Proč nás trápí nespavost, když před usnutím hledíme na displej mobilního telefonu

Insomnie neboli nespavost je poruchou nočního spánku, kdy člověk má problém usnout, případně si spánek udržet. Může se často budit nebo část noci nechtěně probdít. Touto poruchou trpí až 40 procent populace, přičemž velké množství případů je psychického rázu. Jaké jsou příčiny a co dělat pro to, aby se spánek zlepšil?

Nespavost

Proč nás trápí nespavost

Příčina nespavosti bývá zpravidla ve špatné spánkové hygieně, přispívá k ní ale také stres. Pokud má člověk starosti, je celkem pochopitelné, že nad nimi přemýšlí, často i před spaním. To ke klidnému usínání rozhodně nepřispívá. Zlozvykem je pití kofeinových a alkoholických nápojů se stimulujícími účinky ve večerních hodinách. Nevhodné je také intenzivní cvičení méně než pět hodin před usnutím. Kromě těchto příčin existuje ještě jedna, a to modré světlo.

Co je to melatonin

Melatonin je hormon, jenž je zodpovědný za chronobiologické rytmy, protože reguluje spánek a bdění. Produkuje ho epifýza neboli nadvěsek mozkový (část mezimozku), a to především v noci. Největší sekrece tohoto hormonu je mezi 3. a 4. hodinou ranní. Se zvyšujícím se věkem dochází ke snížení tvorby melatoninu, což může vést k poruchám spánku.

Hlavním regulátorem sekrece hormonu je střídání světla a tmy. Ve dne je endogenní syntéza melatoninu utlumena. Potlačuje ji také umělé osvětlení v noci. Největší produkce melatoninu je za tmy. Zajímavá je silná antioxidační aktivita tohoto hormonu, jelikož vychytává toxické kyslíkové radikály. Je také spojován s prevencí vzniku nádorových onemocnění.

Některé studie poukazují na to, že modré světlo, které vyzařují displeje mobilních telefonů, tabletů, počítačů, notebooků nebo televize, může potlačit tvorbu melatoninu, a je tak zodpovědné za nespavost a problémy s usínáním.

Odkud se modré světlo bere

Modré světlo je ve své podstatě záření s nízkou vlnovou délkou a s vysokou energií. Obsahuje ho i běžné sluneční světlo, což je ostatně i důvodem pro to, že je obloha modrá. Modré světlo může být i v umělé podobě, a to zejména u displejů moderní elektroniky (např. mobilních telefonů). Modrá složka světla vycházející z displeje vchází rohovkou a čočkou do oka až k sítnici. Nadměrné ozařování modrým světlem vede ke vzniku nespavosti, protože je potlačena tvorba melatoninu.

Může za to především umělé osvětlení

V minulosti, před vynálezem elektřiny, lidé chodívali spát takřka se slepicemi. Jakmile se venku setmělo, byl to pro ně pokyn ulehnout do lůžka. Samozřejmě pak ale zase vstávali se svítáním. Elektřina, respektive vynález žárovky, přinesla možnost si ve tmě poměrně jednoduše svítit a prodloužit dobu bdění. Melatonin totiž funguje tak, že se začíná tvořit ve tmě, tedy po západu slunce. I proto je přirozené, že když slunce zapadne, může na nás přijít spánek.

Jak se modrému světlu bránit

Asi nejjednodušší by bylo nesledovat před spaním televizi, nehrát hry na počítači a nepoužívat tablet či mobil. Dnešní modely této elektroniky již ale obsahují v sobě možnost nastavení tzv. nočního režimu, během kterého displej změní barvu – ztmavne a zežloutne. Existují i brýle se skly, která dokážou potlačit modré světlo.

U mobilních telefonů s Androidem je možné vyzkoušet aplikaci Twilight, jež automaticky přizpůsobuje záření displeje telefonu nebo tabletu denní době.

Kolik hodin denně trávíte sledováním mobilního telefonu?

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Boj o kvalitní spánek začíná ve společné ložnici. Kdy se vyplatí spát odděleně

Potřebujete se dobít, ale nemůžete pořádně zabrat. Vyzkoušejte naše tipy pro kvalitní spánek