Co se právě děje na planetě Mars? Budete překvapeni

Lidé po dlouhá staletí snili o tom, že zjistí, z čeho je planeta Mars složená a jak ve skutečnosti vypadá. Vědecké zkoumání rudé planety začalo již v šedesátých letech minulého století. Od té doby jsme se o ní dozvěděli celou řadu zajímavých věcí.

Mars je čtvrtou planetou sluneční soustavy, ihned po Merkuru, Venuši a Zemi. Má pevný horninový povrch pokrytý krátery, sopkami a kaňony. K Marsu náleží také dva měsíce Phobos a Deimos, oba mají nepravidelný tvar. Mars má načervenalou barvu, je to způsobeno zoxidovanou půdou na jeho povrchu.

Od kdy se Mars pozoruje

Někdy lze Mars pozorovat celou noc. Je to v době, kdy se země nachází mezi Sluncem a Marsem. Nevíme přesně, kdy začalo pozorování Marsu obyvateli naší planety, ale je jasně prokázáno, že tuto planetu zaznamenávaly všechny starověké civilizace – Řekové, Babyloňané i Egypťané. Všichni měli pro Mars své pojmenování. Označení, které používáme dnes, vychází ze jména, který dostala planeta v době Římské říše. Tehdy planetu označili podle boha války: Mars. Pro svou barvu byl tak často zobrazován jako symbol ohně a válek.

Mars
Kamenitý povrch planet Mars

První vědecký výzkum na planetě Mars

Jako první se na povrch Marsu dostala v roce 1964 americká sonda Mariner 4. První snímky rudé planety se na Zemi dostaly až na začátku sedmdesátých let, kdy se na oběžnou dráhu Marsu dostala americká sonda Mariner 9. Právě ta přinesla první kvalitní fotografie povrchu planety. Začalo se tedy hovořit o vědeckém pozorování této planety, jelikož z fotek se daly rozeznat základní morfologické prvky, které Mars utváří.

Dodnes jsou také používány barevné snímky povrchu planety, které pořídily orbitální sondy s povrchovým modulem amerického programu Viking.

Vozítko na Marsu – Pathfinder

Od roku 1996 do roku 2006 úspěšně mapovala povrch rudé planety americká sonda Mars Global Surveyor. K této misi se pojí i další úspěch, a tím je odeslání sondy Mars Pathfinder, které se podařilo na povrchu Marsu vysadit vozítko. To byl obrovský úspěch, jelikož tato mise odeslala na Zemi spoustu snímků povrchu planety. V té době se zkoumalo okolí přistávacího modulu v oblasti nazvané Ares Vallis.

Neskutečné snímky rudé planety

Další úspěchy na sebe nenechaly dlouho čekat, a tak se v současnosti můžeme kochat úžasnými snímky Marsu. Desetitisíce fotografií dnes slouží k vědeckým účelům, a i my, běžní lidé, si můžeme udělat představu o tom, jak je povrch Marsu členitý.

Zvědavec na povrchu Marsu

Již nějakou dobu se na povrchu rudé planety pohybuje americké vozítko Curiosity. Tento zvědavec byl na planetu poslán již v roce 2011, aby ji důkladně zmapoval. A tak jsme se nedávno mohli dočkat unikátní panoramatické fotografie složené z tisíců fotek, které vozítko pořídilo loni v listopadu. Jedná se tak o stereofonní 360stupňový snímek, na kterém je dokonale a s vysokým rozlišením zdokumentován povrch Marsu. Krátké video, kde je snímek zachycen, si můžete prohlédnout na YouTube, když zadáte do vyhledávání „Curiosity Pictures.“

Panoramatický snímek Marsu pořízen vozítkem Curiosity

Voda na Marsu

Odjakživa se spekulovalo nad tím, že na Marsu existuje voda. Stejně tak se i lidé stále domnívají, že by na této planetě mohl být život. Existence prvního z těchto tvrzení je již prokázána. Aktuálně se na povrchu Marsu voda vyskytuje ve formě ledu nebo permafrostu. Byly nalezeny i podzemní zdroje vody. Dříve se však voda zřejmě vyskytovala i na povrchu planety – zbyly po ní zaoblené kameny, řečiště a vyschlá koryta řek.

Nový objev na planetě Mars

Na začátku letošního roku vyšla nová studie francouzského Národního výzkumného centra. Ta tvrdí, že možná přišla na důvod, proč se voda z Marsu docela rychle vytrácí. Vědci ve studii zkoumali údaje, které získali ze sondy Trace Gas Orbiter. Zjistili, že během teplejších částí roku na Marsu je v tamní atmosféře až 100x více vodních par než v chladné části roku.

Tyto molekuly vody jsou následně v horních vrstvách atmosféry vystaveny UV záření. To je mění na atomy kyslíku a vodíku, a kvůli nízké gravitaci na planetě tak tyto prvky velmi rychle unikají do okolního vesmíru. Zkrátka se voda na Marsu velmi rychle dokáže „vypařit.“

Můžeme se nechat překvapit, co dalšího se vesmírným projektům podaří na Marsu vypátrat. Je jasné, že objevování této planety se jen během posledních desetiletí přesunulo z teoretického bádání k praktickému a přesnému výzkumu.

Lidé stovky let snili o tom, aby zjistili, jak to na povrchu Marsu vypadá. My jsme nyní svědky toho, jak se píše historie průzkumu této naši velmi blízké planety.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Sex ve vesmíru. Je možné souložit ve stavu beztíže na palubě modulu? A zkusil to už někdo?

Nejzáhadnější planety ve vesmíru, které vědcům nedají spát. Existuje devátá planeta sluneční soustavy?