Jak vymáčknout maximum z baterie

Chytré telefony jsou super. Můžete na nich číst náš web, používat jako navigaci, sledovat porno, pařit hry a být neustále ve spojení na sociálních sítích. Jenže to má jednu velkou nevýhodu. Baterie sotva vydrží celý den. Jak se chovat k baterii, aby vydržela co nejdéle?

Lidé se neustále diví, že jejich baterie v telefonu vydrží jeden den. Že jejich stará Nokia 3310 vydržela týden bez nabíječky. Ale už zapomínají, že z telefonu Nokia 3310 provolali 5 minut denně a poslali 10 zpráv, večer si pak 10 minut zahráli hada. Instagram? Facebook? To fakt tehdy ještě nebylo.

Nabíjejte do 80 %

Baterie je tak trochu jako kachna. Má dost, když je nabitá tak, že telefon ukazuje cca 80 %. Jasně, můžete do ní ještě něco naládovat, jako do kachny, když jí cpete knedlík do zobáku, ale nedělá jí to dobře. Už je přežraná a další nabíjení jí nedělá dobře. Lithiové akumulátory (všechny z posledních let) je dobré držet mezi 20 a 80 %. To baterii dělá nejlépe. Všimněte si, že na 80 % je baterie nabitá rychle, pak už se dalšímu nabíjení brání. Když ji budete držet v této úrovni, nebudete muset po roce a půl kupovat novou baterii.

Držte stav baterie mezi 20 a 80 %.

Nabíjejte v chladnu

Pokud můžete, nabíjejte baterii v chladném prostředí. Třeba jen tak, že je telefon položený doma na chladné podlaze. Když je baterie teplá, tváří se více nabitá, i když ve skutečnosti není. Pak se telefon ochladí a kapacita baterie letí dolů. Když se dobije chladná, vydrží déle. Vysoké teploty nesvědčí žádné baterii.

2G žere málo

Jedete pryč na víkend a potřebujete, aby telefon vydržel aspoň 2 dny? Pokud nepatříte k těm, kteří Facebook kontrolují každých 5 minut, přepněte se ze 3G nebo 4G na 2G, tedy na rychlost EDGE. 3G i 4G jsou velmi rychlé, ale také ždímají baterii. Naproti tomu 2G sítě nespotřebují téměř nic. EDGE je sice pomalý, ale na to, aby vám přišly e-maily, nebo notifikace aplikací bohatě stačí. A když se potřebujete připojit na vyšší rychlost, stačí pár kliknutí.

2G je sice pomalé, ale nežere baterii.

Wifič!

Budete celý den pobíhat venku, přesto máte Wi-Fi zapnutou? Chyba! Telefon se sice může tu a tam připojit k veřejnému hotspotu, ve skutečnosti ale FUP téměř neušetříte, navíc je to i bezpečností hrozba. Když Wi-Fi vypnete, ušetříte hodně kapacity baterie.

Aplikace na pozadí

Pokud máte iPhone nebo Windows Phone, řešit to nemusíte. U Androidu je ale třeba, abyste sledovali, které aplikace běží na pozadí a v případě potřeby je killnout. Některé baterii pořádně ždímají. Sledujte tak, co vám v telefonu běží a to co nepotřebujete, vypněte.

Spořič baterie

Všechny smartphony dnes mají funkci pro úsporu baterie. Pokud víte, že se k nabíječce delší dobu nedostanete, spořič si zapněte. Omezí se tím některé funkce telefonu, ale máme vyzkoušeno, že v takovém režimu vydrží moderní smartphone třeba i týden bez nabíječky.

Spořič baterie několikanásobně prodlouží výdrž.

Powerbanka

Nechcete omezovat rychlost připojení? Nechcete vypínat Wi-Fi? Máte na háku spořiče baterie a už vůbec nechcete řešit nějaké aplikace na pozadí? No tak si kupte powerbanku, tedy přenosnou baterii, ze které dobijete telefon, tablet, MP3 přehrávač nebo cokoliv jiného a máte vyřešeno.

S powerbankou nic řešit nemusíte.

Autor: Analytik

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Největší žrout mobilní baterky? Povíme si!

Elektromobily blízké budoucnosti. Co nás čeká?