Velký průvodce výběrem vánočního osvětlení. Jaké parametry hlídat na štítku a co všechno vědět ještě před nákupem?

Ženská část rodiny peče cukroví a na nás chlapech je postarat se o techniku. V tomhle případě o výběr vánočního osvětlení. Ať už jste na tom po technické stránce jakkoli, určitě neuškodí zopakovat si pár zásad při výběru LED světel. Co všechno musí obsahovat štítek? Kam se hodí které osvětlení a jaké parametry můžete ještě sledovat, abyste byli opravdu spokojeni?

vyber vanocniho osvětlení

Dovnitř nebo ven?

O vzhledu světelného řetězu se bavit nemusíme. Každý si stejně vybere podle svého vkusu a nálady. Někomu z nás poradí i drahá polovička, pokud má v plánu, jak bude váš dům nebo byt ozdobený. Co je ale zásadní, zda chcete světla do interiéru nebo exteriéru.

Osvětlení pro exteriér má diametrálně jiné vlastnosti. Máme na mysli hlavně odolnost proti povětrnostním vlivům. Osvětlení, které je určené do exteriéru, můžete samozřejmě použít i doma v obýváku nebo v dětském pokoji, ale je zbytečné utrácet tolik peněz, neboť bývá o něco dražší, než to primárně určené do interiéru.

TIP: Rozjasněte si vaše Vánoce zcela novým vánočním osvětlením od českého výrobce EMOS a dopřejte si tak sváteční zimní atmosféru s vaší rodinou a blízkými. Vybírejte z řetězů, girlandů, záclon nebo vánočních projektorů.

Žárovky vs. LED světla

Pak bude dobré rozhodnout se, zda chcete klasické žárovky nebo LEDky. Pokud chcete šetřit, zvolíte žárovky. LED dekorace jsou dražší. Ale zato úspornější a mají delší životnost. Mluvit vám do toho nechceme, ale v konečném důsledku vyjdou lépe LEDky.

Když si děláte hlavu s barvou

Nám chlapům až tak na barvách nezáleží a s trendy si hlavu neděláme. Hlavně, když to svítí. Pokud to máte jinak, pak vězte, že letos je trendy bílá a jenom bílá. Žádná žlutá, modrá, zelená a podobně. Pokud se trendy řídit nechcete, máte možností celou řadu. Na trhu jsou k dostání tyto barvy: studená bílá, teplá bílá (podobná žárovkovému světlu), červená, modrá, oranžová, zelená, multicolor (jeden světelný zdroj měnící svou barvu).

Něco navíc

Seženete také světla pod označením FROSTED LED. Je to světlo s efektem mléčného odstínu. I to může sehnat v různých barvách. A aby toho nebylo málo, ještě tu je tzv. FLASH LED. Tento typ má tu vlastnost, že každých několik vteřin se zablýskne. Většinou se používá na světelných dekoracích. Umisťuje se na každou osmou LEDku. Světelný řetěz nebo dekorace pak vypadá, jako by se blýskala. Pokud se přeci jen chcete LED světlům vyhnout a zvolíte žárovky, nemusíte se nutně vzdát ani blýskání. Dívejte se po tzv. FLASH žárovkách či řetězech. Opět se umisťuje jedna taková žárovka na každých osm světýlek.

Barva kabelu není jedno

Každý světelný řetěz, jak víme, má tzv. nosný kabel. A věřte, že není jedno, jakou má tenhle kabel barvu. Vyrábí se ve čtyřech barevných variantách a podle těch se také osvětlení umisťuje na různá místa. Vybrat můžete zelený, černý, bílý a průhledný. Zatímco zelený kabel se hodí pro instalaci na stromeček, černý kabel se nejčastěji dává na venkovní stranu budovy. Bílý a čirý kabel se naopak hodí na světlejší podklad.

Typ dekorace podle toho, kam ji chcete dát

Než půjdete do obchodu, měli byste mít také jasno, jak bude celek vypadat. Je rozdíl, když koupíte světelnou hadici nebo řetěz z krápníků. Na trhu narazíte krom těchto dvou ještě na světelné sítě či závěsy, motivy nebo konkrétní dekorace s osvětlením. I jejich použití má svá ustálená pravidla.

Světelná hadice

Svítící kabel se používá například pro lemování budov, střech, vytváření motivů apod. Je to vlastně hadice se zalitými světelnými zdroji. Vyrábí se v mnoha barevných variantách s LED i žárovkovými světelnými zdroji. Používá se v interiéru i exteriéru.

Řetězy a svítící rampouchy

Tohle je asi nejpoužívanější typ vánočního osvětlená. Jde o nosný kabel, na kterém jsou zavěšené nebo jinak uchycené světelné zdroje. Může se použít jak k ozdobení vánočního stromku, tak i ke zdobení budov, oken, balkónů nebo nejrůznějších říms. Vyrábí se v mnoha barevných variantách s LEDkami i žárovkami. Je vhodný pro venkovní i vnitřní osvětlení.

Světelná síť

Jde vlastně o síť nosného kabelu, který je osazený světelnými zdroji. Ideální je ke zdobení keřů, stromů, teras i balkónů. Seženete ji opět v mnoha barevných variantách.

Jak se vyznat v označení

Nejdůležitější je zorientovat se. Pokud si v obchodě, do tržnice určitě nechoďte, dáte trochu času, přečtěte si štítek u vybrané dekorace. Zaměřte se v první řadě na:

  • rozměry celé dekorace
  • počet a přítomnost oddělitelných segmentů
  • nezapomeňte ani na umístění konektorů
  • dalším důležitým parametrem je také počet světelných zdrojů vzhledem k délce kabelu. Tohle se nejvíce projevuje na ceně výrobku.

Prodlužovací konektory

Když koupíte krátký řetěz, nemusíte nutně hned výrobek vracet. Pokud má tzv. QUICK FIX konektory, jste v pohodě. Ty totiž slouží pro propojení, prodloužení, rozbočování apod.

Certifikace. Bez ní ani ránu!

Jestli nějaké světlo svítí, lze otestovat rovnou v obchodě. Zda jste ale nakonec opravdu koupili kvalitní zboží, může rozhodnout maximálně certifikace. Každý výrobek by ji měl mít. Tedy ten kvalitní. A také standardní záruční lhůtu.

Co ještě by měl obsahovat štítek?

Na štítku by měl výrobce zákazníkovi poskytnout veškeré potřebné informace o výrobku. Na něm musí být napsány informace o napětí, příkonu a odolnosti proti vodě a prachu. Vánoční osvětlení do interiéru, či venkovní osvětlení má své specifikace.

Stupeň ochrany

Stupeň ochrany, o kterém jsme mluvili výše, ukazuje, jak vysoká je ochrana před poškozením vniknutím cizích předmětů (prachu, vody atd.) Bývá uvedený i u klasických světel. Označuje se IP kódem – například IP44. První číslice za písmeny IP udává ochranu před nebezpečným dotykem a před vniknutím cizích předmětů, druhá číslice udává stupeň ochrany proti vniknutí vody. Čím vyšší dvojčíslí, tím větší voděodolnost. IP 4x znamená, že zařízení je chráněno před vniknutím pevných cizích těles o průměru 1mm a větších a před dotykem drátem, IP x4 znamená, že zařízení je chráněno proti stříkající vodě. Venkovní vánoční osvětlení by mělo mít vždycky IP na štítku. Bez něj patří do interiéru.

Jak poznat brak

Na českém trhu se bohužel objevuje celá řada nekvalitních výrobků. Nejen na tržnici, ale i v kamenných obchodech můžete narazit na brak. Osvětlení si proto předem pořádně prohlédněte a všímejte si popisu na obalu a označení, jak bylo řečeno. Před zakoupením si nechte světla obchodníkem předvést. Neměl by to být problém. Všímejte si také zástrčky, jaký je spoj s kabeláží i označení typového štítku na kabelu. Vše by mělo být neporušené a originálně zabalené.

Tak už máte jasno?

Autor: red

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Vybitá baterie v autě: jak nastartovat, když se vám to stane? Hlavně auto neroztahujte!

Jak vymáčknout maximum z baterie