem! V Ženevě byla ukázaná již 4. generace oblíbeného MPV Renault Scénic. Na první dobrou vám připomene větší Espace. Vlastně uvnitř vypadá mnohem větší, než z venku. Jak jsme u Renaultu posledních let zvyklí, vypadá uvnitř hodně futurusticky. Vše je digitální, všude displeje, dotykové ovládání, zkrátka něco pro mladé. Na trh přijde až před koncem roku. Pokud cena zůstane podobná, jako u současné generace, mělo by jít o velké auto za velmi přijatelné peníze.

Audi Q2

Z Ingolstadtu přivezli do Ženevy malé SUV s označením Q2. I když jde o Q model, Audi tvrdí, že vlastně nejde o SUV, že jde o crossover mezi coupé, sporťákem a allroadem. Zkrátka na Pařížské si s ním ostudu neuděláte. Výkon bude končit až u nějakých 200 koní, takže brzdou provozu také nebudete. Na český trh dorazí na podzim.

Volvo V90

Volvo nás chce malinko napálit. Když se řekne V90, řeknete si, hmm, tak to bude ještě víc, než současné Volvo V70 (či jeho známější verze XC70). Jenže ne! V90 je přímým následovníkem právě V70. Jinými slovy kombi vyšší střední třídy. Pro srovnání, konkurence pro BMW 5, Audi A6 nebo Mercedes E. Jako tradičně vsadí Volvo na bezpečnost a rozmazlování řidiče. Ale nadšené petroheady nejspíš nenadchne. Volvo opustilo víceválcové motory, takže velké kombi bude k dispozici jen se čtyřmi válci.

Autor: Analytik

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Automobily na CES 2016. Co se chystá?

Automat na auta? Super věc!