Když vám v cestě stojí nesmělost… Dá se to řešit

Každý jsme z jiného těsta. Zatímco někteří oplývají sebevědomím, jsou slyšet a vidět na sto honů, v dalším hloučku stojí muži, kteří jsou od přírody stydlivější a celý život bojují s plachostí. Ačkoli nesmělost je v některých případech méně žádoucí, není to něco, s čím by se nedalo pracovat. Jak na ni ale vyzrát?

nesmělost

Jsou situace, které poznává snad každý nesmělý muž. Líbí se mu nějaká žena, ale ač by chtěl sebevíc, nedokáže ji oslovit. Nesmělost však nutně nemusí být jen vztahového charakteru, může se prolínat do každé oblasti života. Jedno je ale jisté. Do velké míry dokáže zkomplikovat běh řady událostí. Navíc umí zapříčinit, že některé příležitosti zkrátka k velké škodě utečou. Všechno ale má své řešení, a dokonce i tedy samotná nesmělost. Pojďme jí společně přijít na kloub.

Nesmělost je vždy kombinací něčeho

Možná si mnozí myslí, že nesmělost se vždy pojí s určitou povahou. Pravdou je, že větší sklony k ní mají pochopitelně muži, kteří jsou o něco mírnější. Nikdy se ale nedá říct, že nesmělost je povaha. Je to vlastnost většinou získaná souběhem událostí a životními zážitky. Co je ale téměř na sto procent jisté, nesmělost je vlastně výsledkem menší průbojnosti, strachu a nízké sebedůvěry. A už teď je patrné, že jakmile se vám povede zapracovat na dílčích důvodech, k nesmělosti už nebude žádný důvod. Nemusíte se tedy bát, že s nesmělostí se budete probouzet až do konce života. Ba naopak. Zvládnete ji hravě vyloučit z každodenní rutiny. 

Nesmělost má vždy svého spouštěče

Nic se neděje náhodou a ani vaše nesmělost se neobjevila zčistajasna. Má svou jasnou příčinu, která může pramenit ze zážitků z dětství, ale i z něčeho, co jste prožili už v dospělosti. A především po tom musíte pátrat. A právě nesmělost je určitou odpovědí organismu a také obranou těla před domnělým nebezpečím. Uveďme si příklad.

Na základní škole se vám líbila spolužačka, kterou jste se jednoho dne rozhodli oslovit. Nedopadlo to dobře. Vysmála se vám, a je nad slunce jasné, jak jste se musel cítit. Zlomeně, trapně, zvláštně… Celou událost si váš mozek pevně zafixuje. O pár let později se vám líbí žena, kterou byste rád oslovil, ale nastoupí nesmělost – tělem vytvořená obrana, která jakoby říkala “tohle nedělej, prožiješ to samé jako před lety”. A doprovodné pocity nejistoty, strachu a nízké sebedůvěry vás zatlačí do kouta.

Na jednu stranu se tělu nelze divit, ovšem řekněme si sami, o čem by byl život plný nejistoty a obav? Věřte, že i váš mozek se dá přeučit a trénovat. Je totiž velmi chytrý, a pokud tomu věnujete určité úsilí, věřte, že s nesmělostí zatočíte.

Zanalyzujte svůj problém

Velmi pomůže, pokud nejprve začnete pátrat po samotných příčinách vaší nesmělosti. Jedině tak totiž najdete účinnou vnitřní protilátku. Vůbec nejlepší je začít mapovat ve svých myšlenkách, hledat moment, kdy se nesmělost ve vašem životě objevila poprvé.

Pohodlně se proto usaďte (nebo si lehněte), zavřete oči, zvolna dýchejte a dejte prostor vašim vzpomínkám. Pokud se vám konkrétní situaci povede vypátrat, plně se na ni soustřeďte. Jaké jste měl přesně pocity? Jaké byly okolnosti? V tu chvíli vás možná bude odrazovat nával nepříjemných emocí, ale nebojte se, je to v pořádku. Dejte svým pocitům a emocím průchod. Posléze si ale zkuste stejnou situaci vybarvit v myšlenkách o něco lépe. Co byste měl udělat jinak, abyste se cítil třeba i po odmítnutí lépe? Co by pro vás bylo v danou chvíli lepší? Jak byste se měl zachovat? Najednou uvidíte celou situaci v trochu pozitivnějším světle, s větším nadhledem. 

Pokud během toho narazíte na výrazný proud negací, zkuste se sám sebe dokola ptát, co nejhoršího by se mohlo stát, proč se tomu tak děje? A na jednotlivé otázky si zkuste odpovědět racionální cestou. Se svými otázkami pokračujte do té doby, dokud vaše vnitřní odpovědi nebudou pozitivní. Musíte totiž sám sebe přesvědčit, že se vlastně tak moc nestalo a neděje. 

Zaměřte se na dílčí vlastnosti

Ruku v ruce s nesmělostí jde samozřejmě i již zmíněné sebevědomí, pocit strachu i další získané vlastnosti. A právě v další fázi je ten správný čas začít pracovat i na všem ostatním, co přilévá olej do ohně. I v tento okamžik je skvělé uplatnit práci s vědomím a myšlenkami i přímým sebetréninkem v rámci vystavování se určitým situacím.

Značně užitečné jsou třeba také hodnotné kurzy nebo třeba koučink, díky kterému se lépe popasujete s různými psychickými projevy, lépe zpracujete všechny emoce. Nezaměřujte se nyní přímo na nesmělost, ale na jednotlivé dílky mozaiky. Protože čím větší získáte důvěru sám v sebe, tím spíš se dokážete postavit strachu, získat životní nadhled a tím vlastně přirozeně zaženete nesmělost do kouta.

Začněte zdolávat menší cíle

Nyní už máte nějaký kus práce za sebou, proto je ideální chvíle vyzkoušet nesmělost jako takovou, případně zkusit doladit ještě pár samotných detailů. Nastavte si zprvu nějaký menší cíl, díky kterému otestujete, jak na tom jste. Jaký bude, to už necháme na vás. Jdeme do akce!

Možná budete i tak pociťovat nejistotu, můžete podvědomě očekávat, že to třeba nevyjde. Zkuste se ale od všeho oprostit. Jste teď a tady. Minulost je pryč, slibná budoucnost před vámi. Přehrajte si v myšlenkách, jak byste měl ve svých i ostatních očích vypadat coby ideál. Snažte se takový být, v naprostém klidu a pohodě. Situace právě probíhá a padne nějaký výsledek.

Věříme, že vše dopadlo v pohodě, je čas se radovat. Pokud ale přece jen vše neklaplo podle vašich představ, případně přišla nepříjemná situace, zkuste si logicky uvědomit, proč tomu tak je a neházejte vinu hned na sebe. Pokud se k vám někdo zachoval mírně řečeno nevhodně, je to jeho problém, ne váš. Vy se znáte a máte své kvality, nemáte zapotřebí být něčí hromosvod.

Jakmile se vám podaří právě takové věci hodit za hlavu, uleví se vám a především se vaše myšlenky pročistí na další přístě. Moment, kdy to stoprocentně vyjde.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Co ženy na mužích nejvíce milují. Jak se stát neodolatelným alfa samcem?

Není odvaha jako odvaha. Tohle jsou její 4 stupně