Příběh Nella Ferrary aneb jak se dědic cukrářské firmy vkradl do profi hokeje

Mnohé hokejové soutěže jsou aktuálně pozastaveny. Pojďme se tedy podívat za Atlantik, a to na neskutečný příběh jednoho hokejisty.

Nello Ferrara

Dědic Ferrara Candy Company. Anebo ne?!

Psal se rok 1900 a do USA právě dorazil z Itálie pekař Salvatore Ferrara. Ten žil svůj „americký sen“ a v roce 1907 založil v Chicagu společnost Ferrara Candy Company. Malý rodinný podnik se postupem času rozrůstal a dnes patří mezi největší výrobce cukrovinek v zemi. Jeden z dědiců firmy byl přitom jistý Nello Ferrara, který se narodil v roce 1976. Svůj životní cíl ovšem viděl jinde – v hokeji. Ačkoli je tento muž prakticky neznámý, zanechal v tomto sportu úžasnou stopu.

Nello se hokeji věnoval, a to ještě v juniorském věku, nicméně na konci 90. let jej dostihl osud. Měl totiž převzít rodinnou firmu a na hokej už nezbýval čas. V roce 2000 ovšem jeho rodiče procházely rozvodovým řízením a tehdy čtyřiadvacetiletý mladík hledal řešení na dně sklenice. Pět dní v týdnu tak trávil v barech a šlo to s ním z kopce. Jednoho dne se ale vzchopil a rozhodl se svůj život změnit. Začal opět cvičit a trénovat a upnul se na návrat k hokeji. Ale jak to udělat?

Sám sobě agentem

Jsme v roce 2003. Nello Ferrara už šest let hokej nehrál, ale svého staronového snu se nehodlal vzdát. A přišel nápad. Nespojený dědic použil trik, který později opakoval znovu a znovu. Zavolal do týmu Bakersfield Condors, který působil v nižší soutěži ECHL a předstíral, že je svým vlastním agentem. Činovníkům klubu oznámil, že zastupuje talentovaného a tvrdého hokejistu, jehož by Kondoři určitě měli vidět v akci na ledové ploše. A povedlo se. Ferrara byl pozván do tréninkového kempu!

Ačkoli vedení Bakersieldu na ledě nezaujal (hokej koneckonců dlouho nehrál a bylo mu už 27 let), rozkřiklo se, že tenhle borec je neskutečný dříč. Nakonec se mu dokonce sám ozval klub Rockford IceHogs hrající UHL, kde v sezóně 2003–04 odehrál svůj první profi zápas, a to jako obránce. Členové rodiny sice z jeho počínání nadšení nebyli, nicméně samotný Nello se nikdy necítil šťastnější, ač na místo bohatství a společenského statusu vydělával pár stovek dolarů týdně.

V Rockfordu nakonec odehrál pouze pět zápasů, což se nakonec stalo trendem. Ferrara dále a dále obvolával kluby v nižších profi soutěžích, přičemž si vymýšlel jména různých agentů. Poté vždy zaujal svým přístupem k tréninku a šatna ho milovala, protože se na ledě nikdy neváhal zastat svých spoluhráčů. Hokejově na to ale zkrátka a dobře neměl. Jeho lži se navíc několikrát málem provalily, nicméně brusle pověsil na hřebík až v roce 2014!

„Závratná“ hokejová kariéra

Nello Ferrara nakonec v profi hokeji působil 11 let, což je vzhledem k okolnostem neuvěřitelně dlouhá doba. V žádném týmu však neodehrál víc než pár utkání. Vystřídal tak hned 19 klubů a statistici mu napočítali pouhopouhých 106 zápasů. Svou jedinou branku navíc vsítil až v roce 2012 v dresu Bloomington Blaze (CHL) a podle jeho vlastních vzpomínek se jednalo o velmi ušmudlaný gól. U trenérů a spoluhráčů se ovšem zapsal neuvěřitelně obětavou hrou a nebojácností, kdy se i se svými 180 cm nebál vyzvat na souboj největší hráče soupeře. Vždyť si také odseděl 221 trestných minut. Ne náhodou si tak v hokejových kruzích vysloužil přezdívku „divoch“.

Inkognito na tréninku Chicaga Blackhawks

Pokud se vám zdá tento příběh neuvěřitelný, vězte, že to ještě není všechno. V roce 2004 panoval v NHL tzv. lockout a celá sezóna 2004–05 se nakonec neodehrála kvůli chybějící kolektivní smlouvě. A Ferrara dostal další ze svých neuvěřitelných nápadů. Co se takhle tajně dostat na trénink Chicaga Blackhawks? Využil k tomu svého kamaráda a spoluhráče z golfu Kylea Caldera, který v NHL odehrál 590 zápasů. Tehdejší útočník Černých jestřábů mu zajistil oficiální výstroj a šlo se na věc.

Ferrara vklouzl do arény postranními dveřmi a převlékl se samostatně v jiné šatně. Nakonec si nasadil helmu Blackhawks, která měla plexi a vrazil si ji hluboko do tváře, aby mu do ní nebylo vidět. Následně se vydal na ledovou plochu, a to s hlavou pěkně dole. Podařilo se mu tak dostat mezi zhruba dvě desítky hráčů Chicaga, kteří ten bruslili v tréninkové hale. Nakonec tak absolvoval s profesionály z NHL část tréninku, aniž by to někdo zaznamenal!

Po skončení kariéry

Ačkoli se dědic pokoušel udržet rodinnou firmu v chodu i během své neskutečné hokejové kariéry, společnost Ferrara Candy Company byla nakonec v roce 2012 prodána soukromé firmě. Samotný Nello vydělané peníze investoval v Chicagu do restaurací, nemovitostí a tělocvičny. Pohádka o hokeji ovšem nekončí. V roce 2017 se totiž stal asistentem trenéra v klubu Rapid City Rush, který hraje v ECHL, kde působí farmářské kluby AHL, která zase slouží jako farma pro hráče NHL. A kdo ví, jestli se nakonec nedostane výše a jednoho dne ho neuvidíme na střídačce nejslavnější hokejové ligy světa…

Autor: Petr81

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Jágr opět válí v NHL. Věděli jste, že v dobách své největší slávy hrál 2. ligu v Německu a proč?

Násilí ve sportu napříč historií. Jaké jsou nejslavnější fotbalové a hokejové bitky? A kdy se porvalo celé mužstvo?