Co to bublá pod Nord Streamem? Rusko a Německo vzpomíná na minulost pohřbenou pod hladinou

Dostavba obřího plynovodu Nord Stream 2 z Ruska do EU má dost zásadní problém. Jeho trasa totiž vede přes podmořskou skládku chemických zbraní, na kterou by všichni rádi zapomněli. Utajovaná a zamlčovaná minulost teď doslova vyplouvá na povrch.

Nord Stream 2: Rusko i Německo přiznalo minulost pohřbenou po hladinou

Kauza Nord Stream 2 sahá na konec 2. světové války. Rok 1945 se nacistům moc nevydařil a už tak nějak z hodin dějepisu víme, jak to nakonec s Třetí říší dopadlo. Buďme za to rádi. I když to tak nevypadalo, ani ti opravdu fanatičtí náckové nebyli slepí k vývoji situace na frontách a bylo jim jasné, že dříve nebo později jim sovětská armáda zaklepe na vypálený Reichstag. Takže se velmi takticky snažili včas ulít co nejvíc peněz do švýcarských bankovních domů, sehnat lodní lístky do Argentiny a v průběhu balení ještě zahladit stopy po napáchaných zvěrstvech. Vyčistit kartotéky, koncentráky, zbavit se svědků a tak. Hnus.

Zbraně, které zatím použít nechceme

Součástí tohohle velkého úklidu byla i likvidace zakázané munice. Chemických a biologických zbraní, kterých měli na skladě po celou válku víc než dost. Cože? Přesně tak. Němci je od začátku války vyráběli v množstvím větším než malém a nechávali si je pro rozhodující útok. Párkrát měli cukání do tohohle arzenálu sáhnout, ale vždycky si to rozmysleli. Přeci jen, Ženevská konvence a tak.  Je hloupé je použít jako první, když vám to pořád ještě může protivník vrátit. Chtěli je vytasit při bombardování Londýna, na východní frontě… ale nedošlo k tomu.

Tady to nikdo hledat nebude

Teď jim ale ve skladech zůstávaly desítky tisíc tun dělostřeleckých granátů s fosgenem, tabunem, yperitem, a spoustou dalších nestravitelných pochoutek. Představa toho, co by s nimi (s nacisty) Spojenci udělali, kdyby tenhle arzenál jako jasné porušení mezinárodních dohod našli, je vůbec nelákala. A tak se rozhodli většinu extrémních hraček ztratit. Je jasné, že je nemohli odvézt někam do sběrných surovin. Proto jimi naložili pár nákladních lodí, které tenhle smrtící náklad složily v Baltu.

Kde? Kousek od dánského ostrova Bornholm. Kolik? Řekněme, že při tomhle úklidu si jinak pořádní Němci prostě nechtěli vést přesnou dokumentaci. Takže s jistotou víme „jen“ o 69 000 tunách munice s chemickou náplní a jedné konkrétní podmořské lokalitě. Nejspíš jich ale bylo víc. Jak válka dopadla, víme, stejně jako to, že žádné tajemství nezůstane dlouho tajemstvím, když se vás ve výslechovém bunkru vyptávají agenti KGB. A Sovětům přišel tenhle nápad s úklidem fantastický. Přeci se říká: „Moře nemá paměť.“

Výbuch! Ne, ví Bůh?

Takže když přišlo na poválečný mírový stav, začali se Sověti také zbavovat munice do Baltu, na dohled od Dánska. Přišlo je to o poznání laciněji, než toxické granáty, bomby a rakety oficiálně likvidovat ve fabrikách. Bylo to po všech stránkách dokonalé, nezdálo se, že by s explozivními hračkami 170 metrů, v bahně pod hladinou moře, měl být do budoucna nějaký problém. Životnost uskladněné munice se počítala na 150 let, tedy na dobu, kam paměť ani pětiletky těch největších optimistů nesahaly.

Nord Stream 2: Rusko i Německo přiznalo minulost pohřbenou po hladinou

zdroj: 123RF.com

Výbuch po odstranění roznětek nehrozil, a pokud jde o únik chemikálií? Řekněme, že to Sověti za problém nepovažovali. Trápilo by to maximálně tak Norsko, Švédsko, Dánsko a Německo. Pokud jde o konkrétní souřadnice těchto podmořských hřbitovů zbraní, nechali po sobě sovětští vojáci ještě méně informací, než náckové. Ví se o šesti lokalitách, ale jen velmi zhruba. S úložišti totiž dost zamávaly podmořské proudy. Takže jak se dalo čekat, problém se přeci jen dostavil.

Projekt, který může „zavřít“ Balt

Pointa celé dlouhé anekdoty zní: přes Balt, respektive v těsném sousedství ostrova Bornholm, teď ruská stavební firma za hlasitého potlesku Německa buduje obří podmořský plynovod, Nord Stream 2. Je to prioritní energetický projekt Evropské unie, kterým bude proudit dalších 55 milionů kubíků zemního plynu ročně. Je to ohromná stavba za 9,5 miliard eur. A její trasa vede… zhruba přes podmořské skládky chemické munice. Německo i Rusko teď muselo ustoupit z pozice „my jsme tam nikdy nic neházeli“ a jít s barvou ven. Dost vytočení jsou i Dánové, Švédi a Norové. Je sice fajn, že Německo bude mít z Ruska zemní plyn, ale jestli se někdo netrefí, celé Baltské moře může zavřít krám.

Autor: Radomír Dohnal

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Absurdní ukázky byrokracie v praxi. Vlády nechávají miliardy vyletět oknem

Čína kupuje celý svět. Světová velmoc sponzoruje nebo vlastní všechno kolem a kupuje si i nás a naše dluhy