Nejvyšší budovy v Česku. Víte, kde stojí a kolik měří?

Asi jste již zaznamenali plánovaný multifunkční mrakodrap, který by měl vyrůst v Ostravě. Tato budova by se měla po svém dostavění dostat na první příčku nejvyšších budov naší republiky. Podle plánů by měla Ostrava Tower měřit 238 metrů. Jaké jsou současné nejvyšší budovy, které v naší zemi najdete?

Nejvyšší budovy v Česku

AZ Tower v Brně – nejvyšší budovy v Česku

Výšková budova nazvaná AZ Tower byla v letech 2011 až 2013 postavena v Brně. Právem se tak zařadila mezi nejvyšší budovy v Česku. Celkové náklady při stavbě byly vyčísleny na 800 miliónů korun. Budova byla postavena ve městské části Brno-střed, a to na ulici Pražákova. Nachází se kousek od Spielberk Towers.

V současné době je AZ Tower nejvyšší výškovou budovou v Česku, má 30 pater a dosahuje výšky 111 metrů. Anténa na jejím vršku sahá až do výšky 116 metrů.

V podnožních prostorách budovy se nachází obchodní galerie, fitness a autoservis a parkovací místa. Nad zemí je pak spoustu kancelářských prostor a jsou zde umístěny i apartmány, a to konkrétně v posledních sedmi podlažích.

City Tower v Praze jako druhá nejvyšší budova v Česku

Mezi nejvyšší budovy v Praze se řadí i City Tower. Nachází nedaleko stanice metra Pankrác. Její celková výška je jen o málo nižší než výška brněnské stavby, měří 109 metrů a obsahuje 27 pater.

Její historie rozhodně není ideální – stavba byla započata již v roce 1983, chtěli zde vybudovat sídlo pro Československý rozhlas. Práce byly téměř hotovy o deset let později, ale bylo zjištěno, že budova je pro rozhlas příliš velká, a především technologicky zastaralá.

Navíc obsahovala materiály, ve kterých byly naměřeny vysoké hodnoty azbestu. Budova se měla několikrát prodat, ale pokaždé to nedopadlo dobře.

Původně se měla prodat již po svém dostavění, a to za jednu miliardu korun. Zájemce však smluvenou částku včas nezaplatil, a tak se opět dostala zpět Českému rozhlasu. Nakonec byla prodána až v roce 2000, a to za 285 miliónů korun.

Po převzetí byla zahájena nákladná oprava. Při této rekonstrukci bylo například použito více než 30 tisíc metrů čtverečních skleněných tabulí, a to na fasádu. Objekt byl znovu otevřen až v roce 2008. Budova i po své přestavbě několikrát změnila majitele.

V její podzemní části je na 800 parkovacích míst, objekt obsahuje na 18 výtahů. Uvnitř budovy je také nejvýše položená restaurace v České republice, a to konkrétně ve 27. patře. Ta již několikrát získala prestižní ocenění Michelinského průvodce za dobré jídlo za přijatelnou cenu.

City Empiria v Praze (původně Motokov) 

Třetí nejvyšší budova v Česku se nachází nedaleko předchozí stavby, vedle stanice metra Pankrác. Tento mrakodrap byl postaven již v letech 1975 až 1977 a stal se sídlem podniku s názvem Motokov.

Celkově budova obsahuje 27 podlaží a tyčí se do výšky 104 metrů. Její anténa sahá až do výšky 132 metrů. Až do doby, kdy byla dokončena stavba City Tower, to byla nejvyšší budova celého Československa.

Celý objekt byl zrekonstruován na počátku nového milénia, kdy se také dostal novému majiteli. Od roku 2015 patří výhradně koncernu Generali, který odkoupil akcie od skupiny PPF Petra Kellnera a stal se tak jediným vlastníkem celého objektu.

V Tower v Praze je poslední na seznamu

Nad 100 výškových metrů se v naší zemi tyčí ještě jedna budova – V Tower v Praze. Na hranici Krče a Nuslí se tato 104 metrů vysoká rezidenční budova obsahující na 130 bytů postavila mezi lety 2015 až 2018.

Železobetonová konstrukce je základem projektu, který vyšel na zhruba 3 miliardy korun. Svou výškou tak celý objekt překonal dosud nejvyšší rezidenční dům s názvem Eliška – ta má 94 metrů a stojí ve Vysočanech.

Střešní byty V Tower se pyšní vlastní terasou i bazénem a je z nich možno spatřit i České středohoří, Ještěd nebo Krkonoše. V podzemním parkovišti je místo pro 254 vozidel. Budova nabízí nonstop ochranku i recepci, a funguje zde zajištění úklidu, čistírny i možnost využití soukromého fitness centra.

Chtěli byste v takové budově bydlet? Jak se vám tyto nejvyšší budovy líbí?

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Burj Khalifa je v současnosti nejvyšší budova. Budete žasnout

Francouzský umělec oživuje nudné budovy kresbami (15 fotek)