Kam se letos vydat hory? Do přírody můžete vyrazit i přes koronavirová opatření

Vzhledem k aktuální situaci pravděpodobně tento rok nebude možné vypravit se na hory tak, jak to známe. Namísto výletu za lyžováním do Alp bude třeba se uskromnit a vyrazit na hory trochu jinak.

Kam na hory

Místo tohoto zimního sportu však můžete zkusit něco jiného, vydejte se na túru po našich českých horách, uděláte tak něco pro své zdraví a objevíte krásy místní přírody. Otázkou zůstává, kam na hory vyrazit?

České Švýcarsko

České Švýcarsko je jedním ze čtyř českých národních parků. Není vůbec divu, najdete v něm totiž jedny z největších krás naší republiky. Tento národní park je známý především pro unikátní pískovcové skály, brány, stěny rokle, různá bludiště a vyhlídky.

Nejznámějším místem, které láká turisty, je Pravčická brána – ta nabízí krásné výhledy. Vydat se za ní můžete z Mezní louky nebo Hřenska. V tomto okolí můžete vyrazit také na turistický okruh z Jetřichovic, který vám nabídne tři nezapomenutelné a okouzlující vyhlídky. Kromě toho stojí za návštěvu také rozhledna Děčínský Sněžník.

Pokud byste v Českém Švýcarku chtěli objevovat ještě další hory a krásy přírody, můžete vyrazit na Tiské Stěny nebo Edmundovu soutěsku. Na všech těchto místech se setkáte s nádhernou přírodou a zajímavými přírodními úkazy.

Hory Šumava

Šumava patří mezi jedno z nejstarších pohoří Evropy. Pro turisty nabízí mnoho zajímavých turistických tras. Nejvyšší horou je Velký Javor, ten leží zhruba 5 kilometrů od hranic, můžete tak z jeho vrcholu pozorovat nejvyšší vrcholy Šumavy, Bavorského lesa i Velké a Malé Javorské ledovcové jezero.

Nejvyšším vrcholem na české straně pohoří je hora Plechý, je přístupný z několika různých směrů, můžete si tak vybrat z několika tras.

Vyrazit můžete například z Nové Pece k Plešnému jezeru, odtud se dostanete až na vrchol. Kromě toho stojí v okolí za návštěvu také Černé a Čertovo jezero, okolí Modravy, které poskytuje výhled na krásnou přírodu. Podívat se můžete také do nejvýše položené obce v České republice, tou je Kvilda.

Kam na hory? Do Krkonoš!

Kam na hory? Rozhodně do Krkonoš! Krkonoše jsou známé především proto, že jsou považovány za domov Krakonoše. Nejvyšší hora tohoto pohoří – Sněžka nabízí nezapomenutelné výhledy, obzvláště v zimním období, kdy je krajina zasypaná třpytivým sněhem.

V kombinaci s východem slunce získáte nezapomenutelný zážitek. Na výšlap na Sněžku můžete vyrazit z Pece pod Sněžkou, přes Obří důl a Obří sedlo se dostanete na trasu, která vede na hlavní hřeben Krkonoš.

Zajímavostí tohoto pohoří je také pramen Labe. Vynechat byste neměli ani túru Labským dolem ze Špindlerova Mlýna k Labské boudě přes Pančavský a Labský vodopád. Místní zajímavostí je také Úpské rašeliniště. To se nachází mezi Studniční horou, Hraničním hřebenem a Luční boudou.

Krušné hory

Krušné hory jsou naším nejdelším pohořím, jedná se o dobře dostupnou lokalitu. Velmi oblíbenou vyhlídkou je rozhledna na Blatenském vrchu. Poblíž ní můžete navštívit zajímavé pozůstatky po důlní činnosti, například Vlčí jámu, což je propadlina středověkých cínových dolů.

Další oblíbenou rozhlednu najdete na Tisovském vrchu, bývá nazývaná také Pajndl. Poskytuje krásné výhledy, zejména pokud se rozhodnete sledovat východ či západ slunce.

Dalším zajímavým místem je Plešivecká vyhlídka, ta nabízí přirozený výhled ze skaliska jihozápadním směrem. Nedaleko Plešivce se můžete přes boží Dar dostat až na nejvyšší horu celého pohoří – Klínovec.

Na vrchol se nemusíte trmácet pěšky, dostat se na něj totiž můžete i autem. Při dobrém počasí se vám naskytne nezapomenutelný výhled na Podkrušnohoří, které je přikryté inverzní pokličkou, příroda tak vypadá opravdu kouzelně.

Turistická sezóna ani zdaleka v létě nekončí, i v zimě se můžete vydat prozkoumat přírodu a vidět ji tak z trochu jiného úhlu. Jestliže se tedy nechystáte na tradiční lyžovačku v zahraničí, dejte prostor i krásám naší země a vyzkoušejte zimní turistiku po významných vrcholech České republiky.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Konec lyžování v Čechách? Naše hory čeká temná budoucnost! Vyloučí počasí zimní radovánky na území České republiky úplně?

Redakční cestovní rádce: Slovinsko a místa, která musíte stoprocentně navštívit. Vodopády, parky, rašelina i něco pro řidiče