Máte hlavu jako koleno? Stojka, kraví moč i vysavač. Jaké další recepty se ve světě používaly a používají na plešatost?

Ztrátu vlasů, částečnou nebo úplnou, berou lidé jako opravdu velký problém. Snaží se jí zabránit za každou cenu, a nelitují vynaložených prostředků. Ročně tak po celém světě utratí přes 3 miliardy dolarů na zázračné tradiční recepty proti plešatění. Asi není velkým překvapením, že většinou zbytečně.

Problém zvaný plešatost

To, že je nějaký recept opravdu starý, nemusí nutně znamenat, že skutečně funguje. Ale povídejte to Egypťanům. Medikaci na plešatost popsanou v papyru starém 3000 let tu používají dodnes. Pokud vás opouští vlasy, je prý třeba nasadit speciální kůru s hojivými zábaly. Jejich základem je tuk silných a magických zvířat. Pradávní vladaři a jejich movití kněží si tak dopřávali hrošího, krokodýlího a kočičího sádla, vsáknutého do jemného plátna. Elegantní čepička nošená na hlavě, v africkém vedru, musela být brzy cítit na míle daleko. A nyní? Sehnat dnes celého hrocha je trochu problém. A tak se egyptští lazebníci soustředí jen na jejich trus. Toho kočičího asi bude víc, než od nilských krokodýlů. Zábal je také třeba v rámci léčebné kůry opakovat častěji.

Plešatost? Postavte se třeba na hlavu

Obrátit proud krve, a dostat vyživující energii do míst, kde je růst utlumen. Zhruba tak by další recept proti plešatosti, cvičení Širšásana, popsal zkušený jogín. Prostě pokud vám vlasy nerostou, dělejte stojky. Ideálně nepřetržitě. Výsledky jsou ale chabé, a vlasy nerostou o nic víc, i kdybyste se na hlavu stavěli. O poznání slibněji zní experiment s pálivou omáčkou.  Jihokorejští dermatologové v roce 2003 zjistili, že pokud laboratorní myš polijí pálivou chilli omáčkou, porostou ji v daném místě chlupy rychleji a vydatněji. Má to ale jednu podstatnou vadu: paprikový extrakt myš nejprve nehezky poleptá, a poraní ji kůži až do živého masa. Na lidech to raději nezkoušeli.

Vysavač, který vás nastartuje

Že za absenci bujné kštice mohou spící folikuly, vlasové kořínky, si myslel i Powel Crosley. Kdo to byl? Synáček průmyslníka, který si v Americe vybudoval své jméno jako průmyslový výrobce radioaparátů. A jeho potomek chtěl na fenomenální úspěch navázat. Pomoci mu mělo zařízení zvané Xervac, které sám vynalezl. Byla to opravdu pořádná skříň s vysavačem a masivní hubicí ve tvaru helmy. Tu jste si nasadili na hlavu, a spustili mašinu. Stroj zaburácel, a po dvacet vteřin nasával vaši kůži na hlavě. Opakovat kůru jste mohli podle libosti. Ideálně v půlhodinových intervalech. I když čistící zvon do záchodu by nejspíš fungoval stejně, jen o poznání levněji. V třicátých letech to ale byla technická novinka, kterou rád využíval i hollywoodský idol Fred Astair.

Hadí jed i kraví moč

Indové při léčbě plešatosti nedají dopustit na kraví moč. Je to přeci jen posvátné zvíře. Nejúčinnější je prý moč z časného rána. Nemáte krávu? Nezoufejte. Pětiprocentní roztok této lahůdky najdete v každé lepší indické lékárně. Máte ji nanášet na hlavu třikrát denně, a zázrak se jistě dostaví. Jen o kus výš, v Nepálu, zase doporučují jačí trus. Stačí jen počkat, až si zvíře odloží, a nabrat si z ještě kouřící hromádky. Nebo byste raději chřestýší jed? Jeho roztok se na plešatost ve velkém prodával před sto lety ve Spojených státech amerických. Současně měl totiž zvyšovat i potenci. Bohužel, soudní proces s výrobcem prokázal, že nabízená tinktura neobsahuje ani stopové množství hadího jedu, a je jen obarvenou vodou s kapkou dřevního lihu.

Pro krásu se musí trpět

O Hippokratovi jste už nejspíš slyšeli. Říká se mu Otec medicíny, a je mu připisováno autorství přísahy, kterou skládají promující lékaři ještě dnes. Můžeme tedy říct, že odkaz tohoto muže je stále živý. Naštěstí už ne jeho recepty na plešatost. Tenhle po všech stránkách racionální medik měl totiž hlavu holou jako koleno. A protože nevěřil v účinek egyptské sádelnaté kůry, navrhl vlastní recept. Holubí trus. Ideálně ještě teplý, vymáčknutý z poplašeného ptáka. Jen ať to hezky pleskne! Vydatné pohnojení mělo nastartovat vlasové kořínky, skryté pod kůží. Výsledek zklamal. Měl ještě jeden nápad: povšiml si, že eunuši plešatí jen zřídka. Navrhoval tedy, aby pacienti nespokojení s holou hlavou, podstoupili kastraci. Ztráta pohlavních žláz vychýlí hormonální rovnováhu, a skutečně takový efekt na muže má. Takže je to jen na Vás.

Autor: Radomír Dohnal

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Horory. Díváte se na ně rádi nebo jste znechucení? Proč a kdy nám napětí dělá dobře? Psychologové mají jasno!

Existují barvy, zvuky nebo čas? Otázka, kterou jste si možná nikdy nepoložili. Odpověď vás překvapí! Všechno je jinak, než se zdá