Jágr opět válí v NHL. Věděli jste, že v dobách své největší slávy hrál 2. ligu v Německu a proč?

Jaromír Jágr až ve 2. lize? Jistě, hvězdný český útočník si může již brzy zahrát ve svém rodném Kladně, jež aktuálně hraje druhou českou nejvyšší soutěž, nicméně o „patro níž“ se objevil už v době, kdy vévodil bodování NHL! Nevěříte?

Jaromir Jagr

„Nesmrtelný“ Jágr a 24. sezóna v NHL

Jaromír Jágr je bez debat jednou z největších osobností historie českého hokeje. Navíc osobností neúnavnou, neboť i ve 45 letech válí v kanadsko-americké NHL, tedy v nejslavnější lize planety. Někteří čeští rozumbradové si sice myslí, že Jágr už na to nemá, nicméně management Calgary Flames má s největší pravděpodobností opačný názor. Český útočník už sice není tak produktivní, nicméně jeho přínos pro tým, zejména mladé spoluhráče, neustále existuje.

Pokud navíc kladenskému rodákovi vydrží zdraví, může v aktuální sezóně překonat letitý rekord Gordieho Howea v počtu odehraných zápasů, jenž se u této legendy zastavil na čísle 1 767. V současné době mu chybí k přeskočení této hranice už pouze 40 zápasů. Buď jak buď, Jágr hrál už od svých teenagerovských let nejvyšší soutěže, ať už v Česku (Československu), Rusku anebo v zámoří, nicméně s jednou zajímavou výjimkou.

Cesta proti proudu času aneb stávka v sezóně 1994–1995

V sezóně 1994–1995 se kvůli rozkolu mezi majiteli klubů a hráči NHL rozhořela stávka, která měla poprvé v historii dopad na počet utkání v sezóně. Na místo 84 se jich totiž odehrálo pouze 48. Jaromír Jágr výluku zahájil ve svém rodném Kladně. V nejvyšší české soutěži nasbíral 22 kanadských bodů (8+14) v 11 zápasech. Následně odehrál trochu nečekaně v dresu Bolzana 5 zápasů na Turnaji šesti národů a 1 duel v nejvyšší italské soutěži. Celkem vstřelil 8 branek a přidal stejný počet asistencí. Nejbizarnější angažmá (možná celé své kariéry) ovšem zažil jinde

Jágr do 2. nejvyšší německé soutěže jen za Jägerschnitzel

Jak se tehdy do Německa mladá hvězda dostala? Klub Schalker Haie totiž v té době vedl hrající trenér Petr Fiala, Jágrův kamarád z Kladna. Navíc zde působilo několik dalších českých hokejistů, a to včetně ex-kladenského Vladimíra Kameše. Ten v oné sezóně vyhrál klubové bodování. A tak se stalo, že byla domluvena nevídaná věc. Fiala totiž hvězdnou „osmašedesátku“ přesvědčil, aby se za ním zastavila v Porúří a nastoupila na jedno utkání ve 2. německé lize. Nižší soutěž přitom Jágr nikdy předtím ani potom nehrál!

„Osobně jsem ho vyzvedl na letišti a rezervoval nejdražší apartmá v hotelu Maritim,“ vzpomínal později dlouholetý klubový pokladník Gerd Mayer a pokračoval: „On se však rozhodl spát u Fialy doma, kde ani nebyla druhá postel. Spal tedy na gauči.“

Onoho večera v lednu 1995 praskala Emscher-Lippe-Halle ve švech, neboť byla vyprodaná až ke střeše. Kdo z místních by si také nechal podobnou událost ujít? Přítomní diváci viděli první gól již po 27 sekundách a vstřelil ho právě Jaromír Jágr, jemuž bylo tehdy pouze 22 let. Měl už ale za sebou čtyři sezóny v NHL a vlastnil dva prsteny pro vítěze Stanley Cupu. Následně už rodák z Kladna poněkud zvolnil a dle přítomných hrál tak na 60 %. Přesto zaznamenal neuvěřitelných 11 bodů, když k rychlému gólu přidal ještě 10 asistencí!

Jaromir Jagr

Zdroj: FB

„Žraloci“ nakonec zvítězili nad Herner Miners 20:3, nicméně o výsledek ten večer vůbec nešlo. Zahrát si jako druholigový hráč s, případně proti, již tehdy slavnou „68″ byl nepochybně zážitek na celý život. Jágr navíc po zápase seděl až do 1 hodiny ranní v šatně, zájemcům dával autogramy a podepisoval dresy. Ačkoli musel klub Schalker Haie zaplatit pojistku 7 000 dolarů za tři hodiny (od 20:00 do 23:00), což si vyžádal Pittsburgh, sám hvězdný útočník chtěl za svou účast pouze večeři. Dal si přitom lovecký řízek (v němčině příznačně nazývaný Jägerschnitzel) s hranolkami a majonézou.

Návrat do zámoří a zisk Art Ross Trophy

Jágr se druhý den vrátil do Kladna a brzy se vydal za moře, neboť majitelé klubů NHL se s hráčskými odbory dohodli a sezóna, byť zkrácená nakonec začala. Mladý útočník Pittsburghu Penguins se přitom zřejmě v Německu namlsal, neboť v 48 zápasech nasbíral úctyhodných 70 bodů (32+38) a získal první ze svých pěti Art Ross Trophy pro nejproduktivnějšího hráče základní části NHL. V play-off, ve kterém Jágr zaznamenal 15 bodů (10+5) ve 12 zápasech, sice Tučňáci vypadli ve 2. kole s pozdějšími vítězi Stanley Cupu z New Jersey, přesto se pro českého útočníku jednalo o velmi úspěšnou a zároveň dosti netradiční sezónu

Autor: Petr81

Mohlo by vás zajímat:

Jágr už na to nemá! (Ne)úspěch se u nás zkrátka neodpouští!

7 top věcí, které může nabídnout Jágrova holka Veronika Kopřivová