Nekrmte provokatéry! S těmi zkrátka nediskutujte! Co jsou zač tzv. trollové, jak je poznat a proč jim nedat, co chtějí?

Troll je speciální výraz pro určité typy lidí. Čím škodí? Jak tyto typy bezpečně poznáte a proč jim nedat potravu, kterou pro svůj nespokojený život tolik potřebují?

Internetový troll

Kdo je internetový troll?

Výraz troll pochází ze švédštiny a označuje zlou nadpřirozenou bytost, která má různý, většinou nevábný vzhled. Jednou z jejích hlavních vlastností je to, že cítí odpor vůči příslušníkům rodu Homo sapiens. Možná proto, že trollům samotným není přisuzováno mnoho rozumových schopností. Tím se na druhou stranu od mnoha lidí moc neliší.

V každém případě byl výraz „troll“ až do 19. století součástí severských mytologií. Ve století dvacátém jej ovšem zpopularizoval spisovatel J. R. R. Tolkien. Význam slova se také i pod jeho vlivem trochu posunul. Dnes tedy panuje obecná představa trolla jako tvora, který sice disponuje velkou silou, zároveň je ale hloupý, případně velmi zlomyslný. Taková definice se přitom téměř přesně hodí na další fenomén moderního světa, totiž ne na druh troll horský nebo lesní, ale troll internetový.

Urážky a provokace

Internetový troll se zapojuje do diskusních fór nebo chatů. Zatímco ostatní účastníci mnohdy diskutují věcně, trollové postují zcela záměrně příspěvky urážlivé, provokativní, anebo se často jedná o tzv. off-topic, tedy o příspěvky mimo mísu. Jejich hlavním cílem je přitom ostatní diskutující vyprovokovat, případně diskuzi nějakým způsobem narušit. Pročtete-li si ale některé diskuze na nejznámějších tuzemských webech, musíte dojít k názoru, že přesně tohle dělají v diskuzích na webech v podstatě všichni.

Jak tedy poznat skutečného trolla?

Charakteristických znaků bývá více. Předně si všimněte, že si tihle uživatelé vybírají výhradně kontroverzní témata. Dále jsou jeho příspěvky plné dezinformací, které sice pohotový jedinec dokáže odhalit, nicméně i tak mohou na některé mentálně slabší příslušníky lidské rasy zapůsobit. Často je také můžete přistihnout, jak na otázku odpovídají otázkou, přičemž při věcné argumentaci se obvykle naplno projeví jejich labilita.

Narušování diskuzí na internetu jako brigáda?

Trollové jsou někdy úsměvní, často otravní, nicméně někdy může být jejich aktivita velmi kontroverzní. Na počátku tohoto roku např. vyšlo najevo, že se ruští trollové mj. pokusili ovlivnit výsledky voleb v USA. Vše se odehrávalo v Petrohradu v Ústavu pro výzkum internetu, což byla ve skutečnosti tzv. trollí farma, jejíž členové působili v různých diskuzích.

Pozor! Kyberšikana může zabíjet

Zatímco někdy trollování působí spíše úsměvně, především jedná-li se o trolly-teenagery, existují už i oběti. Tento fenomén se totiž může lehce stát součástí tzv. kyberšikany. Asi nejznámější je případ novozélandské televizní osobnosti Charlotte Dawsonové. Bývalá modelka, jež se narodila v roce 1966, žila dlouhá léta v Austrálii. V roce 2012 se po dlouhodobém obtěžování na Twitteru, které bylo částečně reakcí na její zapojení do iniciativy anti-kyberšikany, pokusila o sebevraždu. Tehdy Dawsonová přežila, nicméně 22. února 2014 se jí repríza činu vydařila.

Don’t feed the Trolls, please!

Jedinou cestou, jak zbavit internetový svět rýpalů, je jejich naprostá ignorace. Pokud totiž troll nedostane nažrat, umírá, respektive se přesouvá na jinou diskuzi. Kdo ovšem nějaké stránky pravidelně sleduje, moc dobře ví, že to není tak jednoduché. Mnozí diskutující totiž mají nutkavou tendenci s provokatéry polemizovat, případně je alespoň poslat do míst, kam signál z jejich wi-fi nedosahuje. A to je pořád donekonečna.

Internetové diskuze neprospívají ničemu

Jak říká jeden citát: „Až na internetu jsem poznal, kolik je na světě idiotů“. Člověk si často v reálu kolem sebe vytvoří tzv. sociální bublinu, ve které obvykle nejsou lidé, jejichž názory a vystupování nesnese. Jenže díky existenci internetu s nimi přichází do kontaktu dnes a denně. Navíc tu mnozí lidé napíší věci, jež by nikdy nikomu do očí neřekli.

Do toho si přičtěme šíření hoaxů, tedy poplašných zpráv, a nedostáváme příliš lichotivý obrázek o diskuzích ve virtuálním prostoru. Pokud tedy nejste masochisté, nechcete krmit trolly, případně přesvědčovat druhé o věcech, které na dálku stejně nikdy nepřijmou, berte internetové diskuze s rezervou, případně se jich vůbec neúčastněte.

Autor: Petr81

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Nadávky, útoky a ponižování na internetu frčí! Na vině není anonymita. Trollové své ataky hrdě podepisují, protože chybí osobní zodpovědnost

Trollové, diskutéři a hateři, zamindrákovaná elita národa na internetu?