Boj o kvalitní spánek začíná ve společné ložnici. Kdy se vyplatí spát odděleně

Podle odhadů až čtvrtina párů nespí ve společné ložnici. Důvod je jednoduchý, oba se lépe vyspí. Kdy se historicky začalo spát v jedné manželské posteli a co na společné spaní říkají studie? To se dozvíte dále ve článku.

manželská postel

Důvodů proč spát či nespat ve společné manželské posteli je mnoho. Pojďme se nejprve podívat zpátky do minulosti na to, kdy začaly páry spát společně. Jistě jste někdy viděli na zámcích oddělené ložnice hraběnky a hraběte. Dříve opravdu spaly bohatší manželské páry odděleně. To se ovšem změnilo v 19. století, kdy se začalo ustupovat od dohodnutých sňatků. Společná postel měla symbolizovat lásku, touhu a dobrovolnost sňatku.

Právě tato tradice dnes mnohdy brání párům spát odděleně. Někteří to vnímají jako projev rozpadu vztahu. Ne vždy musí ale být důvodem oddělených ložnic absence lásky. Za nesdílením ložnice může stát kvalita spánku. 

Chrápání, televize a ranní ptáče

Chrápání, které se týká až 30 % populace, bývá hlavním důvodem, proč se páry rozhodnou pro oddělené lůžka. Někteří z nás dokáží chrápat tak nahlas, že se to v decibelech rovná hluku například motorové pily. Rekord v hlasitosti chrápání drží Alan Myatt z Británie. Jeho hlasitost chrápání dosahuje 112 decibelů. Tolik decibelů vydává například sbíječka.

Dalším z důvodů mohou být i odlišné návyky. Jeden potřebuje k usínání ticho a druhý rád usíná u televize, a teď, babo, raď. Řešení je nasnadě, buď kompromis, nebo oddělené ložnice. Stejný problém může způsobovat i odlišná doba vstávání, kdy jeden druhého ráno budí. 

A co na to věda?

Například studie z britské Univerzity v Surrey prokazatelně tvrdí, že ti, co spí odděleně, mají kvalitnější spánek. Při sdílení postele se totiž páry budí navzájem tím, že se převalují. Otočí se jeden, druhého vytrhne z hlubokého spánku a ten se také přetočí. 

Navíc ženy jsou v rámci spánku citlivější na zvuky. Je to dané biologií, nabývají totiž po porodu větší citlivostí, aby byly schopné slyšet miminko. Tento fenomén však nezmizí ani v případě, že dítě vyroste. 

Bohužel z psychologického hlediska opravdu spaní odděleně může způsobit problémy v intimní rovině. Dochází tak v případech, kdy se pár věnuje rutinně intimnostem před spaním nebo po probuzení. Nicméně tento hendikep může být příležitostí pro páry, aby prozkoumávali obzory a více experimentovali.

Jak na spaní odděleně

Když už se rozhodnete pro spaní odděleně, důležitá je komunikace. Postel je místem intimity a dotyků. Proto je třeba změnu druhému dobře vysvětlit a “kompenzovat” ztrátu intimností jinak, třeba tulením v obýváku na pohovce. Nezapomínejte na to, že změnu děláte kvůli kvalitnímu spánku, který oboum prodlouží život. 

Pokud si chcete kvalitu spánku ještě více vylepšit, zastavte se pro nové matrace a postele do Prahy na pobočku k odborníkům na spánek.