Burj Khalifa je v současnosti nejvyšší budova. Budete žasnout

Píše se rok 1901 a ve Filadelfii je otevřena v té době nejvyšší stavba světa, filadelfská radnice. Výška je úctyhodných 167 metrů a dodnes je druhou nejvyšší zděnou stavbou na světě. Stavěna ze žuly, cihel, vápence a mramoru.

budova

S pokroky v technologiích však šel vývoj výškových budov rychle dopředu, a za dva roky bude dokončena nová nejvyšší budova světa. Kolik bude měřit a kde ji najdeme?

Vývoj výškové architektury

Chcete beze slova žasnout nad tím, co již lidé dokázali na poli výškové architektury stvořit? Podívejte se na YouTube na video s názvem „EVOLUTION of WORLD’S TALLEST BUILDING: Size Comparison (1901-2022)“ a naprosto vám spadne čelist z toho, kam to lidstvo za zhruba stovku let dotáhlo.

Jestli to tak půjde dál, za chvíli nám kolem budov budou létat snad i družice na oběžné dráze. Ale to jsme daleko v budoucnosti. Nyní se podíváme na ty nejvyšší krasavice, jaké kdy spatřily (nebo ještě spatří) světlo světa. Pohodlně se usaďte, jedeme vzhůru!

Burj Chalífa – z výhledu se tají dech

Momentálně má světové prvenství tato impozantní stavba. Naleznete ji v Dubaji, v nově vystavěné čtvrti. Nejvyšší mrakodrap světa byl postaven v letech 2004 až 2010 ve Spojených arabských emirátech. Celková investice spojená se stavbou se vyšplhala na neuvěřitelných 1,5 miliardy dolarů. Budova má 189 podlaží a dosahuje výšky 828 metrů. Disponuje také nejrychlejším výtahem na světě, který jede rychlostí 65 km/h. Přejete si pár kuriozit? Není problém!

  • Budova má nejvýše položenou vyhlídkovou plošinu na světě, a to ve 124. patře. Navštívit můžete i nejvýše položený bazén na světě. Naleznete jej v 76. patře.
  • A třešnička na dortu: z budovy byl učiněn dosud nejdelší BASE jump, tedy seskok z výšky s padákem, a to z nejvyššího bodu tohoto mrakodrapu.
  • Společnost Google Maps, konkrétně Street View, uskutečnila zobrazení chodeb a výhledů z vybraných pater či veřejných prostor uvnitř mrakodrapu – je to první takto zobrazená budova na světě.
budova
Burj Khalifa je aktuálně nejvyšší budovou na světě. (zdroj foto: youtube.com)

První budova, která překročí výškový kilometr

Bojíte se výšek? V tom případě se pořádně nadechněte, pojedeme hodně vysoko. V saúdskoarabské Džiddě se během několika měsíců dostaví první mrakodrap na světě, který svou výškou překoná magickou kilometrovou hranici. Jeddah Tower je ve výstavbě, a i když byly práce na ní na nějakou dobu zastaveny, okolní budovy, které budou součástí nového komplexu, rostou dál.

Co nevidět se tak dočkáme zbrusunového světového unikátu. Na svědomí ji má americká kancelář Adrian Smith + Gordon Gill Architecture. Podle plánů by měla dosáhnout výšky přesně jeden kilometr. Tvarem bude připomínat londýnský „Střep,“ ale bude samozřejmě mnohem vyšší a tvarem ostrá jako jehla.

Nejvyšší budova světa v roce 2022 bude stát v Dubaji

Dubai Creek Tower, která je momentálně ve výstavbě, bude měřit 1345 metrů. Projekt se nachází v technické čtvrti města, a bude kombinovat komerční využití s rezidenčními prostory. Za projektem stojí španělský architekt Santiago Calatrava.

Vzhledem nebude budova toliko připomínat mrakodrap – její půdorys je totiž velmi úzký a spíše bude vypadat jako televizní věž. Aby byla řádně upevněna, bude uchycena ocelovými lany. Realizace projektu, který nabídne výhledy do všech koutů Dubai Creek Harbor, vyjde na zhruba miliardu dolarů.

Pro výčet těchto velikánů ještě doplňme, že nejvyšší zděnou budovou na celém světě je Mole Antonelliana. Naleznete ji v italském Turíně s výškou 167 a půl metru. Byla dokončena v roce 1888 a nese jméno svého autora, architekta Alessandra Antonelliho. Původně byla koncipována i postavena jako synagoga. Dnes je budova sídlem muzea filmu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Vysokorychlostní železnice překonávají rekordy. Jaké jsou nejrychlejší vlaky dneška, co přinese budoucnost a proč je nemůžeme mít u nás

Katedrála Notre-Dame nebyla jediná. Jaké další světoznámé stavby podlehly zkáze