Nejvíc badass: 20 největších filmových tvrďáků – 2. díl

Ti nejdrsnější ze všech, to jsou nejvíc badass hrdinové z našich oblíbených filmů. Vybrat 20 největších tvrďáků nebylo snadné, většina z nich je ale notoricky známá. Tady je 2. díl a další desítka ikonických postav filmového plátna.

John Rambo – Rambo 1-4 (1982-2008)

Minule jsme začali Arnoldem, a teď je to Sylvester Stallone ve své druhé nejkultovnější roli – hned po Rockym. Veterán z Vietnamu je spojován s řešením situace pomocí svalů a zbraní, ale první Rambo přinesl mnohem víc. Je to především psychologické drama o válečném hrdinovi, který byl jako mladý rozkazem vycvičen a poté nasazen do zeleného pekla. Nevybral si to sám, a po návratu do rodné země ho čeká jen odvrácená tvář společnosti, která ho sama poslala do války. Vírem nešťastných událostí pak musí Rambo přežít způsobem, na jaký je zvyklý. Takhle to zvládne jedině on.

Rorschach – Watchmen (2009)

Kdo neviděl snímek Watchmen? Věřte, že je to jeden z nejlepších filmů podle komiksu všech dob. Oceňovaný originál napsal Alan Moore, a Zack Snyder natočil film, který věrně přenáší celý ucelený příběh na plátno, což není obvyklé. Drsné pojetí přináší drsné hrdiny. Walter Kovacs alias Rorschach prožil děsivé dětství, matka byla prostitutka a pracovala přímo doma, a ve škole byl bit staršími spolužáky. Už jako malý si našel cestu k násilí. Když se později přidá do skupiny vládou povolených maskovaných lovců zločinců, tzv. Strážců, svoje sociopatické sklony může uplatnit na maximum. S každým, kdo se provinil, nemá Rorschach žádné slitování.

Harry Calahan – Drsný Harry (1971-1988)

Filmy se sice jmenují každý jinak, ale je jich pět a to je příliš dlouhé. Clint Eastwood zahrál svoji nejtypičtější pózu, a policejní detektiv Harry Calahan se navždy zapsal do dějin kinematografie. Drsný Harry nosí nepohodlné tvídové sako, cpe se hot dogy a v podpaží nosí svůj pověstný revolver Smith & Wesson Model 29. To je ráže .44 Magnum, a právě tenhle kanón a nevrlý postoj si získal svoje fanoušky po celém světě. Jeho nejznámější věta zaznívá dokola v hromadě filmů i seriálů…You’ve gotta ask yourself a question: ‘Do I feel lucky?’ 

William Wallace – Statečné srdce (1995)

William Wallace byl skutečnou postavou skotských dějin, a stal se národním hrdinou. Mel Gibson točil za kamerou, zároveň hrál hlavní roli a film získal 5 oskarů. Byl to právě Wallace, který dokázal stmelit skotský lid a v jejich čele se potom postavit nadvládě a tyranii ze strany anglického krále. Život byl tehdy nesmírně krutý, a v lidech musela být obrovská vůle k vykonání revolty takového rozsahu. Život měl jinou cenu, a sám Wallace stál vždy v první linii. Všechny protivníky zabíjet čepelí v děsivém víru středověké bitvy je nepředstavitelná věc. Navíc, když přijdete o všechny milované. O závěrečném mučení ani nemluvě…

Wolverine – X-Men (2000-2016), Wolverine (2009-2017)

Nejznámější mutant se objevil celkem v devíti filmech. Tak jako v komiksu, i na obrazovkách si vyboxoval největší popularitu. Podle mnohých žebříčků je to ten nejlepší komiksový charakter všech dob. Není nesmrtelný ani nezničitelný: jeho regenerace je sice nesmírně užitečná, ale je vlastně prokletím, které zapříčinilo všechny situace, do kterých se dostal. Tváří v tvář smrti a násilí jde Logan neustále dál, zatímco lidé kolem něj umírají, a to i ti blízcí. Všechna zranění jsou opravdová, jen se rychle hojí. Vydržet takové rány osudu, fyzické i psychické, musí být neskutečná zátěž.

Nevěsta – Kill Bill (2003), Kill Bill 2 (2004)

Její skutečné jméno je Beatrix Michelle Kiddo, ale známá je jako Nevěsta. Quentin Tarantino natočil vlastně jeden snímek – tak rozsáhlý, že musel být rozdělený na dvě půlky. Uma Thurman je zrazena přímo na své vlastní svatbě. Po dlouhém kómatu se probouzí s jedinou myšlenkou – Zabít Billa. A samozřejmě všechny ostatní, kteří mu pomáhali. Není jich málo, všichni jsou dokonale vycvičení zabijáci a k ruce je vždycky nějaká ta armáda nindžů. Nevěsta ale umí zacházet s katanou jako nikdo jiný, a žádný samuraj jí nerozhodí.

Tony Montana – Scarface (1983)

Klasické drama Zjizvená tvář z roku 1932 se dočkalo slavnějšího remaku. Tony Montana (Al Pacino) v 80. letech emigruje z Kuby na Miami, kde se rychle adaptuje a začne se svým kumpánem vykonávat různé práce pro místí podsvětí. Když se mu pak při předávce drog dostanou do rukou ukradené peníze, vybuduje s jejich pomocí svoje vlastní drogové impérium. S jídlem roste chuť – a Tony začíná být paranoidní, že o svoje království přijde. Navíc má spoustu nepřátel, a ví, co udělat před bojem s nimi: vyválet si hlavu v hromadě koksu.

 

Bill Řezník – Gangy New Yorku (2002)

Film Martina Scorseseho se odehrává v 60. letech 19. století na jihu Manhattanu. Tehdy v Severní Americe zuřila Občanská válka a všude byl chaos. Nad kriminalitou neměl nikdo kontrolu – a jedna z nejchudších čtvrtí v New Yorku je sužována boji gangů o nadvládu v ulicích. Hlavním hrdinou je přistěhovalec Amsterdam Vallone (Leonardo DiCaprio), a William Cutting, zvaný Bill Řezník, mu kdysi zabil otce. Skvěle ho zahrál Daniel Day-Lewis. Řezník je tvrdý a houževnatý chlap, vládne silnému gangu a neváhá zabít kohokoliv, kdo se mu postaví.

Jake Lamotta – Zuřící býk (1980)

Boxer Jake Lamotta byl skutečný šampion střední váhy, který byl pověstný svou výdrží v ringu. Právě jeho výbušná povaha a temperament mu přinesly jeho přezdívku Zuřící býk. Díky své povaze vítězil v zápasech, ale prohrával v soukromém životě. Spalovala ho nekonečná žárlivost na jeho manželku, a neschopnost se krotit způsobila, že přišel o svou rodinu. Život a pád boxera natočil opět slavný Martin Scorsese, který vycházel přímo z autobiografie Jakea Lamotty. Toho precizně zahrál Robert DeNiro, který do postavy opravdu přenesl zvířecí zuřivost.

Darth Vader – Star Wars (1977-1983)

Závěr je jasný. Černý plášť, černá helma s mřížkou a všudypřítomný zvuk dýchání skrz. Stačí jen zvednout ruku v gestu…a ani nepotřebuje vytahovat svůj červený světelný meč. Darth Vader je součástí kultu hvězdných válek, a neexistuje snad nikdo, kdo by imperiálního lorda neznal. Později byl jeho příběh doplněn v nové trilogii Star Wars, kde sledujeme jeho vývoj z nadaného Anakina v Sithského Mistra. Jeho stopa v kinematografii je nesmrtelná.

Zapoměli jsme na někoho? Pro jistotu zkontrolujte i 1. díl filmových tvrďáků!

Autor: Eduard Havel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Nejvíc badass: 20 největších filmových tvrďáků – 1. díl

Hugh Jackman jako Wolverine skončil. Co bude s dalšími X-Meny?