Násilí ve sportu napříč historií. Jaké jsou nejslavnější fotbalové a hokejové bitky? A kdy se porvalo celé mužstvo?

I když by měla být během utkání dodržována pravidla fair play, často je to tak pouze na papíře. Násilí ve sportu někdy končí velice tragicky.

Násilí ve sportu

Násilí na ochozech fotbalových stadionů. Kdy úřadovala smrt?

Fotbal a násilí k sobě bohužel patří. I když to často odnese pouze vybavení stadiónů, v některých případech dochází k tragédiím. K nejznámější takové události spojené s násilím v ochozech došlo 29. května 1985 na Heysel stadionu v Bruselu, a to při finále PMEZ (Pohár mistrů evropských zemí) mezi Liverpoolem a Juventusem Turín. Po útoku anglických fanoušků se prolomila zeď před ustupujícími tifosi a v panice nakonec zemřelo 39 lidí, a dalších 350 jich bylo zraněno.

Fotbalový masakr

Méně známou událostí je ta, která se stala v roce 2001 v africké Ghaně. Její následky však byly ještě mnohem hrozivější. V průběhu ligového utkání mezi Asante Kotoko a Hearts of Oak došlo v hledišti k násilnostem. Policie tento zmatek vyřešila podivným způsobem. Mezi fanoušky totiž nastřílela slzný plyn a uzavřela všechny východy. Výsledkem byli stovky zraněných, ale především 126 mrtvých. Většina z nich přitom byla ušlapána.

I další fotbalový horor se udál v Africe, tentokrát 1. února 2012 v egyptském Port Saídu, kde fanoušci místního klubu al-Masrí vnikli na hřiště, a napadli káhirský tým al-Ahlí. Důsledkem vzniklého zmatku bylo 74 mrtvých, kteří byli opět vesměs ušlapáni. Fandové al-Masrí se přitom v předešlém roce aktivně účastnili protestů proti prezidentu Husnímu Mubarakovi, takže se spekulovalo, že celý útok byl dílem provokatérů. V každém případě, následný soud odsoudil 11 lidí k trestu smrti.

Smrt při násilnostech na sportovištích

Sport je o emocích, takže není divu, že násilnosti často propuknou i na hřišti. Smrtí však naštěstí končí jen zřídka, ale i takové případy existují. Vroce 2009 zemřel po 22 dnech v komatu kanadský hokejista Don Sanderson z celku Whity Dunlops, hrající nižší soutěž OHA. Ten se 12. prosince popral s Coreym Fultonem, jenže během bitky přišel o helmu, a při následném pádu na led utrpěl těžké zranění hlavy, které se mu stalo osudným.

Ke smrti spojené s násilím na hřišti došlo i před rokem, když v zápase nižší mexické fotbalové ligy udělil rozhodčí Jose Valdemar Hernandez Capetillo jednomu z hráčů červenou kartu, načež byl inzultován. Důsledkem toho došlo k akutnímu traumatickému zranění mozku. Capetillo mu podlehl, což je o to tragičtější, že šlo o amatérský fotbal, ve kterém v podstatě o nic nejde.

Největší bitky na hřišti

Ve sportu dochází i k nekontrolovatelným situacím, kdy se perou v podstatě všichni, kdo mají ruce a nohy. K asi nejznámější takové události došlo 4. ledna 1987 ve slovenských Piešťanech, kde se utkali juniorské hokejové týmy Kanady a Sovětského svazu. Vyhrocení zápasu odstartovala budoucí kontroverzní hvězda NHL Theoren Fleury, který při oslavě gólu začal z hokejky jakoby ze samopalu střílet po sovětské střídačce. Ve druhé třetině pak Fleuryho surově sekl Pavel Kostičkin, načež se strhla mela, která nemá obdoby. Poprali se v podstatě všichni se všemi, a nepomohlo ani to, když pořadatelé ve snaze melu ukončit zhasli. Utkání se nedohrálo.

Mela v Madison Square Garden

K dalšímu hokejovému incidentu, který stojí za zmínku, došlo 23. prosince 1979 v newyorské Madison Square Garden. Po konci zápasu zde během celkem nenápadné strkanice mezi hráči New York Rangers a Boston Bruins napadli fanoušci domácích hokejisty soupeře. Ti si to všem nenechali líbit a vyrazili z ledu přes mantinel do hlediště. Vznikla tak opravdu památná hokejová rvačka.

Z NHL pochází ještě jeden zajímavý příběh, ve kterém figuruje další provokatér Dino Ciccarelli. Tento drobný útočník sekl 6. ledna 1988 během utkání Lukea Richardsona hokejkou do hlavy, za což ho čekal trest. Jenže ten mu neudělili rozhodčí, ale policie. Ciccarelli totiž strávil za svůj brutální útok den ve vězení, a propuštěn byl až po zaplacení kauce ve výši 1 000 dolarů.

Doživotní zákaz vstupu na zápas?

Incident, při němž se násilí přeneslo ze hřiště do hlediště, nenajdeme pouze v hokeji, ale také v basketbale. O tom svědčí mela, ke které došlov roce 2004 v zámořské NBA, a to při utkání Indiany proti Detroitu. A důsledky? Devíti hráčům byla pozastavena činnosti na celkem 146 zápasů a někteří fanoušci dostali doživotní zákaz vstupu na zápasy Pistons.

Autor: Petr81

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Okno do historie sportu. Jak se zrodil fotbal, kdy se konalo první fotbalové mistrovství světa a kde se kopaná poprvé objevila u nás?

Šokující sebevraždy sportovců. Deprese, problematické vztahy – co ještě za nimi stojí a proč se to děje tak často?