Trollové, diskutéři a hateři, zamindrákovaná elita národa na internetu?

Vždycky když se mluví o internetových diskusích, tak padají slova jako žumpa, odpad a póvl. A přesně tak to je. Internet je dnes rejdištěm zamindrákovaných magorů, kteří si v diskusích léčí své komplexy. Ovšem jsou i tací, kteří to dělají za peníze a záměrně.

Už delší dobu se mluví o Ruskem placených trollech, kteří zahlcují internet protiamerickými hláškami, spřádají konspirační teorie, postují odkazy na nesmysly a celkově dělají z kyberprostoru jednu velkou stoku. Jsou to mladí lidé, kteří pracují z domu a za úplatu metají do veřejného prostoru lejna. Jejich aktivita je teď nižší, ale kdykoliv se vynoří téma jako je sestřelení letadla nad Ukrajinou nebo třeba soud s pilotkou Savčenkovou, hned jsou zase připraveni totálně otrávit a rozvrátit jakoukoliv diskusi na facebooku nebo pod články. Říká se jim kremloboti a už jste je určitě také potkali. Legrační je, že někteří lidé se chovají jako kremloboti sami od sebe, aniž by jim za to někdo platil. Ostatním nadávají do ovčanů, mají vždy po ruce nějaké to zaručeně pravdivé video a nebo odkaz, který nechtějí mainstreamové televize záměrně pouštět, protože se jim to nehodí do krámu. Intelektová výbava těchto lidí je velmi nízká, o to větší je jejich mindrák a frustrace z vlastní nicotnosti, kterou kompenzují nenávistnými výkřiky všude kolem.

Idioti na full time

Velmi podobní kremlobotům jsou pak full time job diskutéři alias běžní internetová trollové. Jsou to lidé, které prostě baví diskutovat na internetu a totálně tam všechny nasrat. Milují emotivní vyhrocené hádky. Vlákna jejich diskusí jsou nekonečná. Mají na to spoustu času, protože zpravidla nemají práci, sedí doma a splašky ze své hlavy lijí na internet. Běžný člověk nemůže kontinuálně hodiny psát na internet nějaké bláboly, tihle lidé to dělají. Zpravidla je dříve nebo později admini zabanují, takže si vyrobí rychle nový profil a jedou dál. Jsou to ztracené duše, zoufalci, kterým život protéká mezi prsty, a oni jen dřepí u monitoru.

Nekrmte svého trolla

Obrana proti trollům je jednoduchá. Je potřeba je zcela ignorovat. Jakmile s nimi začnete diskutovat, vlastně je tím živíte. Proto je heslo proti trollům nekrmte svého trolla. Nenechte se vytrollit. I na zjevné nepravdy a idiotské komentáře není dobré vůbec reagovat. Většinou jde o známé firmy a ostatní účastníci diskuse vás rychle upozorní, že na tohoto člověka nemáte vůbec reagovat.

Za vším je podle vědců skrytá agresivita

Je zajímavé, že fenoménem trollingu se zabývali i vědci. A došli k překvapivým závěrům. Podle nich je trolling vlastně vybíjení si vlastní agresivity formou diskuse na internetu. Ta je totiž anonymní, respektive je možné v ní vystupovat zcela anonymně a pro tyto lidi je tak ideálním prostředkem. Do očí by vám troll neřekl vůbec nic, nejspíš by se na vás usmíval. Jejich síla pramení z toho, že je není možné přímo identifikovat nebo konfrontovat.

Život je tam venku

Vědci však nenašli odpověď na to, proč se v lidech tato agresivita a nenávist vůbec hromadí. Někdo mluví o výchově, jiný o celé společnosti. V České republice se internetovým trollům daří opravdu nebývale. Zdá se, že je mezi námi mnoho jedinců s nevybitou vlastní agresivitou, případně léčící si své mindráky. Proč to tak je, nevíme. Každopádně lze doporučit jako prevenci sport, sex, případně kamarády, se kterými lze mluvit z očí do očí a pěstovat nějaké společné aktivity. Dlouhodobé sezení u kompu není zdravé samo o sobě a pokud ho člověk navíc věnuje intenzivnímu trollingu, může se z něj rychle stát případ pro psychiatra. Takže nekrmte trolly, nebavte se s trolly, nebuďte trollové. Reálný svět je tam venku!

Autor: Snaut

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

5 silných trendů, které hýbou sociálními sítěmi. Taky už vás dostaly?

Svoboda slova? Pro sociální sítě to neplatí! Proč na svém profilu musíte mlčet?